De utvalda

Författare

Helena Kubicek Boye

De utvalda

Svenska

2023-12-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Kriminalromaner

Mediekontakt

Fanny Birath

Författare

Recensionsdag

2023-12-25

Publiceringsdatum

2023-12-06

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Profileraren

Läsordning

1

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113117164

Antal Sidor

363

Vikt (kg)

0.431

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

274g CO2e
Papper
ca 136 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 27 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 110 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

En kvinna hittas svårt skuren i ett trapphus på Gamla Väster i Malmö. Hon avfärdas som psykotisk och ingen brottsutredning inleds. Kattis Olsson, psykolog och profilerare vid polisens specialgrupp hos grova brott, anar att något inte stämmer. Mot sin chef Truls Reimers vilja börjar hon undersöka saken på egen hand. Samtidigt uppmanar Truls sina medarbetare att ta tag i ett gammalt fall med en kvinna som hittats död i kanalen i Malmö tjugo år tidigare. Men när ytterligare en kvinna larmar polisen att hon vaknat i sitt hem och är skuren över ryggen får han lov att erkänna sitt misstag.
Medan Kattis tvingas hantera Truls narcissistiska ledarstil blir utredningen, som går under namnet Nattdjuret, även en resa mot hennes egna mörka förflutna. Det som börjar i Gamla Västers kvarter leder specialgruppen in i de innersta kretsarna av ett gammalt, hemligt ordenssällskap. Men vägen dit kommer visa sig bli livsfarlig för Kattis.Nattdjuret är den andra boken om Kattis Olsson och hennes kollegor i Helena Kubicek Boyes populära serie Profileraren.

Läs mer

Helena Kubicek Boye

Nattdjuret

Om boken

"ett imponerande högt tempo" Göteborgs-Posten
"Malmökänslan är mycket bra från start. /.../ detta är en serie jag kommer att följa" Sydsvenskan"En krypande spänning upprätthålls genom hela historien förbi flera elegant utlagda villospår. Betyg: 4/5" BTJEn välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin ”Gulte” Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel ...

Läs mer

De utvalda

Helena Kubicek Boye

De utvalda

Nyheter

Foto: Robin Rådenman

5 december 2023

Mord och skuggutredningar i Malmö

IntervjuerNyheter