Österlendeckare gör kalla fall varma

Foto: Kajsa Göransson

Datum

28 Augusti 2023

Foto

Kajsa Göransson

Tina Frennstedt, tidigare vinnare av Crimetime awards, är tillbaka med den fjärde fristående delen i den populära Cold Case–serien.

I Sista bilden, som delvis inspireras av verkliga fall, slår sig Tess Hjalmarsson ihop med den danska Cold Case-gruppen för att hitta en gärningsman som fotograferar sina offer i dödsögonblicket.

Den danska 17-åringen Emilie Meng försvann för sju år sedan och hittades mördad utanför Köpenhamn. Nyligen greps en man för det uppmärksammade mordet och fallet har inspirerat Tina Frennstedt i arbetet med Sista bilden.

–Mordet på Meng berörde mig starkt. Det är både ovanligt och – precis som med ett andra par kända kalla fall i Sverige – har det omgärdats av flera avgörande misstag. Den här typen av fall triggar mig, och min polis Tess Hjalmarsson, lite extra. Samtidigt ska man komma ihåg att mina böcker är ren fiktion.

I arbetet med boken har hon dessutom samarbetat en hel del med en bildanalytiker.

– Bildanalys är en stor och växande del inom brottsutredninga. Det är ett spännande område, framför allt med tanke på hela AI-diskussionen.

Som tidigare böcker i serien utspelar sig merparten av Sista bilden på Österlen där Tina Frennstedt själv har sina rötter – och hon har tidigare också hyllats för sina trovärdiga miljöskildringar.

– Jag är extremt taggad på att få återvända med Tess Hjalmarsson och hennes värd till mina hängivna läsare. Det finns ett stort engagemang kring ouppklarade fall och den mystik som omger dem.

Relaterat

Om boken

En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.
Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, har tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Men när profileraren Carsten Morris ber om hennes hjälp kastas hon in i den dramatiska utredningen kring bilderna och de försvunna kvinnorna.Tina Frennstedt vann Crimetime Award för bästa debut med den första boken i sin populära Cold Case-serie. I Sista bilden tar hon dig med på en pulshöjande resa fylld av överraskande vändningar. Inspirerad av verkliga fall levererar hon nervkittlande spänning med enastående driv.

Läs mer

Tina Frennstedt

Sista bilden

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 augusti 2023

Österlendeckare gör kalla fall varma