Leif Silbersky

Utforska författaren

Författarteamet Leif Silbersky och Olov Svedelid har alltsedan 1977 skapat detektivromanerna om den knivskarpe advokaten Samuel Rosenbaum.Numera tar han sig an de mest komplicerade rättsfall tillsammans med sin unga släkting Rhea. Rättegångarna är oftast snåriga och segern till synes omöjlig tills advokaten löser dem i de sista dramatiska ögonblicken.
Med Den sista lögnen som utkom 2000 har författarna skrivit sin tjugonde roman om Samuel Rosenbaum.

Utgivning

Om boken

Två familjer dras in i en fruktansvärd tragedi. När dramats slutskede står den ena familjens son och dotter åtalade för mord, den andra har mist sin son. Och advokat Samuel Rosenbaum har ännu en gång överlistat polis och åklagare.
Lennart Elofsson har varit spermadonator utan hustruns vetskap. Ett av "resultaten" är Patrik Werner, nu 17 år. Han har lyckats spåra sin riktige far och börjar förfölja och hota honom på olika sätt. Fadern konsulterar Rosenbaums unga släkting Rhea och vill att hon skall tala med pojken och få honom att förstå att hans hot är straffbara. När de möts är pojken mycket arrogant och bitter över att föräldrarna har låtit honom leva på en lögn. Så inleds Silbersky/Svedlids 21:a Rosenbaum-deckare. När så familjen Elofssons fritidshus sprängs i luften är dramat i full gång. Ingen skadas men Patrik grips, anhålls och häktas som starkt misstänkt för gärningen. Åklagaren menar att indicier och bevis är klara och entydiga men Rhea visar att det finns rimliga tvivel på hans skuld och han frikänns. Senare återfinns Patrik död med en kniv i ryggen... Upplösningen är paret Leif Silbersky/Olof Svedelids 21:a Rosenbaumdeckare!

Läs mer

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Upplösningen

Om boken

På sjukhemmet delar Rosenbaum rum med en man i femtioårsåldern, som visar sig vara kommunalråd. En tidning har börjat forska i kommunens affärer och funnit tvivelaktiga kvitton. Nu är han ett jagat villebråd. Mest ångrar han att han inte talat sanning från början. Han har haft en affär med en tyska, som senare visat sig vara engagerad av östtyska Stasi. Inte för att det hade någonting med hans affär att göra, men tänk vilka tidningsrubriker det skulle bli! Mannen skrivs på egen begäran ut från sjukhemmet. En kort tid senare hittas en kollega mördad och han blir misstänkt! Han begär att Rosenbaum skall bli hans försvarare och denne åtar sig uppdraget.

Läs mer

Den sista lögnen

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Den sista lögnen

Om boken

Jurist Rhea Moser och advokaten Samuel Rosenbaum får en inbjudan till generalrepetitionen av en kommande pjäs. Mitt under föreställningen blir de vittnen till ett mord på scenen: i stark strålkastarbelysning sticks en man ner. Tydligt och klart ser de mördaren framför sig. Den mannen åtar sig Rosenbaum att försvara. Rosenbaum kan ingenting om teater, men han genomskådar spel och förställning, han inser skillnaden mellan äkta känslor och låtsade. Han ensam låter sig inte lura av narrspelet.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Narrspel är den elfte delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Narrspel

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Narrspel

Om boken

Ett mycket speciellt mord begås i en konsthandel och det finns starka, känslomässiga skäl för juristen Rhea Moser att engagera sig i fallet. Hon vill göra allt för att fria den man som fått skulden. Advokatbyrån får uppdraget att försvara honom och Samuel Rosenbaum blir Mosers bisittare. Hon gör så gott hon kan - men det räcker inte. Vid den nya stora rättegången tar Rosenbaum över. Hans utgångsläge förefaller hopplöst och bara han själv vet vilka små chanser han har.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Bilden av ett mord är den tionde delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Bilden av ett mord

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Bilden av ett mord

Om boken

En förtvivlad kvinnas bön om hjälp får Rosenbaum att än en gång motvilligt lämna forskarbordet på Kungliga biblioteket och engagera sig i omvärlden. Ett villebråd kallar hon sig, kvinnan som anförtror sig åt Rosenbaum en ruggig höstkväll i Humlegården. När hon sedan påträffas mördad finns det bara en tänkbar gärningsman. För alla utom Rosenbaum. Hans motbevis är sköra. Aldrig har han känt sig osäkrare. Sanningen han håller i sin hand förefaller otrolig. Men vid rättegången sätter Rosenbaum allt på spel för att få mördaren att avslöja sig.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Villebrådet är den nionde delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Villebrådet

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Villebrådet

Om boken

En svensk TV-regissör mördas och gärningsmannen är uppenbar - alla vittnesmål och indicier är entydiga. Advokat Samuel Rosenbaum har ingen sympati till övers för den anklagade, ändå åtar han sig att föra hans talan. Bakom brottet finns en härva av brustna ambitioner, svartsjuka och hat: ett glasklart motiv. Rosenbaums enda chans är att finna svaga punkter i åklagarens bevisföring och sticka hål på den. Så han gillrar en fälla ...

