Linnea Jarnrot vinner Sveriges mästerkock 2025 – släpper kokboken Fisk & skaldjur

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Datum

30 November 2025

Foto

Lina Eidenberg Adamo

Med sin första kokbok Fisk & skaldjur vill hon visa för alla hur lätt och roligt det kan vara att arbeta med havets råvaror.

Hon behövde övertalas att ens gå på audition för Sveriges mästerkock –  nu står hon som vinnare av hela tävlingen och släpper kokboken Fisk och skaldjur. 23-åriga Linnea Jarnrot från Bohuslän har under höstens gång imponerat på både tittare och jury med sina kulinariska kunskaper om sjömat.

– Målet med min kokbok är att visa att fisk och skaldjur inte är så svårt som man tror. Men även att försöka inspirera folk till att äta mer sjömat i vardagen, och låta sig inspireras med nya spännande idéer som ligger rätt i tiden.

Fisk & skaldjur bjuder på sjömat för alla lägen – från snabba vardagsrätter till lyxiga helgmiddagar, festplock, budgetknep och de där kolla-på-mig-rätterna som får gästerna att tappa hakan.

Vad är de största utmaningarna när man jobbar med fisk och skaldjur och hur kan man hantera dem?

– Jag tror att det de flesta människor gör fel är att man tillagar fisken för länge, vilket ger den en torr och tråkig konsistens. Sen kan vissa delar av att arbeta med färsk fisk vara knepiga men om man ringer till en fiskhandlare och frågar lite snällt kan de sköta grovjobbet åt en. Till sist tror jag även att folk är lite rädda för fisk, det är något som inte känns lika tillgängligt och naturligt som kött!

Vad är ditt bästa tips till alla som är nyfikna på att laga mer fisk och skaldjur?

– Se det som vilket protein som helst och krångla inte till det för mycket. Avancera upp dig med tiden så du bygger ett självförtroende i köket, framförallt ska det vara roligt. Rödtunga är en extremt bra fisk att börja med, den är väldigt stryktålig och den har också en väldigt fin smak och textur som passar till det mesta. Annars är ju gös och abborre otroligt att bara steka med ströbröd och smör!

Lärde du dig något i Sveriges Mästerkock som sen hamnade i kokboken?

– Många av mina tv-rätter är med i boken. Jag har inspirerats av min omgivning så länge att när vi spelade in Sveriges mästerkock använde jag mig av allt det redan där. Egentligen är väl i stort sett hela boken baserad på vad jag lärt mig under programmet och under mina år i fiskbranschen.

Finns det något recept i boken som ditt hjärta slår lite extra för?

– Funky fish & chips och pasta vongole à la Florens. Två av mina absoluta favoriträtter. Det fina med de rätterna är att man kan välja nivå helt själv. Antingen köper man alla delar som halvfabrikat och slänger ihop eller så tillagar man allt från grunden – tillfället avgör!

Hur ser livet ut nu och vad är dina planer framöver?

– Nu jobbar jag tillsammans med Niklas Ekstedt på restaurang Hillenberg och tidigare i år jobbade jag med Thomas Sjögren på hans restauranger Skäret och Hällsnäs gård. Nu vill jag fortsätta utvecklas som matlagare och samtidigt försöka inspirera folk till att äta bra, hållbar mat. I sommar kommer jag att öppna en pop-up krog hemma i Sotenäs, och jag jobbar med ett välgörenhetsprojekt som lanseras under vintern.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Sveriges mästerkock hösten 2025!
Fisk & skaldjur bjuder på sjömat för alla lägen – från snabba vardagsrätter till lyxiga helgmiddagar, festplock, budgetknep och de där kolla-på-mig-rätterna som får gästerna att tappa hakan. Här får du veta vilka fiskar som passar till vad, hur du bäst tar vara på skrov och kantbitar, du får tips om de godaste fiskarna mellan två bröd och uppdaterade versioner av älskade klassiker.Linnea Jarnrot, Sveriges nya fiskdrottning, tar oss med till sitt Smögen men hämtar inspiration från hela världen. Njut av hennes torsk med äggsås och Skagentacos, pasta vongole och pimpade fiskbullar, smörgåstårta och friterade ostron!

Läs mer

Linnea Jarnrot

Fisk & skaldjur