Jeanette Bergenstav: Jag älskar research på skumma platser

Foto: Alice Johansson

Datum

17 Oktober 2022

Foto

Alice Johansson

I deckaren Nattrov möter vi åter journalisten Jennifer Sundin.

Efter att ha skrivit Syndoffer, en av 2021 års bästa deckardebuter, återvänder Jeanette Bergenstav med Nattrov, den andra delen i spänningsserien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

– Jennifer försöker vänja sig vid sitt varannan-veckas liv som singelmorsa. Det går sådär. När barnen är hos pappan förfaller både hon och hemmet och när det äntligen är hennes tur att ha barnen så har Jennifer ständigt dåligt samvete för att hon inte är den bullbakande mysmamman som hon skulle vilja vara.

– Inte heller jobblivet är någon dans på rosor. Kvällsbladet har inte hört av sig på länge och hon misstänker att hon blivit utkonkurrerad av någon yngre och hungrigare frilans. Inte förrän en naken ung man hittas död mitt på vägen vid Torslanda torg börjar det hända saker. Under en intervju får hon veta en hemlighet som vänder upp och ner på både intervjupersonens och hennes egen tillvaro. Situationen är extremt känslig och utvecklar sig till en kamp mot klockan. Jennifer blir, mot sin vilja, en bricka i spelet och insatsen är hög – liv eller död.

Fanns det någon utmaning i att skriva uppföljaren?

– Ja, absolut. Svårast är nog ändå att veta hur mycket av tidigare händelser i Jennifers liv man ska berätta om. Nattrov är förstås en fristående berättelse med ett helt nytt fall men vissa ekon från Syndoffer hänger ändå kvar och gör sig påminda i andra delen.

Vad är roligast med att skriva?

– Eftersom jag är journalist så älskar jag ju research-delen. Att åka ut till skumma platser, grotta ner mig i förundersökningsprotokoll eller ringa upp specialister av olika slag och ställa märkliga frågor. Det är superkul, inte minst eftersom de flesta är extremt generösa med sina svar. Fast allra roligast är nog ändå själva skrivandet. När jag kommer till den där fasen då jag känner karaktärerna utan och innan och jag vet exakt vad som ska hända och varför. Det flowet är härligt. Särskilt mycket gillar jag att skriva spänningsscenerna och att skildra något av Jennifers galna infall.

Relaterat

Om boken

En ung man hittas naken mitt på vägen i vinternatten. Han är död.
Chocken i den lugna Göteborgsförorten är stor och journalisten Jennifer Sundin får i uppgift att rapportera. Hon gräver i den dödes förflutna och skräms av det meningslösa våld som breder ut sig bland unga.När en kvinna försvinner efter en utekväll dras Jennifer in i fallet och hamnar oväntat i dramats absoluta mitt. Samarbetet med polisen blir komplicerat och spåren leder i flera riktningar. Någon ljuger, men vem?Samtidigt försöker Jennifer få ihop sitt nya varannan vecka-liv och hantera den oro som sakta växer. Det blir svårare än någonsin när fallen hon skriver om tränger sig hela vägen in i hennes hem. Klockan tickar och insatsen är hög – liv eller död.Nattrov är en tät, välskriven deckare om den orädda frilansjournalisten Jennifer Sundin. Det är den fristående uppföljaren till Syndoffer, som utsågs till en av årets bästa debuter och fick ett strålande mottagande av både läsare och recensenter.

Läs mer

Jeanette Bergenstav

Nattrov

Relaterade artiklar

Foto: Patrik Bergenstav

27 mars 2024

Psykologiskt djup och nagelbitarspänning på västkusten