Denise Rudberg skriver ny spänningsserie om 1970-talet

Foto: Kajsa Göransson

Datum

9 Maj 2023

Foto

Kajsa Göransson

Politisk mörkläggning och pulserande disco i en svettig mix i polisromanen Dancing Queen, första delen i en ny serie som inleds hösten 2023.

Denise Rudbergs nya romanserie är en svensk sjuttiotals-noir som mixar polisthriller, scandi crime och verkliga händelser. I högt tempo skildras hur två kvinnliga poliser ur olika generationer, Agneta Thorén och Karin Johansson, råkar på hemligstämplad information som leder rätt upp i toppskiktet av samhället och försätter dem i omedelbar livsfara.

Dancing Queen, den första delen i serien, går redan nu att förhandsboka hos Bokus.

I böckerna möter vi ett land som ännu inte förlorat sin oskuld och där makten med alla medel håller borta oliktänkande, ifrågasättande och störande element. För i Sverige 1976 tittar man på Gäst hos Hagge på kvällarna och dansar disco på helgerna – men bordellhärvan, IB-affären och andra konspirationer och sammansvärjningar sopas effektivt under mattan.

– Att få chansen att återigen arbeta med Norstedts, och därmed stjärnförläggaren Håkan Bravinger och hans dreamteam är otroligt roligt, säger Denise Rudberg. Än en gång är min ambition att ge kvinnor sin rättmätiga plats i historien, denna gång i form av en thriller där jag tar avstamp i verkliga händelser. Politisk mörkläggning och pulserande disco i en svettig mix!

– Vi på förlaget är oerhört glada över att Denise är tillbaka på Riddarholmen, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts. Hon har under lång tid fyrat av två starka böcker om året som hyllats av läsare och som stämplat in högt upp på topplistorna. Gång efter gång. Särskilt uppspelt är jag över att vi inleder ett långsiktigt arbete – och att vi inleder med ett riktigt fyrverkeri: en ny serie som verkligen kommer att göra avtryck!

Förutom den nya romanen Dancing Queen fortsätter Denise Rudbergs pågående serier Kontrahenterna och Elegant Crime-serien om Marianne Jidhoff. Även dessa romanserier kommer fortsättningsvis att ges ut av Norstedts.

I Dancing Queen möter vi Agneta Thorén, en ung polis och ensamstående mamma som efter en hörselskada i samband med en utryckning till västtyska ambassaden tvingas till skrivbordstjänstgöring på Stockholmspolisens stadsarkiv. Arbetet i arkivet är långt ifrån lika händelsefullt som aktiv tjänst – men allt förändras när hon förstår att någon med hög säkerhetsprövning döljer komprometterande uppgifter som leder hela vägen till det politiska toppskiktet.

I Stockholmsförorten Vällingby skyndar statsminister Olof Palme ut genom dörren med en marmeladsmörgås i ena handen och sin skrynkliga slips i den andra. Han slänger sig in i sin Fiat för att hinna till Rosenbad i tid. Några kvarter därifrån trampar Karin Johansson iväg på cykeln för att hinna med tunnelbanan. Karin var en av de första svenska kvinnliga poliserna i tjänst, men efter att ha arbetat i flera år på fältet kan hon konstatera att karriären stannat upp rätt betänkligt. En dag omkommer en av hennes nära väninnor i kåren i en tragisk olycka. Ovetande kliver Karin rätt in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort – och snart inser hon att hon har reducerats till en bricka i ett otäckt spel.

Relaterat

Om boken

Dancing Queen är en svensk polisroman och sjuttiotals noir-thriller med lika delar Sjöwall Wahlöö och Scandi Crime. I högt tempo skildras hur två kvinnliga poliser ur olika generationer, Agneta Thorén och Karin Johansson, råkar på hemligstämplad information som leder rätt upp i toppskiktet och försätter dem i omedelbar livsfara. För i det oskuldsfulla Sverige tittar man på Gäst hos Hagge på kvällarna och dansar disco på helgerna – men bordellhärvan, IB-affären och andra konspirationer och sammansvärjningar sopas effektivt – och till varje pris – under mattan.
Agneta Thorén är en ung polis och ensamstående mamma som efter en hörselskada i samband med en utryckning till västtyska ambassaden tvingas till skrivbordstjänstgöring på Stockholmspolisens stadsarkiv. Arbetet i arkivet är långt ifrån lika händelsefullt som aktiv tjänst – men allt förändras när hon förstår att någon med hög säkerhetsprövning döljer komprometterande uppgifter som leder hela vägen till det politiska toppskiktet.I Stockholmsförorten Vällingby skyndar statsminister Olof Palme ut genom dörren med en marmeladsmörgås i ena handen och sin skrynkliga slips i den andra. Han slänger sig in i sin Fiat för att hinna till Rosenbad i tid. Några kvarter därifrån trampar Karin Johansson iväg på cykeln för att hinna med tunnelbanan. Karin var en av de första svenska kvinnliga poliserna i tjänst, men efter att ha arbetat i flera år på fältet kan hon konstatera att karriären stannat upp rätt betänkligt. En dag omkommer en av hennes nära väninnor i kåren i en tragisk olycka. Ovetande kliver Karin rätt in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort – och snart inser hon att hon har reducerats till en bricka i ett otäckt spel.1976 är året då Ingemar Stenmark vinner världscupen och Björn Borg vinner i Wimbledon, oljekris och stegrande inflation tvingar in Sverige i en devalveringsvåg, melodifestivalen ställs in, mellanölet avskaffas och Socialdemokraterna förlorar regeringsmakten efter fyrtiofyra år. Och på sommaren gifter sig kung Carl XVI Gustaf med Silvia Sommerlath.Vi har länge vetat att 1970-talet var en brytningstid. Sverige exploderade av nya trender – skateboarden, klassfrågor, utsvängda jeans och Kerstin Thorvalls banbrytande debut som trängdes tillsammans med Ulf Lundells Jack.I Denise Rudbergs nya spänningsserie syns ett land som ännu inte förlorat sin oskuld och där makten på ett auktoritärt sätt håller borta oliktänkande, ifrågasättande och störande element.

Läs mer

Denise Rudberg

Dancing queen

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

9 maj 2023

Denise Rudberg skriver ny spänningsserie om 1970-talet