Ida Linde

Foto: Elvira Glänte

Utforska författaren

Ida Linde är född 1980 och uppvuxen i Umeå, men bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Romanen Mördarens mamma kom 2018 och 2022 gav hon ut diktsamlingen Karons tunnelbana.

Utgivning

Om boken

"Jag vill tro att det kommer en vår efter de vintermånader jag ska berätta om. Min historia kommer oundvikligen att sluta med en gammal man övergiven i en snödriva, så det jag menar är att jag trots allt vill tro, att det finns en mening med att tala om det varav hjärtat är fullt."
Det finns en by som bara består av två hus. I det ena bor Eskil, som just gjort någonting han ångrar djupt. Det andra är Saras, hon som vill rädda sin son från byns historia, men det är svårt när man sitter i fängelse.Eskils försök att rätta till sitt misstag sätter igång ett dramatiskt förlopp av försvinnanden och återvändanden, till en plats där både livet, döden och gruvbolagens rovdrift farit hårt fram med människorna. En av dem sörjer sin döde son, en annan sin förlorade kärlek, en tredje sin obegripliga mor. Hon som kallar sig Vintergeneralen sörjer ingenting. Det är hennes galenskap och hennes styrka. Ida Lindes nya roman När man sparkar på en hund utspelar sig i ett fiktivt Västerbotten och är en mycket fristående fortsättning på den kritikerrosade Norrut åker man för att dö från 2014.

Läs mer

Ida Linde

När man sparkar på en hund

Om boken

Allt sedan de gamla grekerna har färjkarlen Karon i utbyte mot ett guldmynt fört människor över floden in i dödsriket. Nu har Karon fått jobb i Stockholms tunnelbana och kör de dödligas linje från förort till innerstad, från liv till död. Passagerna färdas genom underjorden, till och från sina älskade, till och från sina arbeten, genom tiden mot dess slut. Under tiden sjunger de, om hoppet, om längtan, om livets alla vardagar.

Karon själv är en förare i nagellack och strumpbyxor som drömmer om att bryta nyckeln, köra tåget baklänges, eller släppa av sin älskling vid en övergiven station. Det verkar så värdelöst att ta betalt och så svårt att inte förväxla kärlek och sorg med varandra. Men ingen, inte ens Karon, kommer undan underjorden. Vi är alla döende, men vi älskar ändå.

Karons tunnelbana är Ida Lindes första diktsamling sedan den kultförklarade debuten Maskinflickans testamente.

Läs mer

Karons tunnelbana

Ida Linde

Karons tunnelbana

Om boken

Hon lever ett ensamt liv tillsammans med sin son. Sonen växer upp och blir redo för livet. Så knackar två okända människor på hennes dörr. De är poliser och berättar att hennes son har mördat en annan pojke. I ett slag vänds hennes tillvaro på ända.

En mamma älskar sin son och hon fortsätter att älska honom, åker till anstalten för att upprätthålla kontakten och för att hon inte vet vad hon annars skulle göra. Vid ett av dessa besök blir hon varse att en annan kvinna är där lika ofta som hon. Trevande söker de kontakt och med tiden börjar de åka från anstalten tillsammans för att fortsätta prata på kaféer och restauranger.

Men så en dag ställs en fråga som ruckar hela jämvikten - och med ens går inget längre att ta för givet, varken det som skett eller det som kommer att ske.

Ida Lindes nya roman Mördarens mamma är en psykologisk skildring av ett undantagstillstånd och en beskrivning av den oväntade kärleken med dess oerhörda konsekvenser.

Läs mer

Mördarens mamma

Ida Linde

Mördarens mamma

Om boken

Platsen är Västerbotten. Sara och Benjamin har precis träffats och åker runt i en gammal Volvo. På en bensinmack skjuter de pojken som står i kassan. Han blir det första offret på deras mordturné. Lávra städar och Karim står i köket på Hotell Skellet när polisen dyker upp i jakt på mördaren. De vet vem de söker. Andreas måste lämna sin älskade Slavoj för att fara hem och begrava sin lillebror.

Norrut åker man för att dö kan vara en roman om ett brott, men inte det man först tror. Den kan vara en roman om Västerbotten och om vad vi ärver och hur det påverkar oss. Den kan också vara en översättning av Bruce Springsteens Nebraska. Eller så är Ida Lindes nya roman en plats där skräcken och rädslan får husera fritt.

Läs mer

Norrut åker man för att dö

Ida Linde

Norrut åker man för att dö

Om boken

Silja och Sontag åker upp i varsin rymdraket och blir varse att de faktiskt är systrar. I det tyngdlösa tillståndet börjar de berätta historien om sin mamma Eleonore, matematikern som slits mellan kärleken till olika män, kärleken till arbetet, kärleken till Silja och Sontag.

