Niklas Strömstedt släpper självbiografi

Foto: Mattias Edwall

Datum

5 April 2023

Foto

Mattias Edwall

Niklas Strömstedt slog igenom på slutet av 1980-talet och har blivit en av våra mest välkända och folkkära artister. I höst kommer hans självbiografi.

– Den här boken är som ett gig – låtar och mellansnack, upptempo och ballader, acapellasång och symfoniorkester, pubar och arenor, hits och floppar, tvivel och hopp, avstånd och närhet. Många mil av lärdomar där det viktigaste är att alla måste höra när du räknar in, säger Niklas Strömstedt.

Sedan han var tonåring har Niklas Strömstedt befunnit sig i centrum av modern svensk pophistoria, en resa på knappt ett halvt sekel. Niklas började sin musikkarriär då han jobbade som discjockey på nattklubben Atlantic. Där fick han kontakt med Ulf Lundells producent, vilket ledde till att han hamnade i Lundells turnéband och kom in i musikbranschen.

– Jag har alltid sett Niklas som en skrivande person, han utmärker sig som en låtskrivare som också skriver väldigt bra texter. Det har jag verkligen fått bekräftat under arbetet med boken. Nu har jag också fått upp ögonen för att han stått i centrum av svensk popmusik i nästan ett halvt sekel. Det här är modern musikhistoria med underbara beskrivningar av hur det går till ”behind the scenes” , kombinerat med en mycket personlig och intressant livsberättelse, allt berättat med hans eget sound, säger Eva Gedin, förläggare för boken på Norstedts.

Strömstedt fick sitt stora genombrott med jullåten ”Tänd ett ljus” tillsammans med gruppen Triad 1987. 1989 kom hans första egna stora hit ”Sista morgonen”. 1990 släppte han albumet Om! som räknas som en av de stora svenska skivorna och under 90-talet turnerade han med Rocktåget. 1992 skrev han ”Imorgon är en annan dag” som vann den svenska uttagningen till ESC. 1994 bildade han tillsammans med Orup och Anders Glenmark gruppen GES, som fick en enorm framgång med Sveriges officiella låt till fotbolls-VM  ”När vi gräver guld i USA” samma år.

Han har tillsammans med Björn Ulvaeus översatt sångtexterna i musikalen Mamma Mia! till svenska och varit programledare i tv, bland annat för Tack för musiken! och Tillsammans med Strömstedts.

Boken Om Niklas Strömstedt utkommer på Norstedts den 1 september men redan nu går det att förhandsbeställa signerade exemplar hos Adlibris.

Relaterat

Om boken

Niklas Strömstedt började sin musikkarriär redan som tonåring då han jobbade som dj på nattklubben Atlantic. Där hängde ABBA, Skifs och Clabbe, och när Rod Stewart, Elton John eller någon annan världsstjärna hade spelning i Stockholm så var det på Atlantic de hamnade efteråt. Det var också här Niklas fick kontakt med Ulf Lundells producent, vilket ledde till att han hamnade i Lundells turnéband och kom in i musikbranschen.
Och det var bara början på livet som popsångare och låtskrivare, ett liv som vi får följa hela vägen fram till de sista konserterna med GES.I den här boken befinner vi oss i centrum av modern svensk pophistoria, en resa på över ett halvt sekel. Men här finns också gott om kloka självreflektioner, om uppväxt och familj, om relationer och åldrande.Den här boken är som ett gig – låtar och mellansnack, upptempo och ballader, hits och floppar. Och om alla lärdomar längs vägen.

Läs mer

Niklas Strömstedt

Om Niklas Strömstedt

Relaterade artiklar

Foto: Mattias Edwall

5 april 2023

Niklas Strömstedt släpper självbiografi