Brasilianskt stjärnskott till Sverige

Foto: Caio Ovideo

Datum

28 Februari 2024

Foto

Caio Ovideo

José Henrique Bortolucis uppmärksammade bok Det som är mitt utkommer på svenska i samband med hans Sverigebesök 14-17 mars.

José Henrique Bortoluci är den första i familjen att läsa på universitetet. Hans far arbetade hela sitt yrkesliv som lastbilschaufför med Brasiliens vägar som arbetsplats. Nu släpps den uppmärksammade boken Det som är mitt på svenska i samband med författarens Sverigebesök.

Bortolucis debut Det som är mitt slog ner som en bomb i Brasilien. Främst för den unika arbetarklassberättelsen av författarens döende far, från en social grupp som sällan uppmärksammas, men som är oumbärlig för landets utveckling. Bortoluci beskriver relationen mellan far och son, sin egen klassresa och Brasiliens ekonomiska och sociala förvandling.

”Bortoluci låter en nations hälsa och historia flätas ihop med en enda mans. Det kollektiva och det individuella går sida vid sida, precis som i verk av Annie Ernaux, Svetlana Aleksijevitj och Maria Stepanova, för att nämna några besläktade författare” säger Lisa Lindberg, förläggare på Norstedts.

Det som är mitt utkommer i på svenska i översättning av Örjan Sjögren 28 februari och ytterligare ett tiotal länder under våren. José Henrique Bortoluci besöker Söderbokhandeln i Stockholm 14 mars och Littfest i Umeå 16 mars.

Relaterat

Om boken

I femtio år arbetade José Henrique Bortolucis far som lastbilschaufför på vägarna över hela Brasilien. Ofta var han hemifrån 40 till 50 dagar i sträck och sträckan han färdas med lastbilen blir samtidigt det avstånd som öppnar sig mellan honom och hans son, numera universitetsprofessor. När pappan blir svårt sjuk i cancer bestämmer sig sonen för att börja tala med honom. Genom faderns ord, i de intervjuer sonen gör, växer bilden fram av ett liv som definieras av ett ensamt och inte sällan farligt arbete fyllt av hemlängtan. Men det är också vardag, äventyr, manlig gemenskap, machoideal, supande och bordellbesök. I faderns fängslande historia flätar författaren skickligt in en berättelse med ett större perspektiv, där militärdiktatur, ekonomisk och social förändring, bygget av den transamazoniska motorvägen - och skövlingen av regnskogen som det innebar - utgör bakgrund.

Läs mer

José Henrique Bortoluci

Det som är mitt

Relaterade artiklar

Foto: Caio Ovideo

28 februari 2024

Brasilianskt stjärnskott till Sverige