Lågmäld och hjärtskärande debut om väntan och vanmakt

Foto: Kajsa Göransson

Datum

11 Januari 2024

Foto

Kajsa Göransson

Vid liv följer en kvinna under graviditetens slut och in i förlossningsrummet. En roman om hur svårt det kan vara att föda och sörja och leva.

– Boken handlar om en kvinna som ska föda ett barn och om en flicka som har förlorat en förälder, berättar Louise Alvarsson. Den handlar om en flicka som längtar ut i världen och om en kvinna som längtar tillbaka hem. Den handlar mycket om graviditet och förlossning, men samtidigt om livet i stort. Om längtan och väntan och att inte veta hur det ska bli. Den är skriven ur ett jag-perspektiv och händelserna går att känna igen från mitt liv, men det är en roman. Allt som står i boken är bearbetat så mycket så att det inte känns som mitt längre.

Hur kom den här berättelsen till dig?

– Jag förlorade min pappa när jag var 14 år och har ändå sedan dess vetat att jag vill skriva om det, men inte känt mig redo. Jag tror att det är viktigt att få distans till traumatiska händelser. När jag 18 år senare skulle föda mitt barn kom jag på hur det skulle bli – hur det hängde ihop. Det är två händelser som har skakat om mitt liv i grunden, och nu finns de där tillsammans. Det känns fint.

Vem hoppas du ska läsa din bok?

– Jag tror att både män och kvinnor kan uppskatta den, oavsett om man har fött ett barn eller inte. Kanske har man stått bredvid en födande kvinna. Kanske har man varit med om något annat som har skakat om ens liv. Kanske har man mist någon nära. Men kanske hoppas jag lite extra på unga kvinnor som kan känna igen sig i jagets situation. Även de som kan påverka och bidra till en ännu bättre förlossningsvård.

Relaterat

Om boken


”Pricksäker debut om kontrollförlust och väntan på förlossning””Jag har läst många förlossningsskildringar i mina dagar, och utan att ha fött barn själv är denna en av de få som får mig att förstå lite av hur det är. Eller kan vara.”- Expressen ”Alvarsson gestaltar på ett pricksäkert sätt det materialistiskt ofrånkomliga med att vara människa. Man kan inte rymma från kroppen. Man kan inte tvinga fram en förlossning eller rymma från smärta, varken psykisk eller fysisk.” – Ystads Allehanda"Vid liv innehåller med andra ord flera intressanta uppslag: frågan om att skaffa barn eller inte; fasan inför att eventuellt ha förstört sin fertilitet. Frågan om hur man ska hantera någonting så ogripbart som en förlossning. Nutidsmänniskans försök att navigera i ett samhälle som både blir alltmer regelstyrt och uppluckrat.” – Svenska Dagbladet”Författaren klipper elegant mellan barnafödandets nu och katastrofen från förr, och de båda tidsplanen flyter ihop till en urscen. Särskilt starkt är det mot slutet, när odjuret äntligen tar över och barnaföderskan tumlar rakt ner i förlossningssmärtans medvetandelösa kaos. Förnuftet imploderar till ett oartikulerat brölande, en malström och minneslucka.” – Dagens Nyheter”Jag ska snart föda ett barn. Jag har gått en vecka över tiden och är trött på att vänta. Det kan ske när som helst. Jag vet inte vad som är bäst – att veta eller att inte veta.”En kvinna går längs vägen där hon gått under hela sitt liv. Hon har ett barn i magen och en man vid sin sida. Hon bor i huset där hennes morfar bodde, i huset intill bor hennes mamma. Ändå är hon så underligt ensam. Som om livet är en främmande plats, eller en disciplin att utöva. Hon äter för att hon måste äta, promenerar för att hon inte kan springa sin väg. Hon bär inte bara ett barn, utan också en sorg som inte tar slut. Vid liv följer en kvinna under graviditetens slut och in i förlossningsrummet. Louise Alvarsson debuterar med en lågmäld och hjärtskärande roman om väntan och vanmakt, om hur svårt det kan vara att föda och sörja och leva.

Läs mer

Louise Alvarsson

Vid liv

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

11 januari 2024

Lågmäld och hjärtskärande debut om väntan och vanmakt