Mord och skuggutredningar i Malmö

Foto: Robin Rådenman

Datum

5 December 2023

Foto

Robin Rådenman

I Helena Kubicek Boyes nya deckare De utvalda möter vi utredningsgruppen för udda brott.

En välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin ”Gulte” Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.

–. De utvalda är den första fristående delen om en utredningsgrupp i Malmö för udda brott, berättar Helena Kubicek Boye. Gruppen får fall som avviker från andra grova brott och där man behöver kalla in en profilerare och specialutredare. Boken är en deckare som utspelar sig i Malmös olika stadsdelar och specialgruppen letar i De utvalda efter en gärningsperson som brännmärker män. 

Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.

Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nya chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel.

– Truls är utredaren från Stockholm som omplaceras för att han kränkt tidigare kollegor. Han kommer till Malmö och sätts in som utredningsledare i specialgruppen där även profilerare Kattis Olsson ingår. Kattis är psykolog och har fått lägga jobbet som profilerare på hyllan för familjelivet, hon blev ensamstående med barn efter att exmannen lämnat henne för en ny kvinna. Men hon saknar spänningen i jobbet och när hon blir tillfrågad att komma med i gruppen igen kan hon inte säga nej, fast hon kommer slitas rejält mellan sitt privatliv och jobbet. 

De utvalda utspelar sig i Malmö, vad lockade dig med att placera dina karaktärer där?

– Malmö är en så dynamisk stad som innehåller allt från soliga sandstränder till en industrihamn, från pampiga villor till socialt utsatta områden, med ett rikt kulturliv och mångfald i befolkningen. Jag kan inte tänka mig en bättre plats för en deckare att utspela sig i. Själv är jag från Lund ursprungligen och när jag växte upp var Lund och Malmö som två olika världar, men numer är det många lundabor som bor i Malmö och tvärtom. Det känns som att Malmö blivit min stad allt mer nu när jag även skrivit De utvalda.

Relaterat

Om boken

"ett imponerande högt tempo" Göteborgs-Posten
"Malmökänslan är mycket bra från start. /.../ detta är en serie jag kommer att följa" Sydsvenskan"En krypande spänning upprätthålls genom hela historien förbi flera elegant utlagda villospår. Betyg: 4/5" BTJEn välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin ”Gulte” Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel ...

Läs mer

Helena Kubicek Boye

De utvalda

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

5 december 2023

Mord och skuggutredningar i Malmö