”Motsättningen mellan det idylliska och destruktiva skapar bra spänning”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

26 April 2023

Foto

Kajsa Göransson

I Malin Hedins roman Dimdans försvinner en ung kvinna på midsommarafton – vilket får sammanhållningen i byn i Dalarna att falla samman.

Dimdans handlar om en ung kvinna, Maria, som försvinner och om människorna som blir kvar och letar efter henne, berättar Malin Hedin. Det är hennes mamma Greta, som vägrar tro att Maria försvunnit frivilligt. Marias dotter Terese, som är liten under försvinnandet, återvänder till byn som tonåring och söker svar på vad som hände sin mamma men också vad som hände henne själv.

– Berättelsen utspelar sig under två tidsperioder, 80-talet och 90-talet i en liten by i Dalarna och den starka gemenskap som funnits här krackelerar efter Marias försvinnande. Jag ville skriva en spänningsroman men jag ville också utforska frågor kring moderskap och identitet ur olika perspektiv.

Varför är svensk sommar och i synnerhet midsommar en så bra skådeplats för den typ av spänning du skriver?

– Midsommar är en mytomspunnen och älskad tradition som på något sätt förkroppsligar vår långa längtan efter sommar i det här kalla, mörka landet. Samtidigt är midsommar förknippat med fylla och bråk för många och jag tänker att många midsommaraftnar spårar ur och blir något annat än den där symboliska bilden vi har av midsommar. Jag tror att den motsättningen, mellan det idylliska och det destruktiva, gör midsommar till en bra kuliss för spänning.

Relaterat

Om boken

Maria, en ung och levnadsglad kvinna, försvinner efter en midsommarfest 1983. Därefter börjar sammanhållningen i den lilla byn i Dalarna sakta falla samman. En del menar att Maria helt enkelt gett sig av, trots att hennes lilla dotter lämnats ensam kvar.
Marias mamma Greta vägrar tro att dottern har lämnat byn frivilligt. Hon börjar vandra för att finna Maria och hon kommer inte att ge upp förrän hon har gjort det. Men kanske finns det de i byn som inte vill att hon lyckas.Dimdans är Malin Hedins tredje bok, en spänningsroman om vad som sker efter ett försvinnande. Om de hemligheter och lögner som växer i dess spår och om sanningens pris.

Läs mer

Malin Hedin

Dimdans

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

26 april 2023

”Motsättningen mellan det idylliska och destruktiva skapar bra spänning”