Steven Ekholm

Foto: Lamia Karić

Utforska författaren

Steven Ekholm, författare och litteraturkritiker, har skrivit fackböcker om allt från populärlitteratur och Baskien till Höga Kusten. Det mesta har de senaste åren dock handlat om gastronomi och 2017 vann han Måltidsakademiens första pris för sin bok Höga Kusten: Vår del av världen − ursprung, råvaror, smaker. Boken blev även ”No1 in the world” vid finalen i Gourmand Cookbook Awards.

Utgivning

Om boken

Denna bok handlar om tryffel. Men den handlar också om upptrissade auktioner och smutsiga pengar, påkostade festivaler och våldsamma uppgörelser. Och stora matupplevelser förstås. Boken följer tryffelåret och tar sin utgångspunkt i de sensationella fynden av tryffel på Gotland, som Christina Wedén arbetade med som doktorand. Vi åker sedan ut i världen, till tryffelhubbar i Frankrike och Italien och till framtida centra för denna ädla knöl i Serbien, västra Australien och amerikanska Oregon. Vi återvänder sedan till den gotländska mylla där allt − åtminstone ur svensk synvinkel − började.
Det är författaren och gourmanden Steven Ekholm som är bokens jag på denna upptäcktsfärd, och Christina Wedén experten vid hans sida. Tillsammans blottlägger de en spännande industri, och följer de kulturhistoriska trådarna hundratals år tillbaka i tiden. På jakt efter tryffelns nirvana, en flyktig doft som kanske aldrig lämnar en.
Som en bakomliggande fond ligger hela tiden spänningen mellan vad som syns och vad som är, vad något kallas och vad det heter. Samt det faktum att det som de flesta av oss känner som tryffelsmak, har väldigt lite med tryffel att göra.

Läs mer

Christina Wedén, Steven Ekholm

Tryffelfeber

Nyheter

Foto: Lina Eidenberg Adamo

9 november 2023

Möt våra författare på Sthlm Food & Wine

Nyheter