Maria Judite de Carvalho

Utforska författaren

Maria Judite de Carvahlo (1921-1998) är en av Portugals viktigaste författare, men sedan alltför länge bortglömd. Nu har hennes verk återupptäckts av en ny generation litteraturälskare och fick i samband med den amerikanska utgivningen av Tomma skåp (2022) stor uppmärksamhet och hyllades bland annat av Joyce Carol Oates. Kortromanen Tomma skåp kommer till de svenska läsarna i översättning av Örjan Sjögren.

Utgivning

Om boken

Under tio års tid har Dora sörjt sin döde make som lämnade henne och dottern totalt arvlösa. Så en kväll avslöjar Doras svärmor en förkrossande hemlighet om deras äktenskap och i ett slag är Doras bild av hennes eget liv slagen i bitar. Hon måste börja leva sitt liv på nytt. Tre generationer av kvinnor - Dora, hennes dotter och svärmor - tvingas navigera i en värld som skapats av frånvarande män som ändå lyckats diktera villkoren för de kvinnor de kallar mor, hustru eller älskarinna.
Tomma skåp, Maria Judite de Carvahlos knivskarpa roman från 1966, översätts för första gången till svenska av Örjan Sjögren med ett förord av Karolina Ramqvist. Tomma skåp är en liten poetisk och samtidigt exakt bok om olyckliga omständigheter, som trots sin tunga tematik aldrig känns tyngd av bitterhet eller självförakt.

Läs mer

Maria Judite de Carvalho

Tomma skåp

Recensioner

”Carvalho skriver med en sval, intuitiv känsla för hopplöshetens förlåtande drag”

”Hennes språk präglas av intelligenta små betraktelser om livets omöjligheter, som Örjan Sjögren på ett utmärkt sätt överfört till svenska. Det är en nyfunnen klassiker att glädjas över.”

Svenska Dagbladet

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

1 november 2023

Nya böcker i november

NyheterBoknyheter