Psykologiskt djup och nagelbitarspänning på västkusten

Foto: Patrik Bergenstav

Datum

27 Mars 2024

Foto

Patrik Bergenstav

Jeanette Bergenstavs Havsgrav är den tredje boken om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

Längst ut i Bohusläns havsband samlas en grupp främlingar för att förändra sina liv. Den karismatiska retreatledaren utlovar rening från skam och skuld. Men till vilket pris? När tillvaron på den karga ön tar en mardrömslik vändning är det omöjligt att veta vem som är vän och vem som är fiende.

I en annan del av skärgården kämpar journalisten Jennifer Sundin mot sina egna demoner. När en ung kvinna hittas död i vattnet dras hon in i fallet. Kvinnans förflutna visar sig innehålla både våld och mörka hemligheter.

Det här är den tredje boken om frilansjournalisten Jennifer Sundin. Vad har hänt sen sist?

– Några månader har gått sedan Nattrov och det har blivit sommar. När Jennifers ex Sebastian och hans nya kvinna vill ta med barnen till Frankrike på lovet, säger Jennifer motvilligt ja. Alicia och William är förväntansfulla och Jennifer har knappt råd med ett Lisebergsbesök. Dessutom är det hög tid att hon tar tag i sitt tablettmissbruk.

Var befinner hon sig i Havsgrav?

– När boken börjar är Jennifer på avgiftning ute på Hälsö, i Göteborgs norra skärgård. Efter veckor av svår abstinens börjar hon sakta men säkert må bättre. Under sina promenader på ön möter hon en äldre kvinna, Cilla Hansen, och de börjar prata. Det visar sig att Cillas dotter hittades död i vattnet strax efter midsommar. Dödsorsaken bedömdes vara drunkning på grund av anafylaktisk chock men Cilla misstänker att något annat ligger bakom. När hon ber Jennifer om hjälp visar det sig snart att dotterns förflutna innehåller både våld och mörka hemligheter.

Böckerna om Jennifer Sundin utspelar sig alla på västkusten. Vad är det med platserna där som lämpar sig så väl för spänningsromaner?

– I min deckarhjärna är hela Göteborg en enda stor brottsplats. Det finns så många bra miljöer – Drömmarnas kaj, Slakthusområdet, Heden, spårvagnsviadukter, älven…

– Kanske är det för att jag själv är uppvuxen på en ö som mina karaktärer nästan alltid hamnar vid vatten av något slag. Förutom på Hälsö så utspelar sig Havsgrav även på Utposten, längst ut i havsbandet utanför Lysekil. Till öns gamla karantänstation kommer sju främlingar för att renas från sina skam- och skuldkänslor med havet som enda vittne.

Relaterat

Om boken

"Brutal och imponerande underhållning" - Kapprakt.se
Längst ut i Bohusläns havsband samlas en grupp främlingar för att förändra sina liv. Den karismatiska retreatledaren utlovar rening från skam och skuld. Men till vilket pris? När tillvaron på den karga ön tar en mardrömslik vändning är det omöjligt att veta vem som är vän och vem som är fiende.I en annan del av skärgården kämpar journalisten Jennifer Sundin mot sina egna demoner. När en ung kvinna hittas död i vattnet dras hon in i fallet. Kvinnans förflutna visar sig innehålla både våld och mörka hemligheter.Efter att en man lämnats att dö, fastsurrad på grunt vatten med skärsår över hela kroppen, slår sig Jennifer samman med fotografen Petter och polisen Strömberg. De inser att de jagar en mördare med smak för det grymma och spektakulära – alltid med en koppling till havet.Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

Läs mer

Jeanette Bergenstav

Havsgrav

Relaterade artiklar

Foto: Patrik Bergenstav

27 mars 2024

Psykologiskt djup och nagelbitarspänning på västkusten