Blomsterdalen

Författare

Niviaq Korneliussen

Översättare

Johanne Lykke Naderehvandi

Blomsterdalen

Svenska

2023-04-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Johanne Lykke Naderehvandi

Mediekontakt

Katarina Lindell

Författare

Recensionsdag

2023-05-02

Publiceringsdatum

2023-04-14

Formgivare omslag

Anna Davison, Simon Lilholt/Imperiet.dk

Bokinformation

Originaltitel

Blomsterdalen

Originalspråk

Danska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113123172

Antal Sidor

285

Vikt (kg)

0.438

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

278g CO2e
Papper
ca 138 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 28 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 112 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Blomsterdalen

Recensioner

”Stark och egenartad bild av självmordets kollektiva faktum”

”Starkast av allt är kanske det stora och självklara utrymme sexualiteten ges. Det finns ingenting sökt, gulligt eller spekulativt i Korneliussens skildringar av den; faktiskt rör det sig inte ens om avgränsade skildringar så mycket som om en genomgående tydlig gestaltning av sensualitet. På ett väldigt träffsäkert sätt påminner Korneliussen om det akuta i kärleken, att det praktiskt taget enda man vill göra som förälskad - om så upprymd, förtvivlad, hungrig, eller trött - är att ha sex. Och en lika fruktansvärd som träffsäker båge spänns mellan våt, bultande lust och brinnande, historiskt bestämd dödsdrift.”

Dagens Nyheter

”Måsteläsning”

”Ett starkt driv, en väl sammanhållen struktur och gnistrande humor gör den lätt och fängslande att läsa, rakt in i ett djupt mörker med många schatteringar.

Blomsterdalen är en rik och omskakande roman som det är svårt att göra rättvisa på så här få rader. Läs den.”

Böcker av författaren

Om boken

”45. Kvinna. 38 år. Hängning.”
Kapitlen i Blomsterdalen inleds med en lakonisk notering om vem som dött och hur. Grönland har världens högsta självmordsfrekvens och detta statistiska faktum bildar den såriga ramen i grönländska Niviaq Korneliussens roman som vann Nordiska Rådets litteraturpris 2021.Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var tretton år gammal. Själv vill hon begravas mellan de höga bergen i den östgrönländska staden Tasiilaq, där gravstenarna utan namn på kyrkogården i Blomsterdalen är täckta av blå, röda och rosa plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvän som hon älskar, en omtänksam familj, och hon har precis börjat på universitetet i Århus. Världen ligger framför hennes fötter, men ingenting känns rätt och mörkret sluter sig allt tätare runt henne. Blomsterdalen är en djävulskt våldsam, men också gripande och poetisk roman om tillhörighet, kärlek, vänskap och sorg – och om att leva i ett samhälle där ingen pratar om de döda.Ur Nordiska rådets jurys motivering: ”Blomsterdalen handlar om kärlek, om vänskap och om att vara en del av ett postkolonialt samhälle. Det starkt berörande verket ger inblick i grönlänningarnas liv i dag, och i de trauman som ständigt sätter djupa spår i vardagslivet.”

Läs mer

Niviaq Korneliussen

Blomsterdalen

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Nyheter