Författare:
Fisk & skaldjur
Från stekt sill till löjromstacos - vinnare av Sveriges mästerkock 2025
Svenska
2025-12-03
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Allmänna kokböcker
Mediekontakt
Sara Dobareh
Författare
Recensionsdag
2025-12-22
Publiceringsdatum
2025-12-03
Fotograf
Lina Eidenberg Adamo
Formgivare omslag
Pernilla Qvist
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
InbundenProduktion
Papper
Lessebo Zero
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113144726
Antal Sidor
134
Vikt (kg)
0.655
Ryggbredd (mm)
18
Höjd (mm)
268
Bredd (mm)
196
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Fisk & skaldjur bjuder på sjömat för alla lägen – från snabba vardagsrätter till lyxiga helgmiddagar, festplock, budgetknep och de där kolla-på-mig-rätterna som får gästerna att tappa hakan. Här får du veta vilka fiskar som passar till vad, hur du bäst tar vara på skrov och kantbitar, du får tips om de godaste fiskarna mellan två bröd och uppdaterade versioner av älskade klassiker.Linnea Jarnrot, Sveriges nya fiskdrottning, tar oss med till sitt Smögen men hämtar inspiration från hela världen. Njut av hennes torsk med äggsås och Skagentacos, pasta vongole och pimpade fiskbullar, smörgåstårta och friterade ostron!
Läs mer
Linnea Jarnrot
Fisk & skaldjur
Nyheter