Klara Dessers bästa tips för att komma igång med 2017

Foto: Hans Desser

Datum

30 December 2016

Foto

Hans Desser

Nytt år betyder för många nya löften om ändrad livsstil. Det kan handla om att börja träna, sluta äta något mindre bra eller lägga av helt med en skadlig last. Oavsett vad det handlar om gäller det att ha ett rimligt mål.

Häromdagen delade yogaexperten Monika Björn med sig av sina bästa tips och i dag har turen kommit till kokboksförfattaren och kostrådgivaren Klara Desser. I sin bok Näringsrik & naturlig LCHF har hon satt ihop menyer för sex veckor med lättlagade luncher och middagar, frukostar, enkla mellanmål och välsmakande efterrätter. Hon vet hur man bäst når sina mål.

- Jag tror man lyckas med sina mål om man tillåter sig att ta ett eller några steg i taget. Har man mycket som ska ändras blir det lätt övermäktigt. Strama upp maten på veckorna men tillåta sig lite mer på helgerna till en börja med. Kanske inte börja träna till maraton direkt utan ta raska promenader de första veckorna. Satsa på motion som du blir glad av! 

Tips från Klara:

Att handla inför veckorna i helgen, planera ordentligt och sedan försöka följa det så mycket som möjligt. 

En förändring måste ta tid, man får räkna med svackor, men på lång sikt kan man förändra sina vanor till det bättre. 

Relaterat

Om boken

Fräscht, naturligt och balanserat. LCHF behöver inte vara svårt och med lite eftertanke går det att skaffa sig en varierad kost. Frukosten kan vara svår för den som vill avstå kolhydrater - men det finns absolut sätt att äta rätt även på morgonen.

Allt fler vänder sig till LCHF-dieter för att må bra och gå ner i vikt. Klara Desser tillhör dem som förespråkar mer grönt och mindre kolhydrater, samtidigt som hon påpekar värdet av att hitta balansen i fettet vi får i oss: mättat, enkelomättat och fleromättat. Det kan låta komplicerat, men en bra mix mellan Omega-3 och Omega-6 bidrar till bättre hälsa och stärker immunförsvaret. Och den balansen går att nå med enkla medel: kött, fisk, skaldjur, smör, kokosfett, nötter, frön, oliver och avokado.

För mycket kolhydrater - framför allt snabba - skapar oreda i blodsockernivån, i vår hormonstatus och ökar fettinlagringen. Genom att minimera eller utesluta dem ökar vi fettförbränningen och minskar sockersuget.
Ersätt stabbig mjölmat med grönsaker och långsamma kolhydrater i form av baljväxter och rotfrukter. Samtidigt är det viktigt att tänka på att vi är olika - somliga mår bäst av att avstår nästan helt från grönsaker och tillföra mer fett i maten, andra mår bättre av det gröna och väljer kanske bort mjölkprodukter.

Boken är uppdelad i menyer för sex veckor med lättlagade luncher och middagar anpassade till de olika dagarna. Frukostar för alla typer av morgonhumör, enkla mellanmål och några välsmakande efterrätter gör både vardagen och dig lättare! Med rätt mat kan vi uppleva verklig hälsa!

Läs mer

Klara Desser

Näringsrik & Naturlig LCHF

Relaterade artiklar

Foto: Hans Desser

30 december 2016

Klara Dessers bästa tips för att komma igång med 2017