Översten sover inte

Författare

Emilienne Malfatto

Översättare

Marianne Tufvesson

Översten sover inte

Svenska

2023-11-15

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Marianne Tufvesson

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2023-12-04

Publiceringsdatum

2023-11-15

Illustratör Omslag

Nicola Magrin, Nicola Magrin

Formgivare omslag

Anna Davison

Bokinformation

Originaltitel

Le colonel ne dort pas

Originalspråk

Franska

Språk

Svenska

Format

E-bok, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113127309

Antal Sidor

124

Vikt (kg)

0.229

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

191

Bredd (mm)

128

Klimatpåverkan

120g CO2e
Papper
ca 95 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 20 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

En överste håller till i en anonym källare i en stor stad i ett krigshärjat land. Han är expert på tortyr, nöjd med att hålla sig undan och lyda order. Översten kan inte sova, om nätterna plågas han av sina egna spöken, en skuggarmé av hans offer. Och kriget bara pågår. Översten sover inte är en grym saga om krig, män och psykisk sjukdom. Om vad krig gör med män. Otäckt aktuell och samtidigt en evig berättelse.

Läs mer

Emilienne Malfatto

Översten sover inte

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

1 november 2023

Nya böcker i november

NyheterBoknyheter