Thomas Engström

Foto: Victoria Kvitka

Utforska författaren

Thomas Engström är författare och översättare. Han har bland annat skrivit fyra böcker om dubbelagenten Ludwig Licht som blivit tv-serie i en internationell storproduktion. Han medverkar även regelbundet i Aftonbladet.

Sommaren 2015 gifte han sig med Margit Richert och de lämnade kort därefter Sverige för en utlandsresa som skulle vara i drygt tre år. Ukraina, Georgien, Armenien, Turkiet, Mexiko, Nederländerna och Shetlandsöarna hann de uppleva innan de under senhösten 2018 återvände hem till en stuga vid en sjö i Tiveden. Erfarenheterna har svetsat dem samman och haft en djup inverkan på deras samhällssyn och världsåskådning. Tillsammans de också skrivit de två första delarna i den uppmärksammade spänningsserien Nordmark.

Utgivning

Om boken

"Vi insåg tidigt att vi inte hade något val. Vi måste flytta till Ukraina och se kriget med egna ögon – och delta i det, faktiskt, på alla sätt ett par författare kan. Så vi gjorde oss av med ägodelarna på Öland, packade bilen och körde. Nu fanns ingen återvändo. Det här är inget objektivt reportage, det är vår dagbok. Från ett krig vi valde att söka upp, från en överlevnadskamp för hela vår civilisation. Allvarligt talat: vad skulle vi annars skriva om?"
Thomas Engström och Margit RichertNär kriget i Ukraina bryter ut förändras hela säkerhetsläget i Europa. Sverige vill gå med i Nato, globala sanktioner införs, det talas om en stundande energikris. Under tiden faller bomberna obönhörligt i vår omedelbara närhet. De flesta knyter näven i fickan, tar till paroller mot kriget och öser sympatier över ett krigshärjat Ukraina samtidigt som de kräver kraftfulla beslut av världens makthavare. Två av landets mest kända författare och debattörer sätter sig istället i bilen och kör till händelsernas centrum för att med egna ögon bevittna vad det är som pågår. För att skriva ner, för att förstå och för att ge en fördjupande analys. Det är fasansfulla bilder, men också bilder av styrka och mod, av kärlek och omsorg, av människor och deras öden. In i Ukraina är ett unikt tidsdokument, skrivet och publicerat i realtid på ett sätt som böcker mycket sällan är. På ett liknande sätt som Stig Dagerman hudlöst skildrade ett sönderbombat Tyskland efter kriget visar Thomas Engström och Margit Richert här upp ett naket och sårbart Ukraina som kämpar för sin överlevnad.

Läs mer

Thomas Engström, Margit Richert

In i Ukraina

Recensioner

”Övertygande”

”Här varvar de skrivandet på ett rättframt och effektivt vis, i helt olika tonfall. Thomas Engströms dagar beskrivs i vackert hårdkokt prosa. Margit Richert lägger sig närmare liv och död. Hon köper grönsaker, gör ukrainska inläggningar, byter recept och menar att det är ett sätt att markera att Putin aldrig kommer att kunna kväsa Ukraina. Och man tror henne. Dagboken ger aningar, oftast indirekt, om deras privata relation och hur den påverkas av stressnivåerna.”

Nyheter

Foto: Andreas Rundberg

31 augusti 2022

Våra boksläpp i september 2022

NyheterJohannes Anyuru