Näringsrik & Naturlig LCHF

Författare

Klara Desser

Näringsrik & Naturlig LCHF

2016-11-28

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2016-11-28

Formgivare omslag

Klara Desser

Kategori

Hälsokokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Näringsrik & naturlig LCHF

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Hans Desser

Format

Flexband

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113076638

Antal Sidor

125

Vikt (kg)

0.387

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

245

Bredd (mm)

175

Böcker av författaren

Om boken

Den ultimata LCHF-kokboken.

LCHF är för många en effektiv bantningsmetod, och som en extra bonus blir de flesta också piggare och slipper besvär som migrän, eksem och stela leder. Att skippa spannmål, socker och tillsatsrik snabbmat och istället satsa på naturliga fetter, färgglada grönsaker och bra protein i lagom mängd skapar en kropp i balans och därmed ökad hälsa. Ursprunglig och naturlig mat som dessutom är tilltalande för både öga och gom.

Klaras bästa LCHF-recept ger dig mättande frukostar, fiffiga luncher, aptitretande middagar, läckra festmenyer och härliga efterrätter. Lägg till mellanmålstips, tillbehör, bakat, plock- och buffémat och du har den ultimata LCHF-kokboken!

Läs mer

Klara Desser

Klaras bästa LCHF-recept

Om boken

Undersökning på undersökning visar hur nyttigt det är med omega 3-fett som finns i fet fisk. Omega 3 kan motverka eller förebygga inflammatoriska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Och här är kokboken - kanske årets viktigaste hälsokokbok!

"I denna bok bjuder jag på ett varierat och smakfullt sätt att servera lax, sill, sardiner och makrill. Det blir både traditionellt svenska rätter och många recept med smak från Medelhavet och Asien."

De flesta är väl medvetna om fördelarna med att äta fisk, och speciellt den feta fisken, flera gånger i veckan.
Det talas om omega-3 och vad de nyttiga fetterna gör för vår hälsa och vår förmåga att tänka och orka.
Tyvärr tycker nog många att det är svårt att göra det hela varierat och ibland även tillräckligt tilltalande. Men det finns ju så många olika sätt att variera sig - och fler fiskar än lax att använda sig av. Det handlar om olika sätt att tillaga i ugnen, variera med kryddor, täcken, grönsaker. Att göra sallader, soppor, grytor. En sill kan man lägga in, grava, steka, grilla, ha på mackan och i matsäcken.
Makrillen kan man köpa färsk och göra ett paket av till ugnen. Eller så tar man den smidiga burken och får en nyttig och snabb lunchrätt. Det samma gäller sardinen.

I boken bjuder Klara Desser på sallader, soppor, grytor och ugnsbakad fisk med olika täcken och såser. Det blir sill att lägga in, grava, koka, steka och grilla. Makrill och sardiner att ha på mackan eller ta med på utflykten. Den populära laxen kan vi sedan koka in, grava och steka hel. Dessutom äta rå, grilla på spett, ha till vardags och till den finaste festen.
Förutom detta kan man få sig till livs olika såser och smidiga tillbehör, anpassade för olika behov. Slutligen är den feta fisken väldigt vacker på bild!
Boken innehåller cirka sjuttio recept på lax, sill, sardin och makrill.

Läs mer

Fina Feta Fiskar

Klara Desser

Fina Feta Fiskar

Om boken

Vad ska vi äta till middag? En vanlig fråga för alla barnfamiljer. Tillhör du dem som har tröttnat på att servera korv och köttbullar? Klara Dessers bok med goda och hälsosamma middagstips för familjen kommer nu i efterlängtad ny upplaga.

Det kommer ständigt nya larmrapporter om hur osunt leverne hos dagens barn och ungdomar kommer att leda en stor del av dem in i ålderssjukdomar redan i unga år. I dag vet vi hur viktigt det är att introducera en bra livsstil hos barn tidigt. Klara Desser visar att det inte bara är möjligt, utan att det kan vara både enkelt och roligt!

Det finns en mängd "ickemat" som innehåller massor av energi men som saknar näring och som kroppen och hjärnan fungerar dåligt av. Detta gäller till exempel glass, bullar, kakor, sockrade mellanmål som färdiga "frukt"-soppor, flingor, chips och läsk. Vi äter 43 kilo socker per person och år och 80 procent kommer från hel- och halvfabrikat.

