Klaras hälsomat

Författare

Klara Desser

Klaras hälsomat

Svenska

2009-09-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Hälsokokböcker

Författare

Recensionsdag

2009-10-05

Publiceringsdatum

2009-09-18

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Hans Desser

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113023441

Antal Sidor

162

Vikt (kg)

1.01

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

277

Bredd (mm)

227

Böcker av författaren

Om boken

Fräscht, naturligt och balanserat. LCHF behöver inte vara svårt och med lite eftertanke går det att skaffa sig en varierad kost. Frukosten kan vara svår för den som vill avstå kolhydrater - men det finns absolut sätt att äta rätt även på morgonen.

Allt fler vänder sig till LCHF-dieter för att må bra och gå ner i vikt. Klara Desser tillhör dem som förespråkar mer grönt och mindre kolhydrater, samtidigt som hon påpekar värdet av att hitta balansen i fettet vi får i oss: mättat, enkelomättat och fleromättat. Det kan låta komplicerat, men en bra mix mellan Omega-3 och Omega-6 bidrar till bättre hälsa och stärker immunförsvaret. Och den balansen går att nå med enkla medel: kött, fisk, skaldjur, smör, kokosfett, nötter, frön, oliver och avokado.

För mycket kolhydrater - framför allt snabba - skapar oreda i blodsockernivån, i vår hormonstatus och ökar fettinlagringen. Genom att minimera eller utesluta dem ökar vi fettförbränningen och minskar sockersuget.
Ersätt stabbig mjölmat med grönsaker och långsamma kolhydrater i form av baljväxter och rotfrukter. Samtidigt är det viktigt att tänka på att vi är olika - somliga mår bäst av att avstår nästan helt från grönsaker och tillföra mer fett i maten, andra mår bättre av det gröna och väljer kanske bort mjölkprodukter.

Boken är uppdelad i menyer för sex veckor med lättlagade luncher och middagar anpassade till de olika dagarna. Frukostar för alla typer av morgonhumör, enkla mellanmål och några välsmakande efterrätter gör både vardagen och dig lättare! Med rätt mat kan vi uppleva verklig hälsa!

Läs mer

Klara Desser

Näringsrik & Naturlig LCHF

Om boken

Allt fler testar den omtalade 5:2-dieten, där man går ner i vikt och mår bättre genom att fasta två dagar i veckan. Klara Desser har recepten och tipsen på bra mat som ger dig kraft och styrka under både fastedagarna och matdagarna.

5:2 innebär att man fastar två dagar i veckan (men äter en liten måltid, förslagsvis i slutet av fastan) och äter som vanligt 5 dagar i veckan. De båda fastedagarna bör inte ligga efter varandra och tanken är att matdagarna ska innehålla näringsrik och naturlig mat.

Boken innehåller åtta veckors menyer med fem matdagar och två fastedagar per vecka. Goda frukostar och efterrätter, luncher och middagar. Två dagars fasta per vecka ger lite mer utrymme för fest de dagar man äter, men det är en självklarhet att det ska vara bra mat under veckans alla dagar!

Läs mer

5:2

Klara Desser

5:2

Om boken

Den enda LCHF-kokbok du behöver! Förrätter för alla smaker, huvudrätter som passar både till vardags och när festen står för dörren och efterrätter, snacks och smårätter för den perfekta avslutningen. Dessutom ett antal frukostförslag för en bra start på dagen.

LCHF blir allt mer populärt, inte bara som en viktminskningsmetod utan även som ett sätt att få ökad energi, mer ork och förbättrad hälsa. Att slopa de snabba kolhydraterna i bröd, pasta, pizza och sockerrika produkter som kakor och godis ger färre inflammationer i kroppen och håller blodsockret på en bra nivå. Det bidrar till minskad värk, lugnare mage och förbättrat immunförsvar.

Istället för de snabba kolhydraterna satsar Klara Desser på näringsrika grönsaker som växer ovan jord. Fyllda av vitaminer, mineraler och antioxidanter gör de gott istället för ont i din kropp. Du som är ung, normalviktig eller rör dig mycket kan även njuta av färgstarka rotfrukter. Lägg till naturliga fetter från kött, smör, olivolja, feta fiskar, oliver och avokado och du är på god väg mot en nyttigare livsföring, utan att försaka livets goda.

