Hämnd och upprättelse i Kamilla Oresvärds nya

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Datum

18 Augusti 2022

Foto

Anna-Lena Lundqvist

Spänningsromanen Cirkusprinsessan är den första delen i en ny serie.

Kamilla Oresvärds nya bok Cirkusprinsessan är en spänningsroman i högt tempo, den första delen i en ny serie om Greta Leikler. Det är en bok om hämnd och upprättelse, om att leva i ett utanförskap och om att ta kommando över sitt liv mot alla odds. 

– Greta är en person som har levt i ett utanförskap under större delen av sitt liv, berättar Kamilla Oresvärd. Hon har en traumatisk uppväxt, mycket på grund av sin psykiskt sjuka mamma som bland mycket annat försökte ta livet av både sig själv och Greta. Hon har flyttats runt i olika hem och institutioner och har aldrig känt någon trygghet. Det är först när hon hamnar i miljön hos cirkusen som hon för första gången i sitt liv känner sig hemma, i en miljö där det är okej att vara annorlunda och mångfald bejakas.

– På cirkusen vill Greta egentligen bara få vara ifred och leva sitt liv, men ödet vill annorlunda och tvingar henne till försvar. När hon döms för mordet på sin blivande man är hennes enda utväg att själv hitta mördaren för att rentvå sig, något som starka krafter gör allt för att hindra.  

Boken utspelar sig till viss del i cirkusmiljö, men läsaren får också stifta bekantskap med mer klassiska spänningsmiljöer. Hur kom du på idén att väva in cirkusvärlden i en spänningsroman?

– Det började när jag bestämde mig för att skriva en ny spänningsserie. Jag ville skriva om en kvinna runt 30-35 år som, för att klara det som jag tänkte utsätta henne för i denna och kommande böcker, behövde ha vissa egenskaper. Hon skulle vara fysiskt stark och vältränad samt ha kunskaper i något slags vapen. Hon skulle också ha levt lite utanför det vanliga samhället men samtidigt ha ett stort kontaktnät, i Sverige men också gärna internationellt. Jag funderade länge på var jag skulle kunna hitta en sådan person tills jag landade i cirkusvärlden, vilket också kändes lite spännande och ogjort, och Greta blev knivkastare och luftakrobat.

– Självklart kan man inte ha en cirkusartist som plötsligt börjar lösa brott så jag placerade henne i en kontext där det blev mer naturligt, något som kommer att bli ännu tydligare i kommande böcker där Gretas karriär tar en helt ny vändning.

Relaterat

Om boken

Den framgångsrike affärsmannen Fredrik Wallin hittas mördad i sin villa på Järkholmen utanför Göteborg. Med spänning följer hela Sverige rättegången, där hans flickvän Greta Leikler – i medierna även känd som Cirkusprinsessan – döms för mordet.
Två år senare får polisinspektör Björn Carlsson ett samtal som han minst av allt har väntat sig: Greta Leikler, kvinnan han var med och satte dit, har rymt från fängelset. Björn är övertygad om att Greta är skyldig, även om hon själv hävdar motsatsen, och han tänker göra allt som krävs för att få fast henne igen.Cirkusen är det enda stället på jorden där Greta Leikler har kunnat kontrollera rastlösheten, ångesten och mörkret hon har inom sig. Hon har tränat sig själv till att flyga högre, kasta hårdare och göra fler volter. Adrenalinkickarna har varit hennes tjack, men nu jagar hon efter något annat. Hämnd.Cirkusprinsessan är första delen i en ny nervkittlande spänningsserie av Kamilla Oresvärd, om den oberäkneliga och egensinniga Greta Leikler.

Läs mer

Kamilla Oresvärd

Cirkusprinsessan

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

26 september 2023

Våra nya böcker i oktober

NyheterAgneta Pleijel