Nya böcker i november

Foto: Kajsa Göransson

Datum

1 November 2023

Foto

Kajsa Göransson

Bland boknyheterna den här månaden hittar vi en polisroman i 1970-talsmiljö av Denise Rudberg, hyllad historisk spänning av Orhan Pamuk och ett triangeldrama med hög densitet av Josefin de Gregorio.

Denise Rudberg – Dancing Queen

I Denise Rudbergs polisroman Dancing Queen synas ett land som ännu inte förlorat sin oskuld, där kvinnor ska veta sin plats och där maktapparaten håller borta oliktänkande och störande element. Det är en tid då man tittar på MASH på kvällarna och dansar disco på helgerna – men där bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan. Dancing Queen är den första delen i en ny spänningsserie.

Utgivningsdatum 9 november 

Josefin de Gregorio – Försvinnandet

Hedvig träffar Hanna i skolåldern och genast är det som om en osynlig kraft drar dem mot varandra där i gymnastiksalen. Hon står där med tofs, vit t-shirt, gråa tights, löparskor. Så självsäker och samtidigt så sårbar. Josefin de Gregorio har skrivit ett triangeldrama med hög densitet och språklig flyhänthet. Försvinnandet är på ett sätt en pendang till debutromanen Antarktis som nominerades till Katapultpriset. Utgivningsdatum 9 november

Kate Eberlen – I alla våra dagar

I alla våra dagar är uppföljaren till Kate Eberlens succédebut Som om du inte fanns. Där fick vi veta hur Gus och Tess träffades, nu får vi veta om deras kärlek är stark nog att hålla för alltid. I alla våra dagar är en varm och insiktsfull roman som ställer frågan om det alltid är rätt att följa sitt hjärta. Utgivningsdatum 16 november

Emilienne Malfatto – Översten sover inte 

En överste håller till i en anonym källare i en stor stad i ett krigshärjat land. Han är expert på tortyr, nöjd med att hålla sig undan och lyda order. Översten kan inte sova, om nätterna plågas han av sina egna spöken, en skuggarmé av hans offer. Och kriget bara pågår. Översten sover inte är en grym saga om krig, män och psykisk sjukdom. Om vad krig gör med män. Otäckt aktuell och samtidigt en evig berättelse. Utgivningsdatum 16 november 

Orhan Pamuk – Pestnätter

Nobelpristagaren Orhan Pamuk har skrivit en historisk detektivroman – ett verk som skärskådar pandemins skrämmande verkningar och skildrar det ottomanska rikets fall. Utgivningsdatum 30 november

Maria Judite de Carvahlo – Tomma skåp

Tomma skåp, Maria Judite de Carvahlos knivskarpa roman från 1966, översätts för första gången till svenska av Örjan Sjögren med ett förord av Karolina Ramqvist. Tomma skåp är en liten poetisk och samtidigt exakt bok om olyckliga omständigheter, som trots sin tunga tematik aldrig känns tyngd av bitterhet eller självförakt. Utgivningsdatum 30 november

Relaterat

Om boken

Nobelpristagaren Orhan Pamuk har skrivit en historisk detektivroman – ett verk som skärskådar pandemins skrämmande verkningar och skildrar det ottomanska rikets fall.
April 1901. Ön Minger – den tjugonionde staten i det ottomanska riket – ligger idylliskt i östra Medelhavet. Hälften av invånarna är muslimer, den andra hälften är grekisk ortodoxa. Under seklernas gång har ön haft flera olika härskare: katolska venetianer, ortodoxa bysantiner, muslimska ottomaner. I skydd av natten lägger ett kungligt skepp till vid ön. Ombord på skeppet befinner sig prinsessan Pakize, dotter till den avsatte sultanen, tillsammans med sin make, doktor Nuri, och sultanens personlige kemist, Bonkowski pasja. Alla har de delgivits ett viktigt uppdrag men alla kommer inte att överleva den kommande veckan. Minger befinner sig nämligen på randen till en katastrof: pesten är på väg att lamslå hela ön och någon måste befinnas skyldig. Är det muslimerna som fört den från Mecka eller är det råttor ombord på handelsflottan från Alexandria som bär skulden? Eller finns en annan förklaring till den annalkande katastrofen?Pestnätter är en storslagen roman om mystik, kärlek, rädsla, skandaler och mord, skriven av en av vår tids allra största historieberättare."Måsteläsning i vår tid!" Margaret Atwood“Pestnätter kommer oundvikligen att betraktas som Orhan Pamuks covidroman, men ändå är den snarare ett sammandrag av en litterär experimentanda som är modig, utmanande och underhållande.” The Guardian

Läs mer

Orhan Pamuk

Pestnätter

Om boken

Under tio års tid har Dora sörjt sin döde make som lämnade henne och dottern totalt arvlösa. Så en kväll avslöjar Doras svärmor en förkrossande hemlighet om deras äktenskap och i ett slag är Doras bild av hennes eget liv slagen i bitar. Hon måste börja leva sitt liv på nytt. Tre generationer av kvinnor - Dora, hennes dotter och svärmor - tvingas navigera i en värld som skapats av frånvarande män som ändå lyckats diktera villkoren för de kvinnor de kallar mor, hustru eller älskarinna.
Tomma skåp, Maria Judite de Carvahlos knivskarpa roman från 1966, översätts för första gången till svenska av Örjan Sjögren med ett förord av Karolina Ramqvist. Tomma skåp är en liten poetisk och samtidigt exakt bok om olyckliga omständigheter, som trots sin tunga tematik aldrig känns tyngd av bitterhet eller självförakt.