Boken har en smart blädderfunktion så att du enkelt kan kombinera din egen favoritmeny. Bläddra och välj bland en miljon LCHF-måltider!

Läs mer

LCHF hela livet!

Klara Desser

LCHF hela livet!

Om boken

Den ultimata LCHF-kokboken.

LCHF är för många en effektiv bantningsmetod, och som en extra bonus blir de flesta också piggare och slipper besvär som migrän, eksem och stela leder. Att skippa spannmål, socker och tillsatsrik snabbmat och istället satsa på naturliga fetter, färgglada grönsaker och bra protein i lagom mängd skapar en kropp i balans och därmed ökad hälsa. Ursprunglig och naturlig mat som dessutom är tilltalande för både öga och gom.

Klaras bästa LCHF-recept ger dig mättande frukostar, fiffiga luncher, aptitretande middagar, läckra festmenyer och härliga efterrätter. Lägg till mellanmålstips, tillbehör, bakat, plock- och buffémat och du har den ultimata LCHF-kokboken!

Läs mer

Klaras bästa LCHF-recept

Klara Desser

Klaras bästa LCHF-recept

Om boken

Undersökning på undersökning visar hur nyttigt det är med omega 3-fett som finns i fet fisk. Omega 3 kan motverka eller förebygga inflammatoriska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Och här är kokboken - kanske årets viktigaste hälsokokbok!

"I denna bok bjuder jag på ett varierat och smakfullt sätt att servera lax, sill, sardiner och makrill. Det blir både traditionellt svenska rätter och många recept med smak från Medelhavet och Asien."

De flesta är väl medvetna om fördelarna med att äta fisk, och speciellt den feta fisken, flera gånger i veckan.
Det talas om omega-3 och vad de nyttiga fetterna gör för vår hälsa och vår förmåga att tänka och orka.
Tyvärr tycker nog många att det är svårt att göra det hela varierat och ibland även tillräckligt tilltalande. Men det finns ju så många olika sätt att variera sig - och fler fiskar än lax att använda sig av. Det handlar om olika sätt att tillaga i ugnen, variera med kryddor, täcken, grönsaker. Att göra sallader, soppor, grytor. En sill kan man lägga in, grava, steka, grilla, ha på mackan och i matsäcken.
Makrillen kan man köpa färsk och göra ett paket av till ugnen. Eller så tar man den smidiga burken och får en nyttig och snabb lunchrätt. Det samma gäller sardinen.

I boken bjuder Klara Desser på sallader, soppor, grytor och ugnsbakad fisk med olika täcken och såser. Det blir sill att lägga in, grava, koka, steka och grilla. Makrill och sardiner att ha på mackan eller ta med på utflykten. Den populära laxen kan vi sedan koka in, grava och steka hel. Dessutom äta rå, grilla på spett, ha till vardags och till den finaste festen.
Förutom detta kan man få sig till livs olika såser och smidiga tillbehör, anpassade för olika behov. Slutligen är den feta fisken väldigt vacker på bild!
Boken innehåller cirka sjuttio recept på lax, sill, sardin och makrill.

Läs mer

Fina Feta Fiskar

Klara Desser

Fina Feta Fiskar

Om boken

Vad ska vi äta till middag? En vanlig fråga för alla barnfamiljer. Tillhör du dem som har tröttnat på att servera korv och köttbullar? Klara Dessers bok med goda och hälsosamma middagstips för familjen kommer nu i efterlängtad ny upplaga.

Det kommer ständigt nya larmrapporter om hur osunt leverne hos dagens barn och ungdomar kommer att leda en stor del av dem in i ålderssjukdomar redan i unga år. I dag vet vi hur viktigt det är att introducera en bra livsstil hos barn tidigt. Klara Desser visar att det inte bara är möjligt, utan att det kan vara både enkelt och roligt!

Det finns en mängd "ickemat" som innehåller massor av energi men som saknar näring och som kroppen och hjärnan fungerar dåligt av. Detta gäller till exempel glass, bullar, kakor, sockrade mellanmål som färdiga "frukt"-soppor, flingor, chips och läsk. Vi äter 43 kilo socker per person och år och 80 procent kommer från hel- och halvfabrikat.

