Debutanten Annelie Sylvan: ”Det går att vinna högsta vinsten!”

Foto: Zandra Erikshed

Datum

10 April 2024

Foto

Zandra Erikshed

Tid för Lisbeth är en ärlig och underhållande debutroman om en sextiotreårig kvinnas möjligheter att få existera precis som hon är.

När Lisbeths man plötsligt lämnar henne efter 40 års äktenskap, släpps en ilska lös hos Lisbeth. En ilska som inte klarar av möblerade rum. Hon lämnar deras gemensamma lägenhet och flyttar till en stuga i skogen. Hon behöver nollställa sig själv. Vara ifred. Men döttrarna har inget tålamod med hennes självförverkligande. Har hon blivit galen?

Annelie Sylan är frilansjournalist och bor i Linköping. Hon skickade in Tid för Lisbeth till Norstedts manusinlämning, dit det varje år kommer tusentals manus varav en handfull till slut ges ut.

Vad tänkte du när du fick svar och förstod att förlaget ville ge ut din bok?

– Att det ”omöjliga” kan hända, det går att vinna högsta vinsten! Sen tänkte jag att de måste ha blandat ihop mig med någon annan, ha ha. Jag vågade först inte bli för glad. När pulsen gått ner började tankarna spinna. ”Vad händer nu? Hur gör man? Hjälp!”

Berätta om Tid för Lisbeth!

– I min bok möter vi 63-åriga Lisbeth som låter många års frustration komma upp till ytan, sedan hennes man lämnat henne för en yngre och gladare kvinna. Lisbeth bryter upp från sin gamla miljö för att börja om i ett dragigt torp i skogsbygden mellan Östergötland och Småland. De vuxna döttrarna har svårt att acceptera hennes nyorientering och tycker att hon ska ta sig samman.

– Jag ville att Lisbeth skulle vara lite ”osnygg” både i tanke och handling, men inte upplevas som osympatisk. Hon tampas med tidens omöjliga ungdomsideal och längtar efter att få vara ärlig och sann. Som mogen kvinna och mamma. Att skriva fram Lisbeth var så roligt!

Hur kom du på idén bakom manuset?

– Jag bar på inledningens prolog i många år, efter att ha gjort ett reportage om en kvinna som blivit abrupt lämnad efter ett långt äktenskap. Hennes beskrivning av att känna sig kastad på soptippen fastnade hos mig, liksom hennes ilska och besvikelse. Vad gör en arg och ratad kvinna, som inser att hon anpassat sig till en man och en familjs förväntningar i 40 år och inte har en aning om vem hon är? Den frågan ledde mig in i romanen och där uppstod Lisbeth.

Relaterat

Om boken

"Underhållande med mörk botten."
Allers"Det är en rolig, dråplig och samtidigt allvarlig historia vi får ta del av ... Det känns som om man får nya vänner därute i det lilla samhället och man vill bara läsa vidare."BTJ När Lisbeths man plötsligt lämnar henne efter 40 års äktenskap, släpps en ilska lös hos Lisbeth. En ilska som inte klarar av möblerade rum. Hon lämnar deras gemensamma lägenhet och flyttar till en stuga i skogen. Hon behöver nollställa sig själv. Vara ifred. Men döttrarna har inget tålamod med hennes självförverkligande. Har hon blivit galen?Med nya människor och insikter i sin närhet, ser Lisbeth klarare än någonsin. Vad betyder det egentligen att åldras med värdighet? Varför ska kvinnor leva under den omöjliga pressen att se yngre ut än de är?För att inte tala om det livslånga moderskapet. Får en kvinna någonsin ta timeout från sin roll som mamma och sätta sitt eget mående främst? Knappast. Men Lisbeth försöker. Hennes döttrar är trots allt över 30 båda två. Hon vill ju inte säga upp sig för alltid. Bara ta en paus för att bli hel och förhoppningsvis komma ut på andra sidan lite mer som sig själv. Som Lisbeth.Tid för Lisbeth är en ärlig och underhållande debutroman om en sextiotreårig kvinnas möjligheter att få existera precis som hon är.

Läs mer

Annelie Sylvan

Tid för Lisbeth

Relaterade artiklar

Foto: Zandra Erikshed

10 april 2024

Debutanten Annelie Sylvan: ”Det går att vinna högsta vinsten!”