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Villfarelsen är den åttonde delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Villfarelsen

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Villfarelsen

Om boken

Samuel Rosenbaums självvalda isolering avbryts av ett bisarrt möte på Hedvig Eleonoras kyrkogård med juristkollegan Claes Valkolin, som i självförakt över otrohet och hustrumisshandel vill ta livet av sig. Rosenbaum misstror både historien och självmordsförsöket och han får rätt. Några dagar senare ringer Claes och berättar att han skjutit sin hustru. Fallet är solklart för alla utom Rosenbaum. Claes har erkänt och han är bunden till brottet. Men Rosenbaum tränger in i kretsen kring paret Valkolin och ser en helt ny sanning växa fram.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Ont blod är den sjunde delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Ont blod

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Ont blod

Om boken

Ett mord på en gammal man som varit intagen på ett långvårdshem upprör Samuel Rosenbaum djupt. Han satsar allt för att finna den skyldige och söker sig in i kretsen av de personer som stått den döde närmast. Med sin starka rättskänsla, sin logiska tankekraft och inte minst sin djupa människokunskap blir han en fruktansvärd motståndare till gärningsmannen.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Dina dagar är räknade är den sjätte delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Dina dagar är räknade

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Dina dagar är räknade

Om boken

Två pistolbeväpnade och maskerade män tränger sig in i Samuel Rosenbaums lägenhet. De för honom till ett ensligt hus där ett antal maskerade män samlats. I huset finns också hustrun till en av Sveriges rikaste finansmän, som blivit kidnappad. Rosenbaum lyckas till slut få terroristerna att släppa henne mot en lösensumma. När kvinnans rike make hittas skjuten någon vecka senare börjar de verkliga komplikationerna och Rosenbaum hamnar i en situation som kräver inte bara hela hans skarpsinne utan också blir ett svårt moraliskt ställningstagande.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Dödens barn är den femte delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Dödens barn

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Dödens barn

Om boken

En skolpojke som beundrat Samuel Rosenbaum i rätten söker upp honom för sin lärares räkning. En elev på skolan har hittats strypt med en pianotråd och allt pekar på att den skyldige är gymnastikläraren, sedan det framkommit att han haft ett förhållande med mordoffret. Rosenbaum åtar sig fallet och börjar snoka runt i den värld som dagens skola utgör - med rotlösa, aggressiva elever och frustrerade lärare.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Målbrott är den fjärde delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Målbrott

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Målbrott

Om boken

På en porrklubb i Stockholm begås ett brutalt mord - och en av stripteasedansöserna tar på sig skulden. Men är hon verkligen skyldig? Rosenbaum åtar sig fallet och inser snart att allt inte är vad det ser ut att vara.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Bländverk är den tredje delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Bländverk

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Bländverk

Om boken

Den gamle bitvargen Samuel Rosenbaum har sökt sig tillbaka till ensamheten och räknar med att inga fler juridiska fall ska dra in honom bland människorna igen. Så när lagledaren för ett allsvenskt fotbollslag söker hans hjälp efter att en av hans spelare har råkat i allvarlig knipa vägrar Rosenbaum först blankt. Men när den unge fotbollsspelaren visar sig vara en kopia av hans döde son David - samma utseende, värme och livslust - tar han sig an fallet. Därmed blir Rosenbaum också invecklad i ett intrigspel där hans berömda skarpsinne än en gång sätts på hårt prov.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Straffspark är den andra delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Straffspark

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Straffspark

Om boken

Den judiske advokaten Samuel Rosenbaum tror inte längre på Gud. Han har varit med om alldeles för mycket för att kosta på sig lyxen att tro på någon eller något längre. Vid svek, förräderi och girighet rycker han bara på axlarna. Han är en man som vet vad han har att vänta sig. Men en dag tvingas han ändå pröva sitt berömda skarpsinne i ett kriminalfall fullt av fällor.

Efter sex år i nazisternas koncentrationsläger kom Samuel Rosenbaum till Sverige med den första vita Bernadottebussen. Resten av hans familj, hans hustru och son dog i lägret. Nu är han gammal och trött och advokatbyrån han en gång startade har egentligen lagt ner, men den återuppstår i olika fall. Sista vittnet är den första delen i serien om Rosenbaum.

Läs mer

Sista vittnet

Olov Svedelid, Leif Silbersky

Sista vittnet