Stina Stoor tilldelas Katapultpriset

Foto: Nasti Roos

Datum

3 Februari 2016

Foto

Nasti Roos

Motiveringen lyder:

”En novellkonst där barnets blick står i centrum. Världen strömmar in och allt känns och hörs och syns och väger och betyder lika mycket.”

Årets prissumma är 40 000 kr.

De fyra övriga nominerade var: Dimitris Alevras (Världens sista kväll), Hanna Riisager, Mikael Berglund och Linna Johansson.

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill den skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta in den nya litteraturen i strålkastarljuset.

Katapultpriset delades ut för första gången 1991 på initiativ av Sveriges Författarförbunds skönlitterära sektionsstyrelse. Syftet med priset är att ge den nya litteraturen större uppmärksamhet och samtidigt ge fler läsare möjligheten att hitta fram till nya spännande författare.

Relaterat

Om boken

Bli som folk består av nio noveller som alla utspelar sig i gränstrakterna mellan samtid och dåtid, barndom och vuxenlandskap. Flickor försöker bli fulländade, pojkar måste bli män. Och så beskaffenhetens alla gåtor.

Där är Sandra som säger sig också ha gömt ett lik. Där är a Gun med sin älskare, och sedan barnbarnet hans, som tar över Zündappen och kanske mer än så. Och där är Fresias pappa som har vitt pannband och gärna jämför fingrar och tår. Och vad gör en blå wunderbaum utan snöre i en gäddas mage? Vem gör de riktiga björnspåren i dikesleran? Vad händer egentligen under brunnslocket?

Det är berättelser med skarp detaljrikedom och suggestiva bilder om ett Västerbotten som håller på att förändras. Bli som folk rör sig längs stigar som stora författare har beträtt förr - men Stina Stoor för oss med sin särpräglade debut mot platser där vi aldrig tidigare har varit.

Läs mer

Stina Stoor

Bli som folk

Relaterade artiklar

Foto: Nasti Roos/Göran Segeholm/Anna Ledin Wiren

19 augusti 2016

Stina Stoor, Annika Estassy och Sara Larsson nominerade till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2016