Niklas Strömstedt

Foto: Mattias Edwall

Utforska författaren

Niklas Strömstedt, född 1958, är en av Sveriges främsta popsångare och låtskrivare. Han debuterade tidigt som musiker och har spelade med bland andra Ulf Lundell och Lasse Lindbom. Han fick sitt första större genombrott med den numera klassiska jullåten ”Tänd ett ljus” tillsammans med gruppen Triad 1987. Den första soloframgången kom med ”Sista morgonen” 1989. Året därpå kom albumet Om, som sålde över 250 000 exemplar. 1991 turnerade han med Rocktåget och 1992 skrev han det vinnande Melodifestivalbidraget ”Imorgon är en annan dag” i Melodifestivalen. 1994 bildade han tillsammans med Orup och Anders Glennmark GES, som fick en enorm framgång med Sveriges officiella låt till fotbolls-VM ”När vi gräver guld i USA” samma år. Debutalbuimet sålde över en halv miljon exemplar och GES har samlats flera gånger under åren och gjorde sina sista konserter ihop 2022. Niklas Strömstedt har skrivit en rad hitlåtar under åren och mottagit flera priser. Han har också tillsammans med Björn Ulvaeus översatt sångtexterna till den svenska uppsättningen av Mamma Mia och varit programledare i tv, bland annat för Tack för musiken! och Tillsammans med Strömstedts. 2022 gav han ut boken Vid regnbågens slut finns en katt tillsammans med konstnären Lars Lerin.

Utgivning

Om boken

”Niklas Strömstedt är vän med de skrivna orden och han blir bättre ju allvarligare han är.”
DN
”Fantastiskt bra skildring av det dårhus som livet som popstjärna kan vara.”
Lasse Anrell i Nya Wermlands-Tidningen"Inte trodde jag att en poptönts biografi skulle vara så engagerande och underhållande. Men Niklas Strömstedt lyckas både fånga igenkännbara smärtpunkter och locka till skratt."
M-MagasinNiklas Strömstedt började sin musikkarriär redan som tonåring då han jobbade som dj på nattklubben Atlantic. Där hängde ABBA, Skifs och Clabbe, och när Rod Stewart, Elton John eller någon annan världsstjärna hade spelning i Stockholm så var det på Atlantic de hamnade efteråt. Det var också här Niklas fick kontakt med Ulf Lundells producent, vilket ledde till att han hamnade i Lundells turnéband och kom in i musikbranschen. Och det var bara början på livet som popsångare och låtskrivare, ett liv som vi får följa hela vägen fram till de sista konserterna med GES.I den här boken befinner vi oss i centrum av modern svensk pophistoria, en resa på över ett halvt sekel. Men här finns också gott om kloka självreflektioner, om uppväxt och familj, om relationer och åldrande.Den här boken är som ett gig – låtar och mellansnack, upptempo och ballader, hits och floppar. Och om alla lärdomar längs vägen."Det finns gott om självbiografier bland årets musikböcker. Och Niklas Strömstedt hör till dem som överraskar mest i genren. Utan divalater tecknar han en varm, allmängiltig och ofta avväpnande humoristisk berättelse om det egna musiklivets med och motgångar."
DN"Jag drar fram Strömstedts best-of på Spotify och lyssnar, nu med femtioåringens mjukare öron. Fortfarande inte coolt - men jag slås av hur snällt, gediget och insiktsfullt det är. Som boken! Hoppas han skriver fler." Sydsvenskan

Läs mer

Niklas Strömstedt

Om Niklas Strömstedt

Recensioner

”Så mysigt att vistas bland Strömstedts musikminnen”

”Han delar generöst med sig av just nedtagningarna, antingen de handlar om skilsmässor, musikmotgångar eller misslyckad terapi.

Niklas Strömstedt är vän med de skrivna orden och han blir bättre ju allvarligare han är.”

Nyheter

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023

NyheterBoknyheter