Niviaq Korneliussen

Utforska författaren

Niviaq Korneliussen (född 1990) är uppvuxen i den sydgrönländska byn Nanortalik och bor numera i Nuuk. Hon är författare och skriver både på grönländska och danska. Korneliussens debutroman HOMO sapienne (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Ett pris hon senare mottog för sin andra roman Blomsterdalen, 2021.

Utgivning

Om boken

”45. Kvinna. 38 år. Hängning.”
Kapitlen i Blomsterdalen inleds med en lakonisk notering om vem som dött och hur. Grönland har världens högsta självmordsfrekvens och detta statistiska faktum bildar den såriga ramen i grönländska Niviaq Korneliussens roman som vann Nordiska Rådets litteraturpris 2021.Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var tretton år gammal. Själv vill hon begravas mellan de höga bergen i den östgrönländska staden Tasiilaq, där gravstenarna utan namn på kyrkogården i Blomsterdalen är täckta av blå, röda och rosa plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvän som hon älskar, en omtänksam familj, och hon har precis börjat på universitetet i Århus. Världen ligger framför hennes fötter, men ingenting känns rätt och mörkret sluter sig allt tätare runt henne. Blomsterdalen är en djävulskt våldsam, men också gripande och poetisk roman om tillhörighet, kärlek, vänskap och sorg – och om att leva i ett samhälle där ingen pratar om de döda.Ur Nordiska rådets jurys motivering: ”Blomsterdalen handlar om kärlek, om vänskap och om att vara en del av ett postkolonialt samhälle. Det starkt berörande verket ger inblick i grönlänningarnas liv i dag, och i de trauman som ständigt sätter djupa spår i vardagslivet.”

Läs mer

Niviaq Korneliussen

Blomsterdalen

Recensioner

”Stark och egenartad bild av självmordets kollektiva faktum”

”Starkast av allt är kanske det stora och självklara utrymme sexualiteten ges. Det finns ingenting sökt, gulligt eller spekulativt i Korneliussens skildringar av den; faktiskt rör det sig inte ens om avgränsade skildringar så mycket som om en genomgående tydlig gestaltning av sensualitet. På ett väldigt träffsäkert sätt påminner Korneliussen om det akuta i kärleken, att det praktiskt taget enda man vill göra som förälskad - om så upprymd, förtvivlad, hungrig, eller trött - är att ha sex. Och en lika fruktansvärd som träffsäker båge spänns mellan våt, bultande lust och brinnande, historiskt bestämd dödsdrift.”

Dagens Nyheter

”Måsteläsning”

”Ett starkt driv, en väl sammanhållen struktur och gnistrande humor gör den lätt och fängslande att läsa, rakt in i ett djupt mörker med många schatteringar.

Blomsterdalen är en rik och omskakande roman som det är svårt att göra rättvisa på så här få rader. Läs den.”

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Nyheter