Ny del i Denise Rudbergs prisbelönta serie

Foto: Kajsa Göransson

Datum

7 Mars 2024

Foto

Kajsa Göransson

I juni kommer äntligen Femte kollusionen – del fem i Denise Rudbergs framgångsrika historiska romanserie Kontrahenterna. Det blir ett kärt och efterlängtat återseende av signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth.

I Femte kollusionen fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth som är baserade på Denise Rudbergs egna mormödrar och farmor. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Året är 1942 och kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett till synes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

– Denna femte del utspelar sig i ett Sverige, februari 1942, som står på randen av en tysk invasion längs den norska gränsen. På bara några månader måste vi mobilisera 300 000 krigsdugliga män för att stå emot fienden samtidigt som en komplicerad och svårforcerad signalspaning kan vara det som avgör vårt öde. Inhämtande av hemligstämplad information och desinformation är vårt främsta vapen. I arbetet med denna bok har det blivit plågsamt tydligt hur stora likheterna mellan Sverige 1940 och idag är, säger Denise Rudberg.

–  Med Kontrahenterna har Denise skapat ännu en serie som växer i popularitet för varje ny del. Jag är övertygad om att skälet till den stora framgången är bokseriens starka karaktärer, vilka vi får följa i det lilla och i det stora – och i ett Sverige där kriget står för dörren och där insatserna är höga, säger Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts.

Den förra boken, Den fjärde doktrinen, hyllades av kritikerna och röstades fram av läsarna till Årets roman i Adlibrispriset 2022.

Femte kollusionen utkommer den 7 juni som inbunden bok. Ljudboken släpps den 20 juni och är inläst av Marie Richardson.

Relaterat

Om boken

Rudberg skriver målande och med stor detaljrikedom, med ständigt fokus på kvinnorna. Seriens bästa bok hittills! BTJ
Januari 1942. Under hösten lyckas signalspanarna på Karlaplan 4 avkoda meddelanden med illavarslande innehåll. Nazi-Tyskland tycks planera en stor markinvasion av Sverige från Norge, via gränsen i Jämtland. Meddelandet leder till febril aktivitet längs den svensk-norska gränsen. I värsta fall har Sverige nu endast några månader, kanske veckor, på sig att mobilisera sina krigsdugliga trupper.Elisabeth får i uppdrag att söka upp en saknad trupp i Värmlands skogar, en plats hon är väl bekant med eftersom hennes släktgård är belägen där. Tillsammans med sin bror ger hon sig ut i skogen på en första spaningsoperation i bistra vinterförhållanden. Samtidigt i Stockholm plockar Iris och professor Arvid Bremer upp ett meddelande om en avrättningsorder som ska utföras vid gränsen. I Femte kollusionen, del fem i Denise Rudbergs framgångsrika serie Kontrahenterna, fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett tillsynes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

Läs mer

Denise Rudberg

Femte kollusionen

Relaterade artiklar

Foto: Sören Håkanlind

20 juni 2024

Sommarens bästa spänning