Precis som i Klara Dessers tidigare böcker ligger tonvikten i denna bok på mat med lågt glykemiskt index, så kallat GI. Denna metod fungerar inte bara för att normalisera vikt utan även för att reducera humörsvängningar och förbättra den intellektuella skärpan.

Klara Desser har i samarbete med kostexperten Kerstin Hultén tagit fram goda middagstips som är både hälsosamma och näringsriktiga. Klaras GI-mat för familjen innehåller såväl fakta som enkla tips för att underlätta det vardagliga livet. Sist men inte minst en mängd inspirerande recept för frukost, middag, mellanmål, festmat och utflyktsmat.

Läs mer

Klaras GI-mat för familjen

Klara Desser, Kerstin Hultén

Klaras GI-mat för familjen

Om boken

"Att äta hälsosamt handlar om att känna glädje i mat som gör oss piggare och friskare. Att känna att vi väljer den nyttiga maten, inte för att vi borde eller för att vi måste utan för att vi vill och för att det är gott."

De flesta av oss har stor tillgång till fräscha råvaror och det gäller bara att lära sig att välja rätt och att prioritera. Att se möjligheter i råvarorna och göra det bästa av dem. Många har en önskan om att gå ner i vikt, en önskan om att bli piggare och att orka mer. Att lägga om sina vanor på lång sikt är därför det bästa sättet. Kortsiktiga dieter eller metoder är däremot aldrig någon lösning på problemet.
Med denna bok lär du dig att skämma bort din kropp och dina smaklökar med god och nyttig mat. Du lär dig kombinera och tillaga råvaror så att det blir en läcker och livgivande måltid. Något som gör att du inte vill ha tillbaka den dåliga maten.
Idén är att öka intaget av fullkorn och andra långsamma kolhydrater och minska på socker, vitt mjöl och tillsatser i maten som konsistensgivare och smakförstärkare. Då minskar suget efter snabba kolhydrater och dåliga fetter. Detta ger dig en kropp med mer motståndskraft mot sjukdomar. Att välja mycket grönsaker i form av rotfrukter, kålsorter, bladgrönt och baljväxter är att välja mat som bygger upp kroppen i stället för att bryta ner den. Ren mat rik på antioxidanter, mineraler och vitaminer.

De fem stegen till hälsa:
1. In med baljväxter och grönsaker
2. Bort med socker och vitt mjöl
3. Ät rätt fett
4. Njut gott och lyxigt på helgen
5. Börja lämplig träning

Kokboksförfattaren Klara Desser kommer nu med sin åttonde bok på temat nyttig mat. Den egna erfarenheten av att upptäcka och lära sig tycka om nyttig mat och en önskan om att inspirera andra ligger till grunden för hennes böcker. Att nyttig mat kan vara både god, vacker, festlig och frestande hjälper hennes man, fotograf Hans Desser, till att förmedla.

Läs mer

Klaras hälsomat

Klara Desser

Klaras hälsomat

Om boken

När det nya livet i magen börjar växa uppstår många tankar och frågor - inte minst kring maten. Vad är bra mat? Vad får man äta och hur mycket?

Som gravid kan man råka ut för en mängd olika besvär, som illamående, halsbränna, förstoppning, järnbrist med mera. Besvär som man kan lindra och ibland helt bli av med genom att äta rätt. Det kan gälla vilka råvaror man väljer, hur man tillagar dem och när på dygnet man äter.
Fler och fler gravida är och blir dessutom överviktiga. En alltför stor övervikt ökar risken för komplikationer under graviditeten och vid förlossningen. Oavsett om man är normalviktig, underviktig eller överviktig så är näringsrik mat som håller blodsockret på en jämn nivå det bästa för att både den blivande mamman och fostret ska må bra under hela graviditeten.
Klaras bästa mat för gravida innehåller enkla recept som inspirerar till hälsosamt ätande under graviditeten och förhoppningsvis även tiden därefter. Nyttig mat som är god, lockande och ger den gravida kroppen fullvärdig näring. Mat som även resten av familjen mår bra av!
För de som har specifika besvär ges mattips som passar extra bra för dessa åkommor. Boken innehåller 70 recept fördelade på frukost, lunch, huvudrätt, dessert, fika och även en enkel buffé för barnets första fest!

