Denise Rudberg: ”Allt kokade de där åren”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

1 November 2023

Foto

Kajsa Göransson

I polisromanen Dancing Queen synas ett land som ännu inte förlorat sin oskuld och där maktapparaten håller borta oliktänkande och störande element.

Året är 1976. Stockholm rustar för sommarens kungabröllop, brudparet ska dansa till ”Dancing Queen” – men samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. Ju närmare sanningen du kommer, desto fler fiender får du…

Dancing Queen är första delen i en helt ny spänningsserie av Denise Rudberg.

– I Dancing Queen befinner vi oss i ett murrigt och rätt dystert Sverige som är starkt präglat av den rådande oljekrisen och rusande inflationen, berättar Denise Rudberg. Politiska skandaler avlöser varandra och på gatorna demonstrerar människor. ”Ropen skalla, daghem åt alla”. Jämställdhetsdebatten kokar men reformerna har ännu inte riktigt landat. Kvinnorna har fått sin frigörelse, men tyngs ändå fortfarande ner av de gamla normerna. Samtidigt kokar Sverige av nya coola trender där man dansar disco i gillestugorna och ABBA och David Bowie ekar mellan radhusen. De bruna manchesterkostymerna trängs med glittriga halternecks.

Vilka möter vi i boken?

– Två kvinnliga poliser från två generationer. Agneta Thorén är 28 och nyexad polis som dragit på sig en hörselskada i samband med en utryckning till västtyska ambassaden som ockuperats av terrorister. Karin Johansson är 52 år och var en av de första kvinnliga poliserna i Sverige. Hon lever i Stockholmsförorten Vällingby tillsammans med sin make Bengt-Åke. Agneta och Karin är två kvinnliga vardagshjältar som på helt olika vis har sina utmaningar. När Agneta dansar till Boney M på innergården i sitt hyreshus sitter Karin hemma med Bengt-Åke och äter ugnsgratinerad kassler med ananas.

70-talet är en ständig källa för inspiration, varför tror du att det är så?

– Det var det årtionde när Sverige förändrades i grunden. Både politiskt i och med nedmonterandet av folkhemmet och att Socialdemokraterna förlorade makten för första gången på 44 år, men också inom kulturen med ABBA som vinner hela världens hjärtan och discomusikens intågande. Modet är legendariskt liksom inredningsstilen.

Hur kom den här berättelsen och karaktärerna till dig?

– Allt började när jag för snart tre år sedan blev ombedd att sommarprata. När jag började skriva ett manus till detta så var det som att alla pusselbitar föll på plats. Jag behövde för första gången formulera min egen uppväxttid och tvinga mig tillbaka till de där väldigt formande åren. Sedan var bollen i rullning och jag dök djupt ner i researchen. Jag kunde väldigt lite om samtiden under 70-talet men herregud så golvad jag blev. Det känns som att precis allt kokade de där åren.

Relaterat

Om boken

"Denise Rudberg blir bara bättre och bättre. Det har skrivits flera samtidshistoriska deckare de senaste åren --- sällan görs det så bra som i Denise Rudbergs händer." Lotta Olsson, DN
Första delen i en ny spänningsserie!I Denise Rudbergs polisroman Dancing Queen synas ett land som ännu inte förlorat sin oskuld, där kvinnor ska veta sin plats och där maktapparaten håller borta oliktänkande och störande element. Det är en tid då man tittar på MASH på kvällarna och dansar disco på helgerna – men där bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan.Två kvinnliga poliser – Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta Thorén – kliver oberoende av varandra in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort. Karin arbetar på våldsroteln och närmar sig en chefsposition efter en lång karriär inom kåren. Agneta har efter en hörselskada i samband med gisslandramat vid västtyska ambassaden tvingats till skrivbordstjänstgöring.Året är 1976. Stockholm rustar för sommarens kungabröllop, brudparet ska dansa till Dancing Queen – men samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. Ju närmare sanningen du kommer, desto fler fiender får du…Denise Rudberg debuterade med Väninnan (2000) och har sedan dess skrivit flera framgångsrika romaner, som kriminalserien om Marianne Jidhoff och den historiska romanserien Kontrahenterna om kvinnliga kodknäckare under andra världskriget. Totalt har hennes böcker sålt i nära fem miljoner exemplar och hon är idag en av Sveriges mest lästa författare.

Läs mer

Denise Rudberg

Dancing Queen

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

31 maj 2024

Sommarens nya böcker 2024

NyheterBoknyheter