Den tuffa resan från tantrasekten

Foto: Thron Ullberg

Datum

13 Maj 2024

Foto

Thron Ullberg

I Vilsna själars paradis berättar Beatrice Karinsdotter öppet och ärligt hur hon hamnade i ett sektliknande sammanhang och om människors sökande och vilsenhet.

Det är med spänd förväntan som Bea kliver in på Äppelbacken där hon ska gå sin första kurs för Sam Harret, den karismatiske ledaren för The New Tantra. Hon har provat på tantra tidigare, men nu är hon redo för mer avancerade tekniker. Det är detta hon har letat efter så länge, ett sammanhang där hon kan känna sig hemma och verkligen blomma ut. Hon är redo att förändra sitt liv.

I takt med att framgångens hjul snurrar allt snabbare börjar Bea att må sämre, och hon förstår först inte varför. Samtidigt tycker hon sig se samma sak hos många andra i teamet. När bilden väl klarnar inser hon att The New Tantra antingen måste förändras i grunden, eller också behöver hon lämna. Men går det verkligen att ta sig ur något som hela ens liv kretsar kring, och som man har offrat allt för?

Hur känns det att vara så öppen och självutlämnande i boken, ser du att det kan hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer?

– Att vara öppen och självutlämnande i min bok känns både utmanande och befriande. Det har nu gått åtta år sedan jag lämnade det community jag var en del av, och under dessa år har jag genomgått en omfattande läkningsprocess. Denna process har gjort att jag känner mig säker i vem jag är, vad jag vill dela med mig av i boken och hur sårbar jag är redo att vara. Jag hoppas att min öppenhet kan ge stöd och insikt till andra som känner sig vilse i sina egna liv.

Har det varit utmanande att arbeta med boken och att gå igenom alla händelser igen?

– Att skriva den här boken har varit en process som inte hade varit möjlig utan den terapi och de tolvstegsprogram jag genomgått. Det mesta av det jag skriver om hade jag redan bearbetat innan jag började med manuskriptet, men vissa delar var ändå utmanande att återvända till. Att lyssna på gamla ljudinspelningar från den perioden i mitt liv har varit särskilt påfrestande. De tog mig tillbaka till hur jag var då, vilket ofta var smärtsamt. Jag kan höra min osäkerhet i inspelningarna, till exempel hur mitt skratt lät tillgjort och hur jag inte vågade stå upp för mig själv. Det har varit en utmaning, men också en viktig del av min läkande process.

– Idag har jag ingen relation till The New Tantra. Jag bröt helt med dem när jag lämnade i december 2016, trots att några av mina gamla vänner fortfarande är med. I communityn fanns en stark 'inne eller ute'-kultur där de som lämnade ofta anklagades för att vara galna eller förtappade själar.

Relaterat

Om boken

"Vilsna själars paradis är mycket välskriven och spännande som en thriller." Betyg: 4/5 BTJ
Det är med spänd förväntan som Bea kliver in på Äppelbacken där hon ska gå sin första kurs för Sam Harret, den karismatiske ledaren för The New Tantra. Hon har provat på tantra tidigare, men nu är hon redo för mer avancerade tekniker. Det är detta hon har letat efter så länge, ett sammanhang där hon kan känna sig hemma och verkligen blomma ut. Hon är redo att förändra sitt liv.Bea genomgår kurs efter kurs som en av tantraskolans toppstudenter, och snart handplockas hon för att bli en del av den innersta kretsen. Väl med i teamet får hon vara med om saker som de flesta studenter bara kan drömma om: hon reser runt hela världen och organiserar skolans kurser, tjänar mer pengar än någonsin tidigare och går på tantriska fester för särskilt utvalda. Samtidigt finner hon det svårt att dela sina upplevelser med de där hemma i Sverige, de förstår inte vad hon får vara med om och hennes mamma oroar sig för att hon har hamnat i en sekt.I takt med att framgångens hjul snurrar allt snabbare börjar Bea att må sämre, och hon förstår först inte varför. Samtidigt tycker hon sig se samma sak hos många andra i teamet. När bilden väl klarnar inser hon att The New Tantra antingen måste förändras i grunden, eller också behöver hon lämna. Men går det verkligen att ta sig ur något som hela ens liv kretsar kring, och som man har offrat allt för?Vilsna själars paradis är en berättelse om människors sökande och vilsenhet. Beatrice Karinsdotter berättar öppet och ärligt om hur hon hamnade i ett sektliknande sammanhang och om den tuffa resan att ta sig därifrån.

Läs mer

Beatrice Karinsdotter

Vilsna själars paradis

Relaterade artiklar

Foto: Thron Ullberg

13 maj 2024

Den tuffa resan från tantrasekten