Författare:
Översättare:
Djordje Zarkovic
Som om jag inte vore där
Svenska
2006-10-03
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Slut i lager
Beskrivning
Detaljer
Som om jag inte vore där S. ligger på förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset. Men det barn hon ska föda är inte frukten av en kärleksförbindelse. S är bosniska och har blivit våldtagen i ett serbiskt fångläger. Barnet som hon bär på är en ständig påminnelse om allt hon försöker förtränga. Ska det driva henne ned i avgrunden eller ska det bryta hennes förstening? Som om jag inte vore där är en dramatisk och känsloladdad roman, som tränger in i det mänskliga psykets djup och visar dess förmåga att låta kärleken besegra hatet. Slavenka Drakulic har givit sig i kast med att skriva om det svåraste av teman. Men Som om jag inte vore där är ingen endimensionell anklagelseakt. Skildringen av S. och hennes relationer till de andra kvinnorna i lägret och till kommendanten är precis så komplexa som livet själv. Med journalistens sinne för detaljer och den skönlitterära författarens känslighet ger oss Slavenka Drakulic bilden av en kvinna som för att överleva avlägsnar alla tankar på sitt förflutna och skapar distans till nuet.
Böcker av författaren
Om boken
Våren 2005 fick Slavenka Drakulic en ny njure på ett sjukhus i USA. Det var tredje gången gillt för henne. Hennes andra transplantation hade inte gått så bra och hon tvingades tillbringa varannan dag i dialys under tre år.
Den nya njuren var gåva från en "okänd" donator men Slavenka fick träffa henne redan ett par dagar efter operationen. Slavenka hade bara en enda fråga i huvudet: Varför gav du bort din njure till mig, en människa som du inte känner? Christine Swenson svarade att hon gjorde det för att hon hade möjligheten. Hon gjorde en god gärning helt enkelt.
Därmed fick Slavenka Drakulic uppslaget till denna bok. Hon har sökt upp ett tiotal personer som alla har donerat en njure anonymt. Resultatet är en gripande och omskakande bok om godhet. Varför är vissa människor goda? Vilka är deras motiv? Hur viktigt är det att de får veta vem de har donerat sitt organ till och därmed skänkt nytt liv? Varför orkar några av mottagarna inte med sin tacksamhetsskuld?
Varför säger vi att någon är en ängel när en människa gör något gott? Är det möjligen för att påminna oss om att de inte är människor som vi, som svartsjukt bevakar våra egna intressen och ser till våra egna behov först och främst?
Slavenka Drakulics nya bok har ett brett perspektiv som omfattar mer än bara organdonation. Den är på sätt och vis en kommentar till hennes förra bok Inte en fluga förnär, som handlade om den yttersta ondskan och som försökte besvara frågan varför vissa av oss blir massmördare.
Läs mer
Slavenka Drakulic
Den rena godheten
Om boken
Slavenka Drakulic följde en tid domstolens arbete på nära håll. I sin nya bok porträtterar hon flera av de anklagade krigsförbrytarna, däribland ex-Jugoslaviens siste president och krigsanstiftaren Slobodan Milosevic, liksom den i Sverige fängslade Biljana Plavsic, som var en av de ledande serbiska politikerna i Bosnien under kriget. Drakulic skildrar de anklagades vardag i Haag, men söker också i deras spår bakåt till krigsskådeplatserna i f d Jugoslavien. Dessutom porträtteras en person som vittnat inför domstolen.
Läs mer
Slavenka Drakulic
Inte en fluga förnär
Om boken
Läs mer
Slavenka Drakulic
Som om jag inte vore där
Om boken
Läs mer
Slavenka Drakulic
Förtärande kärlek