Läs mer

Tomma skåp

Maria Judite de Carvalho

Tomma skåp

Om boken

En överste håller till i en anonym källare i en stor stad i ett krigshärjat land. Han är expert på tortyr, nöjd med att hålla sig undan och lyda order. Översten kan inte sova, om nätterna plågas han av sina egna spöken, en skuggarmé av hans offer. Och kriget bara pågår. Översten sover inte är en grym saga om krig, män och psykisk sjukdom. Om vad krig gör med män. Otäckt aktuell och samtidigt en evig berättelse.

Läs mer

Översten sover inte

Emilienne Malfatto

Översten sover inte

Om boken

Två främlingar faller huvudstupa för varandra på sin semester. Men vad händer när de återvänder till vardagen i London?
Gus och Tess möttes av en slump i Italien. Han, läkare och överklass, hon, med arbetarklassbakgrund och ett låglönearbete på en skönhetssalong. Trots det tycks kärleken övervinna alla hinder som står i deras väg och nu väntar vardagen i London, och en framtid tillsammans. Men är kärleken verkligen så stark att den övervinner allt? Och går det att leva lycklig i alla sina dagar?Det här är den efterlängtade uppföljaren till Kate Eberlens succédebut Som om du inte fanns. Där fick vi veta hur Gus och Tess träffades, nu får vi veta om deras kärlek är stark nog att hålla för alltid. I alla våra dagar är en varm och insiktsfull roman som ställer frågan om det alltid är rätt att följa sitt hjärta.

Läs mer

I alla våra dagar

Kate Eberlen

I alla våra dagar

Om boken

"Denise Rudberg blir bara bättre och bättre. Det har skrivits flera samtidshistoriska deckare de senaste åren --- sällan görs det så bra som i Denise Rudbergs händer." Lotta Olsson, DN
Första delen i en ny spänningsserie!I Denise Rudbergs polisroman Dancing Queen synas ett land som ännu inte förlorat sin oskuld, där kvinnor ska veta sin plats och där maktapparaten håller borta oliktänkande och störande element. Det är en tid då man tittar på MASH på kvällarna och dansar disco på helgerna – men där bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan.Två kvinnliga poliser – Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta Thorén – kliver oberoende av varandra in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort. Karin arbetar på våldsroteln och närmar sig en chefsposition efter en lång karriär inom kåren. Agneta har efter en hörselskada i samband med gisslandramat vid västtyska ambassaden tvingats till skrivbordstjänstgöring.Året är 1976. Stockholm rustar för sommarens kungabröllop, brudparet ska dansa till Dancing Queen – men samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. Ju närmare sanningen du kommer, desto fler fiender får du…Denise Rudberg debuterade med Väninnan (2000) och har sedan dess skrivit flera framgångsrika romaner, som kriminalserien om Marianne Jidhoff och den historiska romanserien Kontrahenterna om kvinnliga kodknäckare under andra världskriget. Totalt har hennes böcker sålt i nära fem miljoner exemplar och hon är idag en av Sveriges mest lästa författare.

Läs mer

Dancing Queen

Denise Rudberg

Dancing Queen

Om boken

”Kroppen talar, först i viskningar och sedan i rop." Hanna har försvunnit. Det är helt obegripligt, svårfattbart. Eller är det precis tvärtom: att det gick att se från allra första början att det var så här det skulle sluta?

Hedvig träffar Hanna i skolåldern och genast är det som om en osynlig kraft drar dem mot varandra där i gymnastiksalen. Hon står där med tofs, vit t-shirt, gråa tights, löparskor. Så självsäker och samtidigt så sårbar.

Om det är sällan någon ser Hanna stå ensam så är det desto vanligare med Hedvig. Hon drar sig undan till biblioteket för att fly in i andra världar, drömmer om den vackre bibliotekarien, bär en bok i handen och två i ryggsäcken. Men allt är inte så som man vid förstone tror. Det vilar något våldsamt och omedgörligt i sättet som Hedvigs och Hannas vägar hela tiden möts. Kanske är det när Hannas bror Karl visar intresse för Hedvig, kanske är det något annat nästan förutbestämt. Men det leder till att Hanna en dag plötsligt är försvunnen och inget mera är sig likt.

Josefin de Gregorio har skrivit ett triangeldrama med hög densitet och språklig flyhänthet. Försvinnandet är på ett sätt en pendang till debutromanen Antarktis som nominerades till Katapultpriset.

Läs mer

Försvinnandet

Josefin de Gregorio

Försvinnandet

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

7 mars 2024

Ny del i Denise Rudbergs prisbelönta serie