Denise Rudberg skriver ny spänningsserie om 1970-talet

Foto: Kajsa Göransson

Datum

9 Maj 2023

Foto

Kajsa Göransson

Politisk mörkläggning och pulserande disco i en svettig mix i polisromanen Dancing Queen, första delen i en ny serie som inleds hösten 2023.

Denise Rudbergs nya romanserie är en svensk sjuttiotals-noir som mixar polisthriller, scandi crime och verkliga händelser. I högt tempo skildras hur två kvinnliga poliser ur olika generationer, Agneta Thorén och Karin Johansson, råkar på hemligstämplad information som leder rätt upp i toppskiktet av samhället och försätter dem i omedelbar livsfara.

Dancing Queen, den första delen i serien, går redan nu att förhandsboka hos Bokus.

I böckerna möter vi ett land som ännu inte förlorat sin oskuld och där makten med alla medel håller borta oliktänkande, ifrågasättande och störande element. För i Sverige 1976 tittar man på Gäst hos Hagge på kvällarna och dansar disco på helgerna – men bordellhärvan, IB-affären och andra konspirationer och sammansvärjningar sopas effektivt under mattan.

– Att få chansen att återigen arbeta med Norstedts, och därmed stjärnförläggaren Håkan Bravinger och hans dreamteam är otroligt roligt, säger Denise Rudberg. Än en gång är min ambition att ge kvinnor sin rättmätiga plats i historien, denna gång i form av en thriller där jag tar avstamp i verkliga händelser. Politisk mörkläggning och pulserande disco i en svettig mix!

– Vi på förlaget är oerhört glada över att Denise är tillbaka på Riddarholmen, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts. Hon har under lång tid fyrat av två starka böcker om året som hyllats av läsare och som stämplat in högt upp på topplistorna. Gång efter gång. Särskilt uppspelt är jag över att vi inleder ett långsiktigt arbete – och att vi inleder med ett riktigt fyrverkeri: en ny serie som verkligen kommer att göra avtryck!

Förutom den nya romanen Dancing Queen fortsätter Denise Rudbergs pågående serier Kontrahenterna och Elegant Crime-serien om Marianne Jidhoff. Även dessa romanserier kommer fortsättningsvis att ges ut av Norstedts.

I Dancing Queen möter vi Agneta Thorén, en ung polis och ensamstående mamma som efter en hörselskada i samband med en utryckning till västtyska ambassaden tvingas till skrivbordstjänstgöring på Stockholmspolisens stadsarkiv. Arbetet i arkivet är långt ifrån lika händelsefullt som aktiv tjänst – men allt förändras när hon förstår att någon med hög säkerhetsprövning döljer komprometterande uppgifter som leder hela vägen till det politiska toppskiktet.

I Stockholmsförorten Vällingby skyndar statsminister Olof Palme ut genom dörren med en marmeladsmörgås i ena handen och sin skrynkliga slips i den andra. Han slänger sig in i sin Fiat för att hinna till Rosenbad i tid. Några kvarter därifrån trampar Karin Johansson iväg på cykeln för att hinna med tunnelbanan. Karin var en av de första svenska kvinnliga poliserna i tjänst, men efter att ha arbetat i flera år på fältet kan hon konstatera att karriären stannat upp rätt betänkligt. En dag omkommer en av hennes nära väninnor i kåren i en tragisk olycka. Ovetande kliver Karin rätt in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort – och snart inser hon att hon har reducerats till en bricka i ett otäckt spel.

Relaterat

Om boken

"Denise Rudberg blir bara bättre och bättre. Det har skrivits flera samtidshistoriska deckare de senaste åren --- sällan görs det så bra som i Denise Rudbergs händer." Lotta Olsson, DN
Första delen i en ny spänningsserie!I Denise Rudbergs polisroman Dancing Queen synas ett land som ännu inte förlorat sin oskuld, där kvinnor ska veta sin plats och där maktapparaten håller borta oliktänkande och störande element. Det är en tid då man tittar på MASH på kvällarna och dansar disco på helgerna – men där bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan.Två kvinnliga poliser – Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta Thorén – kliver oberoende av varandra in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort. Karin arbetar på våldsroteln och närmar sig en chefsposition efter en lång karriär inom kåren. Agneta har efter en hörselskada i samband med gisslandramat vid västtyska ambassaden tvingats till skrivbordstjänstgöring.Året är 1976. Stockholm rustar för sommarens kungabröllop, brudparet ska dansa till Dancing Queen – men samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. Ju närmare sanningen du kommer, desto fler fiender får du…Denise Rudberg debuterade med Väninnan (2000) och har sedan dess skrivit flera framgångsrika romaner, som kriminalserien om Marianne Jidhoff och den historiska romanserien Kontrahenterna om kvinnliga kodknäckare under andra världskriget. Totalt har hennes böcker sålt i nära fem miljoner exemplar och hon är idag en av Sveriges mest lästa författare.

Läs mer

Denise Rudberg

Dancing Queen

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

7 mars 2024

Ny del i Denise Rudbergs prisbelönta serie