Fredrik Nyberg nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris

Foto: Emelie Asplund

Datum

1 Februari 2024

Foto

Emelie Asplund

Diktsamlingen Ruiner. Andra häftet (XXIII-XLIV) kan få priset som delas ut i april.

Fredrik Nybergs senaste diktsamling består liksom den förra, Ruiner. Första häftet (I–XXII), av såväl poesi som prosa. I tre längre berättelser möter vi Richard som gång på gång såväl flyr från, som återinträder in i, det gemensamma, i kollektivet och i samhällsbygget. Berättelsen om Richard är insprängd mellan ett antal diktsviter och enskilda dikter som på olika sätt förhåller sig till det förgängliga, det försvinnande och det ohållbara.

Boken är nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris som delas ut under Litteraturveckan i P1, 15-21 april.

Juryns motivering lyder:

”Med liv, lust och lekfullhet gestaltar Fredrik Nybergs Ruiner en värld som går mot sin upplösning. Det är en djupt angelägen ekokritisk diktning som med formmässig uppfinningsrikedom närmar sig den mänskliga destruktiviteten.”

Relaterat

Om boken

"Så länge sedan blommans skede rådde
Så länge jag det allra minsta hänger kvar i livetförblir barnen såsom bundna invid leranOm en växt är oavhängigt ljusvad är då mörker"Fredrik Nybergs, nya bok, Ruiner. Andra häftet (XXIII–XLIV) består liksom den förra, Ruiner. Första häftet (I–XXII), av såväl poesi som prosa. I tre längre berättelser möter vi Richard som gång på gång såväl flyr från, som återinträder in i, det gemensamma, i kollektivet och i samhällsbygget. Berättelsen om Richard är insprängd mellan ett antal diktsviter och enskilda dikter som på olika sätt förhåller sig till det förgängliga, det försvinnande och det ohållbara. De talar om batterier, om Mose, om is och lera och mörknande insjöar, om gifter som sprids och liv som förskingras. Och inte minst om oro och längtan. Fredrik Nyberg debuterade med En annorlunda praktik 1998. Ruiner. Andra häftet (XXIII–XLIV) är hans tionde bok på Norstedts.

Läs mer

Fredrik Nyberg

Ruiner. Andra häftet (XXIII-XLIV)

Relaterade artiklar

Foto: Emelie Asplund

15 mars 2024

Fredrik Nyberg utnämnd till årets Brunnslockspoet 2024