Fredrik Nyberg utnämnd till årets Brunnslockspoet 2024

Foto: Emelie Asplund

Datum

15 Mars 2024

Foto

Emelie Asplund

En nyskriven dikt gjuts in i brunnslock som läggs ut på gator och torg runt om i Sverige för att upptäckas och läsas i generationer framåt.

För sjätte året utses nu årets Brunnslockspoet och i år är det poeten Fredrik  Nyberg som får uppdraget. För första gången i Brunnslockspoesins historia  tillkännagavs namnet under fredagen på Littfest i Umeå. 

– När juryn ringde och berättade att jag blivit årets brunnslockspoet satt jag  och vakade över min mamma som befann sig i livets slutskede. Samtalet och  beskedet spred ett viktigt ljus i detta dunkel. Ett ljus jag sannerligen  uppskattade och alltjämt uppskattar, säger Fredrik Nyberg.

Fredrik Nyberg kommer nu skriva den dikt som kommer avtäckas och  presenteras i Rum för poesi under bokmässan i Göteborg 2024.

Juryns motivering:

”Fredrik Nybergs poesi gör läsaren särskilt uppmärksam på språkets förmåga till  förvandling och försvinnande. Med en till lika delar exakt, upprymd och  omsorgsfull språklighet lyfter han locket på småpratet och evigheten. Ord  övergår i oro och i sina senaste två böcker, som båda heter Ruiner, med  undertitlarna Första häftet (I–XXII) respektive Andra häftet (XXIII–XLIV),  utforskar Nyberg ödet, förfallet och en mänsklighet som står på ruinens brant.  Att årets Brunnslockspoet kommer att skriva en dikt som blir ved och därmed  står pall för tidens tand råder det ingen tvekan om.”

Relaterat

Om boken

"Så länge sedan blommans skede rådde
Så länge jag det allra minsta hänger kvar i livetförblir barnen såsom bundna invid leranOm en växt är oavhängigt ljusvad är då mörker"Fredrik Nybergs, nya bok, Ruiner. Andra häftet (XXIII–XLIV) består liksom den förra, Ruiner. Första häftet (I–XXII), av såväl poesi som prosa. I tre längre berättelser möter vi Richard som gång på gång såväl flyr från, som återinträder in i, det gemensamma, i kollektivet och i samhällsbygget. Berättelsen om Richard är insprängd mellan ett antal diktsviter och enskilda dikter som på olika sätt förhåller sig till det förgängliga, det försvinnande och det ohållbara. De talar om batterier, om Mose, om is och lera och mörknande insjöar, om gifter som sprids och liv som förskingras. Och inte minst om oro och längtan. Fredrik Nyberg debuterade med En annorlunda praktik 1998. Ruiner. Andra häftet (XXIII–XLIV) är hans tionde bok på Norstedts.

Läs mer

Fredrik Nyberg

Ruiner. Andra häftet (XXIII-XLIV)

Om boken

Ruiner Första häftet I-XXII utgör första delen i en tänkt serie av böcker som på olika vis är upptagen av en graviterande rörelse nedåt, mot undergången och underjorden. I bokens texter - som är ett växelbruk mellan poesi och prosa - står tillväxtens och framåtskridandets baksidor i fokus. Skildringar av nattliga besök på hemlighetsfulla, exklusiva klubbar, liksom utsiktslösa upptäcktsresor i upplysningens tjänst, varvas med mer poetiska partier där ruiner synas med en såväl saklig som figurlig blick.

Fredrik Nyberg är en av de mest framstående poeterna i sin generation, ständigt kritikerhyllad och flerfaldigt prisbelönt. Ruiner Första häftet I-XXII markerar en kursändring i, och en expansion av, författarskapet.

Läs mer

Ruiner

Fredrik Nyberg

Ruiner

Relaterade artiklar

Foto: Emelie Asplund

15 mars 2024

Fredrik Nyberg utnämnd till årets Brunnslockspoet 2024