Ur innehållet:

· Bra mat under graviditet och amning
· Bra mat och andra tips vid illamående, förstoppning och halsbränna
· Bra mat vid järnbrist och diabetes
· Vad äter man som gravid vegetarian?
· Kalciumrik mat
· Bra mat under amningsperioden och tips på vad man kan äta vid kolik/magproblem hos barnet
· Hur man får bättre vanor under föräldraledigheten

Författaren Klara Desser, som har gett ut en lång rad kokböcker, står för recept, hälsoråd och formgivning. Barnmorskan Anna Nord bidrar med sitt expertkunnande och Hans Desser fotograferar de inspirerande bilderna.

Läs mer

Klaras bästa mat för gravida

Klara Desser

Klaras bästa mat för gravida

Om boken

"För mig är efterrätter jätteviktiga. När jag äter ute tittar jag tidigt på dessert-menyn och ser fram emot en härlig avslutning på en god middag. Det som är bra när man sedan där hemma får göra egna efterrätter är att man kan laga många som både är goda och bra för kroppen."

Nu kommer boken med de goda och nyttiga efterrätterna. Det härliga som man kan unna sig efter måltiden - med gott samvete!
"Många recept innehåller frukt och magra mejeriprodukter. Detta är vardagens bästa ingredienser. Till helg och fest använder vi också dessa ingredienser men kan även lyxa till det med lite socker och grädde. Ägg har många användningsområden och uppträder i många former och sällskap. Mandel, nötter och frön är bra ingredienser som man kan göra mycket gott med. Dels som ersättning för mjöl i vissa fall. Annars som ett gott strössel på till exempel frukt.
Sockermängden är för det mesta ganska låg, utan att det inverkar negativt på smaken. Man kan ibland byta ut en del av mjölet mot fullkornsmjöl. Det ger ökad mättnad och vi får på köpet i oss mer näringsämnen och inte bara tomma kalorier.
Kryddor ger god smak utan att öka energiinnehållet. Kanel, kardemumma, ingefära och nejlika. Även färska örter och ätbara blommor när dessa finns att tillgå. Vaniljstång kan kännas lite lyxigt, men ger en fantastisk arom till kalla såser."
Klara Desser

Boken innehåller ett sjuttiotal recept, uppdelade i rubrikerna: frukt och bär, choklad, kallt, ägg, bakat, yoghurt och färskost, nötter och mandel.

Läs mer

Klaras GI-desserter

Klara Desser

Klaras GI-desserter

Om boken

Med den här boken vill jag visa min favoritvärld vad det gäller mat. Jag har själv upplevt den peruanska, grekiska, turkiska och italienska maten på plats. På hemmaplan och i andra europeiska huvudstäder har jag mött den japanska, indiska, thailändska och kubanska maten. Och med dagens multietniska samhälle kan vi som tur är skapa och njuta av all världens goda mat hemma i vårt eget kök.

Jag har valt ut de rätter som jag tycker om och ibland har jag ändrat i recepten för att få ett bättre GI-värde eller en enklare tillagning. Mat ska vara god, nyttig, vacker att se på och lätt att göra.

Många kämpar med vikten och det är svårt att avstå från det vi tror är det goda i livet. Ekvationen går inte ihop! Jag tycker att vi en gång för alla ska sluta banta och istället börja äta mat som vår kropp vill ha och mår bra av. Njut av grönsaker, fisk, skaldjur, fågel och kött.
Oliver, frön, nötter, mandel, frukt och mörk choklad. Ibland goda ostar, lite grädde men framför allt fett från växtriket och feta fiskar. Massor av kryddor och färgglada ingredienser.
Det är det som är det goda i livet!
Klara Desser Klara Dessers nya bok inspirerar till nya, goda GI-måltider med spännande och nyttiga rätter från hela världen. Hon har tidigare givit ut en lång rad framgångsrika böcker med nyttiga recept innehållande lågt glykemiskt index: Klaras GI-mat, Barnens GI-mat och Klaras goda GI-dagar.

