In i Ukraina

Författare

Thomas Engström

Margit Richert

In i Ukraina

Svenska

2022-09-20

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Reportage

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2022-09-20

Publiceringsdatum

2022-09-20

Formgivare omslag

Miroslav Šokčić

Bokinformation

Originaltitel

In i Ukraina

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Danskt band, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789113127972

Antal Sidor

184

Vikt (kg)

0.295

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

211

Bredd (mm)

136

Klimatpåverkan

338g CO2e
Papper
ca 201 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 13 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 124 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

In i Ukraina

Recensioner

”Övertygande”

”Här varvar de skrivandet på ett rättframt och effektivt vis, i helt olika tonfall. Thomas Engströms dagar beskrivs i vackert hårdkokt prosa. Margit Richert lägger sig närmare liv och död. Hon köper grönsaker, gör ukrainska inläggningar, byter recept och menar att det är ett sätt att markera att Putin aldrig kommer att kunna kväsa Ukraina. Och man tror henne. Dagboken ger aningar, oftast indirekt, om deras privata relation och hur den påverkas av stressnivåerna.”

Böcker av författaren

Om boken

"Vi insåg tidigt att vi inte hade något val. Vi måste flytta till Ukraina och se kriget med egna ögon – och delta i det, faktiskt, på alla sätt ett par författare kan. Så vi gjorde oss av med ägodelarna på Öland, packade bilen och körde. Nu fanns ingen återvändo. Det här är inget objektivt reportage, det är vår dagbok. Från ett krig vi valde att söka upp, från en överlevnadskamp för hela vår civilisation. Allvarligt talat: vad skulle vi annars skriva om?"
Thomas Engström och Margit RichertNär kriget i Ukraina bryter ut förändras hela säkerhetsläget i Europa. Sverige vill gå med i Nato, globala sanktioner införs, det talas om en stundande energikris. Under tiden faller bomberna obönhörligt i vår omedelbara närhet. De flesta knyter näven i fickan, tar till paroller mot kriget och öser sympatier över ett krigshärjat Ukraina samtidigt som de kräver kraftfulla beslut av världens makthavare. Två av landets mest kända författare och debattörer sätter sig istället i bilen och kör till händelsernas centrum för att med egna ögon bevittna vad det är som pågår. För att skriva ner, för att förstå och för att ge en fördjupande analys. Det är fasansfulla bilder, men också bilder av styrka och mod, av kärlek och omsorg, av människor och deras öden. In i Ukraina är ett unikt tidsdokument, skrivet och publicerat i realtid på ett sätt som böcker mycket sällan är. På ett liknande sätt som Stig Dagerman hudlöst skildrade ett sönderbombat Tyskland efter kriget visar Thomas Engström och Margit Richert här upp ett naket och sårbart Ukraina som kämpar för sin överlevnad.

Läs mer

Thomas Engström, Margit Richert

In i Ukraina

Nyheter

Foto: Andreas Rundberg

31 augusti 2022

Våra boksläpp i september 2022

NyheterJohannes Anyuru