Tomas Strömqvist: ”Ett sätt att bearbeta en förlust”

Foto: Albin Händig

Datum

8 Januari 2024

Foto

Albin Händig

Minnenas strand är en tät och stämningsfull spänningsroman om sorg, ovisshet och varför människor döljer saker för varandra.

– Jag började skriva manuset som ett sätt att bearbeta förlusten av någon som stod mig oerhört nära, berättar Tomas Strömqvist. Endast genom skrivandet kunde jag sätta in det som hänt i något slags sammanhang, och fram växte Malcolm och Livia. Mellan de två märkte jag att det fanns en spännande laddning. Livias förlust av sin son är visserligen definitiv, medan det hos Malcolm finns en chans att hans hustru är vid liv. Ändå bearbetar båda vad de varit med om på ett liknande sätt.

I Minnenas strand möter vi Malcolm Forsgren, vars fru Sofie en vacker sommardag för tre år sedan försvann spårlöst från en strand i danska Jylland. Ingen vet vart hon har tagit vägen, och polisen lägger till slut ner utredningen. Malcolm, som arbetar med restaurering av gamla filmer och som sedan hustruns försvinnande har blivit något av en enstöring, blir en dag kontaktad av filantropen Josef Levin som har ett märkligt erbjudande. Han vill att Malcolm ska klippa ihop gamla filmer av hans barnbarn David, som drunknade ett år tidigare, och skapa en minnesfilm till Davids mamma Livia.

I samma veva som Malcolm tackar ja till det ovanliga uppdraget hittas kroppen av en ung kvinna i västra Jylland. Polisen inser att det kan finnas en koppling mellan henne och Sofie och tar upp utredningen igen. Hemma i Stockholm sätter Malcolm igång att arbeta med filmen och lär känna Livia vars son så tragiskt rycktes bort. De skulle kunna mötas i sorgen, men det är något hon inte vill berätta för honom ... Vad är det Livia döljer när det gäller sin sons död och vet hon mer om Sofies försvinnande än hon vill erkänna?

I berättelsen introducerar du moraliska dilemman för karaktärerna. Berätta om det.

– Livia får ju så småningom, med hjälp av AI-teknik och filmmediet, en möjlighet att återskapa sina minnen av David. Det ger henne inte David tillbaka, hon kan inte röra vid honom, men det är ändå så långt mycket mer än att inte få något alls. Vilken förälder som förlorat sitt barn på det sätt som Livia gjort skulle tacka nej till det? På ett liknande sätt så innebär den danska polisens återupptagna utredning i Sofies försvinnande att Malcolms önskan att hans hustru ska hittas vid liv stärks. Hoppet tänds, och för både Malcolm och Livia ges nu plötslig lindring i vad de går igenom. Men hur mycket kan de tillåta att ge sig hän den lindringen?

– För en utomstående kan sättet som Livia, och även Malcolm, väljer att bearbeta sorgen och saknaden te sig irrationellt, angränsande till det galna. Folk säger till Malcolm att han måste sluta tro på att hans hustru kommer hittas vid liv, och folk säger till Livia att hon måste acceptera sin sons död och gå vidare. Båda vägrar, liksom jag tror att de flesta som befinner sig i samma situation vägrar. Eller åtminstone vill vägra. Därför att hoppet alltid finns där – hoppet om att aldrig behöva släppa taget.

Relaterat

Om boken

"Intressant och välskriven debut /.../ Tomas Strömqvist bygger skickligt upp sin berättelse" Lotta Olsson, DN
"den suggestiva spänningen är ständigt närvarande och det är svårt att lägga ifrån sig boken" Göteborgs-PostenEn vacker sommardag för tre år sedan försvann Malcolm Forsgrens fru Sofie spårlöst från en strand i danska Jylland. Ingen vet vart hon har tagit vägen, och polisen lägger till slut ner utredningen. Malcolm, som arbetar med restaurering av gamla filmer och som sedan hustruns försvinnande har blivit något av en enstöring, blir en dag kontaktad av filantropen Josef Levin som har ett märkligt erbjudande. Han vill att Malcolm ska klippa ihop gamla filmer av hans barnbarn David, som drunknade ett år tidigare, och skapa en minnesfilm till Davids mamma Livia.I samma veva som Malcolm tackar ja till det ovanliga uppdraget hittas kroppen av en ung kvinna i västra Jylland. Polisen inser att det kan finnas en koppling mellan henne och Sofie och tar upp utredningen igen. Hemma i Stockholm sätter Malcolm igång att arbeta med filmen och lär känna Livia vars son så tragiskt rycktes bort. De skulle kunna mötas i sorgen, men det är något hon inte vill berätta för honom ... Vad är det Livia döljer när det gäller sin sons död och vet hon mer om Sofies försvinnande än hon vill erkänna?Minnenas strand är en tät och stämningsfull spänningsroman om sorg, ovisshet och varför människor döljer saker för varandra.

Läs mer

Tomas Strömqvist

Minnenas strand

Relaterade artiklar

Foto: Albin Händig

8 januari 2024

Tomas Strömqvist: ”Ett sätt att bearbeta en förlust”