Läs mer

Klara lagar världens GI-mat

Klara Desser

Klara lagar världens GI-mat

Om boken

Alla talar om glykemiskt index! Äntligen en svensk kokbok med nya spännande recept med lågt GI. För den som vill gå ned i vikt, minska risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kort sagt - god härlig mat för att må bra. Och man är aldrig hungrig! "Jag började laga mat efter Montignac-metoden, men många recept var konstiga och 'franska'. Jag började komponera egna recept och samla klassiska rätter med långsamma kolhydrater. För mig är det viktigt med matbilder som lockar och recept som är lätta att förstå och följa." Detta har resulterat i Klaras GI-mat med välgenomtänkta moderna recept, "crossover husman". Glykemiskt index är ett sätt att mäta hur snabbt kolhydraterna i maten höjer blodsockret, och därmed insulinet i blodet. Lågt GI, dvs långsamma kolhydrater, gör att blodsockret hålls mer konstant, man är inte hungrig och man går ned i vikt. Denna kost har många hälsoeffekter, och det handlar inte om att späka sig. Det handlar om att äta gott - men att äta medvetet! Ur innehållet: Vad är glykemiskt index och vilken mat kan man äta? Förrätter, huvudrätter, efterrätter, röror till kyckling fisk och grönt, bön- och linssallader, plockrätter, grönsakstillbehör, såser, festbuffé, picknick, frukost och julmat. Boken avslutas med tabeller över GI-värdet för olika livsmedel.

Läs mer

Klaras GI-mat

Klara Desser, Hans Desser

Klaras GI-mat

Om boken

Fräscht, naturligt och balanserat. LCHF behöver inte vara svårt och med lite eftertanke går det att skaffa sig en varierad kost. Frukosten kan vara svår för den som vill avstå kolhydrater - men det finns absolut sätt att äta rätt även på morgonen.

Allt fler vänder sig till LCHF-dieter för att må bra och gå ner i vikt. Klara Desser tillhör dem som förespråkar mer grönt och mindre kolhydrater, samtidigt som hon påpekar värdet av att hitta balansen i fettet vi får i oss: mättat, enkelomättat och fleromättat. Det kan låta komplicerat, men en bra mix mellan Omega-3 och Omega-6 bidrar till bättre hälsa och stärker immunförsvaret. Och den balansen går att nå med enkla medel: kött, fisk, skaldjur, smör, kokosfett, nötter, frön, oliver och avokado.

För mycket kolhydrater - framför allt snabba - skapar oreda i blodsockernivån, i vår hormonstatus och ökar fettinlagringen. Genom att minimera eller utesluta dem ökar vi fettförbränningen och minskar sockersuget.
Ersätt stabbig mjölmat med grönsaker och långsamma kolhydrater i form av baljväxter och rotfrukter. Samtidigt är det viktigt att tänka på att vi är olika - somliga mår bäst av att avstår nästan helt från grönsaker och tillföra mer fett i maten, andra mår bättre av det gröna och väljer kanske bort mjölkprodukter.

Boken är uppdelad i menyer för sex veckor med lättlagade luncher och middagar anpassade till de olika dagarna. Frukostar för alla typer av morgonhumör, enkla mellanmål och några välsmakande efterrätter gör både vardagen och dig lättare! Med rätt mat kan vi uppleva verklig hälsa!

Läs mer

Näringsrik & Naturlig LCHF

Klara Desser

Näringsrik & Naturlig LCHF

Om boken

Allt fler testar den omtalade 5:2-dieten, där man går ner i vikt och mår bättre genom att fasta två dagar i veckan. Klara Desser har recepten och tipsen på bra mat som ger dig kraft och styrka under både fastedagarna och matdagarna.

5:2 innebär att man fastar två dagar i veckan (men äter en liten måltid, förslagsvis i slutet av fastan) och äter som vanligt 5 dagar i veckan. De båda fastedagarna bör inte ligga efter varandra och tanken är att matdagarna ska innehålla näringsrik och naturlig mat.

Boken innehåller åtta veckors menyer med fem matdagar och två fastedagar per vecka. Goda frukostar och efterrätter, luncher och middagar. Två dagars fasta per vecka ger lite mer utrymme för fest de dagar man äter, men det är en självklarhet att det ska vara bra mat under veckans alla dagar!

Läs mer

5:2

Klara Desser

5:2

Nyheter

Foto: Hans Desser

30 december 2016

Klara Dessers bästa tips för att komma igång med 2017

Nyheter