Sara Meidell

Foto: Elin Berge

Utforska författaren

Sara Meidell är kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren i Umeå sedan 2009. Hon har även arbetat på Dagens Nyheters kulturredaktion, samt medverkat i en rad kulturtidskrifter och andra publikationer. 2017 tilldelades hon Publicistklubbens Guldpennan. Ut ur min kropp är Sara Meidells författardebut.

Utgivning

Om boken

”När det blir kväll, nästan natt, ordnar jag med balansräkningen. Vad behövs som minst för att hålla hjärnan stilla, slippa falla så olustigt ner i blodsockerfall eller sömnparalys under natten? Så tyst jag kan öppnar jag kylskåpet och tittar på allt jag inte kan äta, det ger en särskild frid.”
Sara Meidell skriver en smärtsamt uppriktig bok om ett liv med ätstörningar. Om att ha gått in och ut ur sjukdomen så länge hon kan minnas. Men det är också en bok om att vara kvinna och kampen för att vara mer än en kropp. Att genom att betvinga växandet, uppnå den totala kontrollen - och friheten. Endast då ges möjligheten att också vara ett huvud, ett rent intellekt.Samtidigt skildras svältens ljuva rus, där klarhet uppnås och inget kommer åt en, inte ens den största smärta. Om att vara en mamma som inte äter lunch. Men också om det speciella systerskap som uppstår mellan självsvälterskorna, om kvinnorna som gått före i historien, hur hon får kraft och finner likheter med deras liv.

Läs mer

Sara Meidell

Ut ur min kropp

Recensioner

”Flera som läst har fått en förståelse för komplexiteten hos dem som självsvälter.”

”Vi bär på berättelser, sjukdom betyder något, försök förstå oss. Gå inte sjukdomens väg och krymp oss till det mätbara. Förminska oss inte till "smalhetsideal", "duktiga flickor", "gener". Så läser jag Sara Meidell, som ett befriande raseri och en sorg, som en berättelse om kvinnligt lidande genom tiderna. Anorexia handlar om sådant som trygghet, kontroll, autonomi. Det är på samma gång hoppfullt och djupt smärtsamt att inse att många nu kanske för första gången får insyn i detta.”

ETC

”En mer tillrättalagd bok hade inte kunnat begripliggöra det komplexa tillståndet självsvält lika bra.”

Ut ur min kropp antyder ingen väg ut ur anorexin, men ger oss ett övertygande stycke litterär grundforskning om dess verkningsmekanismer.”

”Många har genom åren berättat om att leva med ätstörningar, men jag vågar hävda att ingen har gjort det som Sara Meidell.”

”Berättelsen är vindlande poetisk med metaforer som följeslagare genom det liv som gestaltas. Det är inte ofarligt att ge svälten en air av något vackert men det förtar inte det faktum att den stundtals är det, för Meidell och för alla oss andra som nosat på denna strategi för att undkomma kroppen.

På så sätt är Meidells intensivt suggestiva gestaltning av det svältande livet mer sann än alla socialrealistiska reportage och forskningsrapporter i världen.”

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

30 september 2022

Nya böcker i oktober 2022

NyheterBoknyheter