Naturläkaren roar Eleonore med besynnerliga sjukdomar men det är när hon träffar professor Klein på en konferens i Köln som passionen börjar rasa. Hon tänker att professor Klein är den manliga versionen av henne. tillsammans tror de sig vara oslagbara både i arbete och kärlek och flyttar ihop i Paris med Eleonores båda döttrar.

Ida Lindes roman En kärleksförklaring låter oss följa en familj som inte är som alla andra. Systrarnas relation till varandra och till modern utsätts för ständiga påfrestningar. Silja är på väg bort och det är svårt att veta exakt till vilken plats. Kanske rymden, kanske ett mentalsjukhus. Sontag gör allt i sin makt för att hålla henne kvar vid sin sida.

Läs mer

En kärleksförklaring

Ida Linde

En kärleksförklaring

Om boken

Ida Linde visar åter prov på den psykologiska fingertoppskänsla som gjorde att hon fick Nöjesguidens litteraturpris 2007. Om jag glömmer dig blir jag en annan består av två egensinniga texter som utmanar och leker med identitet, form och berättarröst.

I den första delen, Sonja, hålls en presskonferens: ryttaren försöker förklara varför den världsberömda hästen Sonja Sacre Coeur vägrade vid vattengraven. I den andra delen, Larsson, möter vi en flicka och hennes morfar. Sjöarna har börjat breda ut sig till ett mönster, nyckelpigor kittlar mot huden, badkläderna torkar i solen.

Läs mer

Om jag glömmer dig blir jag en annan

Ida Linde

Om jag glömmer dig blir jag en annan

Om boken

Ida Linde debuterar med en episk diktsvit om Maskinflickan. En skruvad historia om fotboll, städmani och döden, berättad av flickan som började sitt liv som en motorcykel.

Maskinflickan ska dö först. Det har hon bestämt. Att så ska det bli. Men alla andra hinner dö före henne. Maskinflickans testamente är en episk diktsvit av debutanten Ida Linde.
Det är en modern saga om en ung flicka som förlorat allt men som har sitt mod, sin ilska och sin fräckhet i behåll.
Ida Linde skriver och regisserar teater för Teater Torstensson i Malmö. Där har Maskinflickans testamente uppförts som monolog och nyligen även på Dramalabbet i Stockholm.


Läs mer

Maskinflickans testamente

Ida Linde

Maskinflickans testamente

Recensioner

”Ida Linde som bäst för faktiskt tankarna till Västerbottens giganter”

”Hennes ömma omsorg om karaktärer och språk, hennes engagemang och krassa humor gör När man sparkar på en hund både angelägen och älskvärd.”

Sydsvenskan

”orädd, rak och samtidigt mjukt böjlig trots de svarta hål den går ner i”

När man sparkar på en hund är oväntat, ja, för mig oväntat, vacker och talande, liksom mjukt försiktig i sina omdömen om människorna. Någon frågar menande: ”Vem tror du att du är?” Men svaret är i denna roman, där allt är i rörelse, inte givet: ”Det vet jag inte längre”. Och kanske finns det ”en skog under en annan skog, en vinter under en annan vinter, ett rike under ett annat rike” – det är romanens och människornas hopp.”

”Ida Linde skriver fint som snus, som synes, och det är uppenbart att hon (efter två böcker på prosa) trivs i sin ursprungsbiotop poesin. Det mytologiska greppet hade lätt kunnat bli för enkelt eller osubtilt, men här bidrar det till en stadga som bryter perfekt mot dikternas avslappnade och självklara diktion. Taxan för att passera spärrarna i Hades är oavsett ålder en obol, och jag dristar mig till att ge Karons tunnelbana fyra oboler av fem möjliga.”

”Med små medel skapar Linde en närmast tredimensionell värld, en djupgestaltning av tid och rum ... Ida Linde släpper läsaren i ovisshet om hur man ska hantera det oförenliga glappet mellan nuet med den man älskar och vissheten om att hen snart ska tyna bort och dö.”

”‘Mördarens mamma’ är en roman som i all sin enkelhet visar fram livets stora komplexitet.”

”… en berättelse som låter oss snudda vid och förnimma det allra värsta och ogripbara utan att inbilla oss att vi nånsin ska kunna omfamna och förstå det fullt ut.”

”Det är så förtätat, med blicken som registrerar de små detaljerna”

”Jag har svårt att motstå hennes stil”

”Det är mycket snyggt gjort!”

”Det var länge sen jag läste en roman som så snabbt sög tag i mig som ‘Mördarens mamma'”

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

9 februari 2024

Ida Linde och Pär Hansson nominerade till Norrlands litteraturpris

Nyheter