Vid liv

Författare

Louise Alvarsson

Vid liv

Svenska

2024-01-05

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2024-01-29

Publiceringsdatum

2024-01-05

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113129846

Antal Sidor

177

Vikt (kg)

0.252

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

195

Bredd (mm)

130

Klimatpåverkan

264g CO2e
Papper
ca 160 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 101 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Vid liv

Recensioner

”Hon får mig att fatta hur det känns att föda barn”

”Boken slutar i ovisshet (nej, det är ingen spoiler) och det är något jag tycker mycket om. Jag tycker överhuvudtaget mycket om den här boken …

Lite kongenialt med huvudpersonens ovilja att konfrontera sina trauman. Jag slår igen boken utan att veta vad som ska hända härnäst, och det gäller även Louise Alvarssons författarskap. Men oavsett vad kommer jag att följa det med intresse.”

Expressen

”Författaren klipper elegant mellan barnafödandets nu och katastrofen från förr, och de båda tidsplanen flyter ihop till en urscen. Särskilt starkt är det mot slutet, när odjuret äntligen tar över och barnaföderskan tumlar rakt ner i förlossningssmärtans medvetandelösa kaos. Förnuftet imploderar till ett oartikulerat brölande, en malström och minneslucka.”

Dagens Nyheter

”Vid liv innehåller med andra ord flera intressanta uppslag: frågan om att skaffa barn eller inte; fasan inför att eventuellt ha förstört sin fertilitet. Frågan om hur man ska hantera någonting så ogripbart som en förlossning. Nutidsmänniskans försök att navigera i ett samhälle som både blir alltmer regelstyrt och uppluckrat.”

Svenska Dagbladet

”Pricksäker debut om kontrollförlust och väntan på förlossning”

”Alvarsson gestaltar på ett pricksäkert sätt det materialistiskt ofrånkomliga med att vara människa. Man kan inte rymma från kroppen. Man kan inte tvinga fram en förlossning eller rymma från smärta, varken psykisk eller fysisk.”

Ystads Allehanda

Böcker av författaren

Om boken


”Pricksäker debut om kontrollförlust och väntan på förlossning””Alvarsson gestaltar på ett pricksäkert sätt det materialistiskt ofrånkomliga med att vara människa. Man kan inte rymma från kroppen. Man kan inte tvinga fram en förlossning eller rymma från smärta, varken psykisk eller fysisk.” – Ystads Allehanda"Vid liv innehåller med andra ord flera intressanta uppslag: frågan om att skaffa barn eller inte; fasan inför att eventuellt ha förstört sin fertilitet. Frågan om hur man ska hantera någonting så ogripbart som en förlossning. Nutidsmänniskans försök att navigera i ett samhälle som både blir alltmer regelstyrt och uppluckrat.” – Svenska Dagbladet”Författaren klipper elegant mellan barnafödandets nu och katastrofen från förr, och de båda tidsplanen flyter ihop till en urscen. Särskilt starkt är det mot slutet, när odjuret äntligen tar över och barnaföderskan tumlar rakt ner i förlossningssmärtans medvetandelösa kaos. Förnuftet imploderar till ett oartikulerat brölande, en malström och minneslucka.” – Dagens Nyheter”Jag ska snart föda ett barn. Jag har gått en vecka över tiden och är trött på att vänta. Det kan ske när som helst. Jag vet inte vad som är bäst – att veta eller att inte veta.”En kvinna går längs vägen där hon gått under hela sitt liv. Hon har ett barn i magen och en man vid sin sida. Hon bor i huset där hennes morfar bodde, i huset intill bor hennes mamma. Ändå är hon så underligt ensam. Som om livet är en främmande plats, eller en disciplin att utöva. Hon äter för att hon måste äta, promenerar för att hon inte kan springa sin väg. Hon bär inte bara ett barn, utan också en sorg som inte tar slut. Vid liv följer en kvinna under graviditetens slut och in i förlossningsrummet. Louise Alvarsson debuterar med en lågmäld och hjärtskärande roman om väntan och vanmakt, om hur svårt det kan vara att föda och sörja och leva.

Läs mer

Louise Alvarsson

Vid liv

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

11 januari 2024

Lågmäld och hjärtskärande debut om väntan och vanmakt

IntervjuerNyheter