Tomma skåp

Författare

Maria Judite de Carvalho

Översättare

Örjan Sjögren

Tomma skåp

Svenska

2023-11-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Klassiker

Översättare

Örjan Sjögren

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2023-12-18

Publiceringsdatum

2023-11-29

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originaltitel

Os armários vazios

Originalspråk

Portugisiska

Språk

Svenska

Serie

Norstedts klassiker

Format

E-bok, Inbunden

Produktion

Papper

Munken Premium Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113125701

Antal Sidor

170

Vikt (kg)

0.364

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

231g CO2e
Papper
ca 115 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 23 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 93 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Tomma skåp

Recensioner

”Carvalho skriver med en sval, intuitiv känsla för hopplöshetens förlåtande drag”

”Hennes språk präglas av intelligenta små betraktelser om livets omöjligheter, som Örjan Sjögren på ett utmärkt sätt överfört till svenska. Det är en nyfunnen klassiker att glädjas över.”

Svenska Dagbladet

Böcker av författaren

Om boken

Under tio års tid har Dora sörjt sin döde make som lämnade henne och dottern totalt arvlösa. Så en kväll avslöjar Doras svärmor en förkrossande hemlighet om deras äktenskap och i ett slag är Doras bild av hennes eget liv slagen i bitar. Hon måste börja leva sitt liv på nytt. Tre generationer av kvinnor - Dora, hennes dotter och svärmor - tvingas navigera i en värld som skapats av frånvarande män som ändå lyckats diktera villkoren för de kvinnor de kallar mor, hustru eller älskarinna.
Tomma skåp, Maria Judite de Carvahlos knivskarpa roman från 1966, översätts för första gången till svenska av Örjan Sjögren med ett förord av Karolina Ramqvist. Tomma skåp är en liten poetisk och samtidigt exakt bok om olyckliga omständigheter, som trots sin tunga tematik aldrig känns tyngd av bitterhet eller självförakt.

Läs mer

Maria Judite de Carvalho

Tomma skåp

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

1 november 2023

Nya böcker i november

NyheterBoknyheter