Stina Stoor tilldelas Borås Tidnings debutantpris

Foto: Nasti Roos

Datum

24 Februari 2016

Foto

Nasti Roos

Juryns motivering: "För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum."

Stina Stoor är född 1982 och bor i Balåliden utanför Umeå. Hon nominerades till Augustpriset 2015 och tilldelades i år Katapultpriset.

Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor är Sveriges största pris för skönlitterära debutanter.

Relaterat

Om boken

Bli som folk består av nio noveller som alla utspelar sig i gränstrakterna mellan samtid och dåtid, barndom och vuxenlandskap. Flickor försöker bli fulländade, pojkar måste bli män. Och så beskaffenhetens alla gåtor.

Där är Sandra som säger sig också ha gömt ett lik. Där är a Gun med sin älskare, och sedan barnbarnet hans, som tar över Zündappen och kanske mer än så. Och där är Fresias pappa som har vitt pannband och gärna jämför fingrar och tår. Och vad gör en blå wunderbaum utan snöre i en gäddas mage? Vem gör de riktiga björnspåren i dikesleran? Vad händer egentligen under brunnslocket?

Det är berättelser med skarp detaljrikedom och suggestiva bilder om ett Västerbotten som håller på att förändras. Bli som folk rör sig längs stigar som stora författare har beträtt förr - men Stina Stoor för oss med sin särpräglade debut mot platser där vi aldrig tidigare har varit.

Läs mer

Stina Stoor

Bli som folk

Relaterade artiklar

Foto: Nasti Roos/Göran Segeholm/Anna Ledin Wiren

19 augusti 2016

Stina Stoor, Annika Estassy och Sara Larsson nominerade till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2016