Hyllad: ”Bästa möjliga början på deckaråret 2024”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

24 Januari 2024

Foto

Kajsa Göransson

Charlotte Al-Khalilis När allt är över lovordas av kritikerna och erövrar Storytels topplista.

När allt är över är den första delen i en ny, högklassig spänningsserie för alla som älskar Katarina Wennstams och Malin Persson Giolitos romaner. Huvudperson är Olivia Oldenheim, skarpast på åklagarkammaren och skoningslös i de strider hon väljer, men ofta underskattad på grund av sitt fysiska handikapp. I skrivande stund ligger den etta på Storytels topplista över de mest lyssnade och lästa böckerna.

Grattis till de fina recensionerna och framgångarna på Storytels topplista! Hur känns det?

– Väldigt fint att så många läsare har upptäckt och tycker om boken! Jag vågade inte hoppas att den skulle nå ut så brett som den nu har gjort, så jag är både omtumlad och uppmuntrad att skriva vidare på nästa bok.

Varför tror du att När allt är över har fångat så många läsares hjärtan?

– Spänningen, twisterna och den egensinniga huvudpersonen Olivia Oldenheim som är bitter, smart och beredd att använda oortodoxa metoder för att hjälpa utsatta människor.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig efter läsningen?

– I just den här boken ville jag belysa eftervåld och hur det kan vara att leva gömd från en våldsam expartner, som karaktären Jennifer gör. Jag skriver fiktion, men tyvärr är det en verklighet för många. Det jag lärde mig när jag researchade är att dödshot, posttraumatisk stress, uppslitande och utdragna vårdnadstvister och svårigheter att skaffa arbete när man har skyddade personuppgifter tillhör deras vardag. Det gjorde mig sorgsen och frustrerad. Därför kändes det helt rätt att låta en karaktär som Olivia ta sig an fallet när Jennifer plötsligt försvinner under oroväckande omständigheter.

– Boken har ett mörkt tema, men det finns även goda krafter. Ibland kommer de från oväntat håll och jag vill ge läsaren en känsla av hopp när boken är slut.

När skriver du nästa bok om Olivia?

– Just nu! Olivia har mycket kvar att uträtta. Jag har svårt att hejda henne.

I När allt är över möter vi Jennifer som har flytt från sin våldsamma exman och lever gömd med dottern Alice. En morgon hittas Alice ensam i sovrummet. I lägenheten finns blodspår men Jennifer är spårlöst försvunnen. Exmaken verkar ha lyckats med det han så länge hotat Jennifer med, att döda henne och röja undan kroppen.

Åklagaren Richard Bielke och hans assistent Olivia Oldenheim leder utredningen och i början ligger all fokus på exmaken. Men när bevisen inte håller tillräcklig tyngd, och Jennifers kropp inte hittas, väcks den svindlande insikten hos Olivia att förövaren kanske kommer slippa undan. Hon vägrar acceptera det, och kommer farligt nära gränsen för vad hon i lagens namn tillåts göra.

Nerikes Allehandas kritiker hyllar boken och kallar den ”bästa möjliga början på deckaråret 2024”:

”En gripande, rejält spännande och härligt välskriven kriminalroman med fokus på kvinnomisshandel och på ett rättssystem som inte alltid når hela vägen fram. Charlotte Al-Khalili visar tydligt på komplexiteten i den här typen av utredningar och ger snyggt olika yrkeskategoriers perspektiv. Genom Jennifer blir det också en stark och otäck skildring av hur det är att leva under ständigt dödshot från den man en gång älskat.”

När allt är över är en gripande, rejält spännande och härligt välskriven kriminalroman”, skriver Skånska Dagbladets recensent.

”En trovärdig och skarp kriminalroman som utmanar gamla stereotyper”, skriver  BTJ.

Relaterat

Om boken

"När allt är över är en gripande, rejält spännande och härligt välskriven kriminalroman." - Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet
"En trovärdig och skarp kriminalroman som utmanar gamla stereotyper." - BTJJennifer har flytt från sin våldsamma exman och lever gömd med dottern Alice. En morgon hittas Alice ensam i sovrummet. I lägenheten finns blodspår men Jennifer är spårlöst försvunnen. Exmaken verkar ha lyckats med det han så länge hotat Jennifer med, att döda henne och röja undan kroppen.Åklagaren Richard Bielke och hans assistent Olivia Oldenheim leder utredningen och i början ligger all fokus på exmaken. Men när bevisen inte håller tillräcklig tyngd, och Jennifers kropp inte hittas, väcks den svindlande insikten hos Olivia att förövaren kanske kommer slippa undan. Hon vägrar acceptera det, och kommer farligt nära gränsen för vad hon i lagens namn tillåts göra.När allt är över är den första delen i en ny, högklassig spänningsserie för alla som älskar Katarina Wennstams och Malin Persson Giolitos romaner. Huvudperson är Olivia Oldenheim, skarpast på åklagarkammaren och skoningslös i de strider hon väljer, men ofta underskattad på grund av sitt fysiska handikapp.Författaren Charlotte Al-Khalili nominerades till Årets deckardebut av Svenska Deckarakademin för spänningsromanen Malström 2022.

Läs mer

Charlotte Al-Khalili

När allt är över

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

24 januari 2024

Hyllad: ”Bästa möjliga början på deckaråret 2024”