Fyra frågor till Annika Estassy

Foto: Göran Segeholm

Datum

16 Maj 2016

Foto

Göran Segeholm

Huvudpersonen i din nya roman Alla dessa hemligheter heter Louise Sörenstam och är en medelålders kvinna som går igenom en dramatisk fas av sitt liv, berätta!

– Man skulle kunna beskriva Louise som oförlöst, en kvinna som livet, på ytan, behandlat väl men vars inre är fullt av krossade drömmar och undanträngd längtan. När maken Konrad plötsligt dör, ställs hela hennes tillvaro på ända och hon tvingas till en yttre och inre resa som hon gärna hade sluppit. Visst, de livsval hon gjort har inte alltid varit de bästa men hur lätt är det inte att vara efterklok?

Louise hamnar som några av dina tidigare romanfigurer i den sydfranska byn Sainte-Marie-sur Mer. Varför det?

– Av såväl logiska som egoistiska skäl. Dels slutar min förra bok med en knorr som kräver en förklaring, dels är jag personligen väldigt förtjust i såväl byn som människorna som befolkar den. Sainte-Marie-sur-Mer är en påhittad by men sceneriet med bergen och Medelhavet som fond är i högsta grad verkligt. Det kan hända att vissa av karaktärerna också är det ...

Du står själv med ena benet i Hälsingland och det andra i Sydfrankrike, hur kommer det sig?

– Som ung åkte mamma ner till Frankrike för att studera franska, trots morfars alla varningar. För det vet man ju hur fransmän är ... Som tur var fick morfar rätt och jag blev till. Det skulle dröja tretton år innan mamma flyttade tillbaka till Hälsingland och tog oss barn med sig. Kulturkrocken blev för min del både intressant och berikande, även om jag aldrig vet vad jag ska svara när folk frågar var jag kommer ifrån.

Vad ser du själv fram emot med din sommar 2016?

– Att få tid att skriva på min nästa roman. Och att få vistas på mina två favoritställen på jorden: i Roslagens skärgård och i en liten fransk by som kunde ha hetat Sainte-Marie-sur-Mer ...

----------
Annika Estassy debuterade som författare år 2013 med den populära romanen Solviken, som följdes av den lika omtyckta Croissants till frukost 2014. Annika växte upp i Frankrike, Senegal och Sverige. Idag bor hon i Stockholm med sin familj, tillbringar helgerna i Roslagens skärgård och planerar husbygge i Sydfrankrike.

Relaterade artiklar

Foto: Audrey Versini Photographe

5 oktober 2020

Annika Estassy släpper serie i ljud