Paul Svensson

Foto: Magnus Skoglöf

Utforska författaren

Paul Svensson är en av Sveriges främsta kockar med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Han har även utmärkt sig med en femteplats i 2003 års kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, där de bästa kockarna i världen utses. Han är också en välkänd tv-kock och föreläser om mat, gastronomi och om mat för alla sinnen och är aktuell som matkreatör för restaurangen på Fotografiska.

Paul Svensson belönades av Måltidsakademien 2010 för sin bok Paul grillar, i kategorin "Speciallitteratur – metod" med motiveringen:

"Vill man få extrafräs på sitt grillande är detta rätta hjälpmedlet. I en genre man trodde var slocknad eldar Paul Svensson på med fantasifullt osande recept som får en att längta efter sommaren."

Med Den nya husmanskosten vann han Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 i kategorin "À la carte - "Best Chef Books" med motiveringen: "Med Den nya husmanskosten tar Paul Svensson tillvara på äldre generationers kunskap och ger samtidigt rätterna nya idéer och smaker, även nästa dag, då resterna blir rena festerna!"

Utgivning

Om boken

Grilla utan kött - går det? Javisst går det! Det blir gott och mättande och är dessutom enkelt. Vad sägs om sojagrillad fänkål, salviaspäckad aubergine och glödbakad potatis med rökt gräddfil? Varför inte testa en grillad sallad med mango och getost, eller bjuda in till pizzakväll med en underbar tomatsås gjord på grillen?

Kocken Paul Svensson, den vegetariska matens förespråkare, tar dig här med i den gröna grillvärlden och låter dig smaka allt från varma, härliga sallader till grillade efterrätter. Du får en liten grönsaksskola och lär dig att ta hand om grönsakerna, piffa dem så där som bara kockar kan till att smaka som det godaste du någonsin ätit. Du får också lära dig hur grillen fungerar på bästa sätt, vilken utrustning, vilket bränsle och vilka grilltekniker du behöver.

I boken Grilla Vego får vi lära oss hur enkelt, smakrikt och mättande det blir med helvegetarisk grillning.

Läs mer

Paul Svensson

Grilla vego

Om boken

Paul Svensson vill sprida sina kunskaper om mat, sin lust inför matlagning och måltider och få fler att njuta av den så som han gör. Inget ska vara krångligare än vad det är, det behöver inte vara dyrt och komplicerat för att vara riktigt gott och hälsosamt. Han tycker att matlagning kan få ta lite tid ibland. Och få vara vacker även på en vardag.

Utgångspunkten i Pauls kök är frukt och grönsaker, de 14 kapitlen utgår alla från något vegetariskt, men det betyder inte att här saknas kött, fisk och fågel. Purjolök-bbq serveras till exempel med sockrad havskräfta, en ljummen tomatsallad får sällskap av knaprigt sidfläsk och gnocchi, och skogssvampslasagnen som han lärde sig för 20 år sedan i Toscana lyfts av lufttorkad skinka.

Sammantaget finns här 80 recept för alla tillfällen: smårätter, huvudrätter och desserter. Allt är pedagogiskt upplagt, helt i linje med författarens filosofi, med tydliga beskrivningar och markerad svårighetsgrad. Välkommen in i Pauls kök!

Läs mer

Pauls kök

Paul Svensson

Pauls kök

Om boken

Det sägs att människor på alla håll i världen föredrar att äta sin mat grillad. Att tillaga mat ute, med hjälp av glöd och eld, är själva ursprungsmetoden. Lägg därtill en kock med bakgrund på stjärnkrogar som Bon Lloc och F12 och plötsligt befinner du dig i himmelriket!

Att laga mat utomhus möjliggör nya tekniker, andra värmekällor som skapar den oförglömliga, intensiva karaktär som smaken av eld kan ge. Grillen är inte bara ett galler med glöd, det är en rök, en ugn och en spis, och i princip kan man laga all mat utomhus.
Grönsaker, som purjolökar, får ligga tills de svartnar, skalas, klyvs och fylls med getost och doftande lavendel, sparris rågrillas och serveras med mustig pesto, potatis bakas på upphettade stenar bland glöden.
Kött och fisk förstås, men på ett sätt som vi aldrig grillat förut: saftig hjortstek täcks med saltdeg och bakas långsamt under lock, lammfärskebaben låter fräschören från citrus samsas med karaktärsfulla kryddor som spiskummin, bläckfisk fylls med fiskfärs, körvel och chili, gösen bakas med enris inlindad i tidningar direkt på glöden - färdiglagad och perfekt att äta när papperet brunnit upp.
Även tillbehör som foccacia och pitabröd får en helt annan karaktär när de bakats i grillen - ett mjukt och smakrikt innanmäte omgivet av knaprig skorpa med tydlig vedugnssmak.
Till efterrätt en kryddgrillad ananas med rosépeppar, citron- och marängtarte eller smulpaj, praktisk att förbereda och ta med i portionsformar - allt med den extra krydda som äkta glöd ger.

Har man redan bestämt sig för en huvudråvara finns här recept på mängder av marinader, såser, rubs och kryddblandningar att förgylla dem med. Därutöver en utrustningsguide och en teknik- respektive råvaruskola.
Boken ska självklart fungera som ett konkret hjälpmedel, men lika mycket inspirera till egna initiativ. Och framför allt förmedla tjusningen i att kunna behärska eld och glöd.

Läs mer

Paul grillar

Paul Svensson

Paul grillar

Om boken

Vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 i kategorin "À la carte - "Best Chef Books".

Nästan var femte matkasse som vi köper bärs ut och slängs i soporna. Det innebär att vi slänger omkring 25-75 kilo helt felfri mat per person och år i Sverige.

Här tar Paul Svensson oss med till sin mormors sätt att tänka och laga mat, långt innan vi slängde en stor del av maten, långt innan vi struntade i att göra middag på rester och långt innan vi gick till frysdisken för att köpa färdiglagad potatisgratäng och djupfrysta fiskpinnar.

Förr i tiden var man van vid med begränsat utbud och plånbok vilket skapade en högre form av kreativitet och närvaro. Sparsamhet var en dygd och det fanns inget som hette rester, det var byggkomponenter till morgondagens hyllning till måltiden för att skapa nya gastronomiska höjder. Detta var en föregångare till vad vi idag vill kallar "upcycling".

"Att leva och verka i nuet med ena örat mot marken och ena ögat mot horisonten är min livsideologi och det tror jag att min mormor och mamma håller med om."

Läs mer

Den nya husmanskosten

Paul Svensson

Den nya husmanskosten

Recensioner

Paul Svensson: ”Jag älskar grönsaker”

Nyheter

Foto: Rickard Rönnerstam

30 juni 2017

Fredagsreceptet: Paul Svensson bjuder på vegetarisk grillning

Nyheter