Karoline Jönsson

Foto: Madeleine Jönsson

Utforska författaren

Karoline Jönsson bor på en liten sekelskiftesgård i Skåne med sin sambo och en samling katter och höns. Hon jobbar som receptkreatör och matfotograf, och har bland annat ett fast inslag i tidningen Vego. Under flera år drev hon den populära bloggen Det gröna skafferiet, som utsågs till Sveriges bästa matblogg 2012. 2014 gav hon ut kokboken Det gröna skafferiet, som belönades med silvermedalj i Gourmand World Cook Book Awards. 2017 kom böckerna Det goda gröna och Den goda gröna julen. Nu hittar vi Karoline Jönsson på www.sjalvhushallningsprojektet.se där vi får följa hennes vardag.

Utgivning

Om boken

Värmande vego är precis den bok Karoline Jönsson hade velat ha när hon blev vegetarian. Faktum är att hon då var både hungrig och vilse i spenaten. Därför har Karoline samlat de recept som hamnat på repeat i hennes kök: rätter som fungerar som en bas och som du kan smaksätta på olika vis, mat som gör dig varm och nöjd och förenklar vardagslivet. Mat som alltid funkar och som alltid blir god.

Boken delas in i:
Från grunden om hur man gör tofu, matlagningshavregrädde och tempeh. I kastrullen hittar du soppor, grytor som daal och chili. I pannan bjuder på koreanska pannkakor, fritters och rårakor. I ugnen handlar det om gratänger och bakad potatis med härliga fyllningar. Det finns också recept på rejäla bakverk - för alla behöver ett recept på en perfekt vegansk kladdkaka!

Läs mer

Karoline Jönsson

Värmande vego

Om boken

Våga sätta frön, se något växa, vårda, skörda och laga! Efter årtionden av snabbmat och halvfabrikat längtar vi efter hela, rena råvaror och mat lagad från grunden.

I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling. Från sin skånska gård bjuder hon på handfasta tips om kompostering och jordförbättring, om frösamling och hur man torkar örter - allt varvat med recept som får det att vattnas i munnen. Hon beskriver målande lyckan i att kunna bjuda på husets eget myntate eller att mitt i februari baka en äppelkaka med frukt från det egna trädet. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint.

Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med härliga recept i varje kapitel. Primörsallad med ramslök och sparris, kantarellklämma med pepparrotsslaw & syrad rödlök, och Eton mess med rabarberkompott, men också recept på örtteer, salvor och egen kroppsskrubb.

Läs mer

Den goda gröna julen

Karoline Jönsson

Den goda gröna julen

Nyheter

22 oktober 2019

Värmande vegetarisk mat!

Nyheter