Precis som i Klara Dessers tidigare böcker ligger tonvikten i denna bok på mat med lågt glykemiskt index, så kallat GI. Denna metod fungerar inte bara för att normalisera vikt utan även för att reducera humörsvängningar och förbättra den intellektuella skärpan.

Klara Desser har i samarbete med kostexperten Kerstin Hultén tagit fram goda middagstips som är både hälsosamma och näringsriktiga. Klaras GI-mat för familjen innehåller såväl fakta som enkla tips för att underlätta det vardagliga livet. Sist men inte minst en mängd inspirerande recept för frukost, middag, mellanmål, festmat och utflyktsmat.

Läs mer

Klaras GI-mat för familjen

Klara Desser, Kerstin Hultén

Klaras GI-mat för familjen

Om boken

"Att äta hälsosamt handlar om att känna glädje i mat som gör oss piggare och friskare. Att känna att vi väljer den nyttiga maten, inte för att vi borde eller för att vi måste utan för att vi vill och för att det är gott."

De flesta av oss har stor tillgång till fräscha råvaror och det gäller bara att lära sig att välja rätt och att prioritera. Att se möjligheter i råvarorna och göra det bästa av dem. Många har en önskan om att gå ner i vikt, en önskan om att bli piggare och att orka mer. Att lägga om sina vanor på lång sikt är därför det bästa sättet. Kortsiktiga dieter eller metoder är däremot aldrig någon lösning på problemet.
Med denna bok lär du dig att skämma bort din kropp och dina smaklökar med god och nyttig mat. Du lär dig kombinera och tillaga råvaror så att det blir en läcker och livgivande måltid. Något som gör att du inte vill ha tillbaka den dåliga maten.
Idén är att öka intaget av fullkorn och andra långsamma kolhydrater och minska på socker, vitt mjöl och tillsatser i maten som konsistensgivare och smakförstärkare. Då minskar suget efter snabba kolhydrater och dåliga fetter. Detta ger dig en kropp med mer motståndskraft mot sjukdomar. Att välja mycket grönsaker i form av rotfrukter, kålsorter, bladgrönt och baljväxter är att välja mat som bygger upp kroppen i stället för att bryta ner den. Ren mat rik på antioxidanter, mineraler och vitaminer.

De fem stegen till hälsa:
1. In med baljväxter och grönsaker
2. Bort med socker och vitt mjöl
3. Ät rätt fett
4. Njut gott och lyxigt på helgen
5. Börja lämplig träning

Kokboksförfattaren Klara Desser kommer nu med sin åttonde bok på temat nyttig mat. Den egna erfarenheten av att upptäcka och lära sig tycka om nyttig mat och en önskan om att inspirera andra ligger till grunden för hennes böcker. Att nyttig mat kan vara både god, vacker, festlig och frestande hjälper hennes man, fotograf Hans Desser, till att förmedla.

Läs mer

Klaras hälsomat

Klara Desser

Klaras hälsomat

Om boken

När det nya livet i magen börjar växa uppstår många tankar och frågor - inte minst kring maten. Vad är bra mat? Vad får man äta och hur mycket?

Som gravid kan man råka ut för en mängd olika besvär, som illamående, halsbränna, förstoppning, järnbrist med mera. Besvär som man kan lindra och ibland helt bli av med genom att äta rätt. Det kan gälla vilka råvaror man väljer, hur man tillagar dem och när på dygnet man äter.
Fler och fler gravida är och blir dessutom överviktiga. En alltför stor övervikt ökar risken för komplikationer under graviditeten och vid förlossningen. Oavsett om man är normalviktig, underviktig eller överviktig så är näringsrik mat som håller blodsockret på en jämn nivå det bästa för att både den blivande mamman och fostret ska må bra under hela graviditeten.
Klaras bästa mat för gravida innehåller enkla recept som inspirerar till hälsosamt ätande under graviditeten och förhoppningsvis även tiden därefter. Nyttig mat som är god, lockande och ger den gravida kroppen fullvärdig näring. Mat som även resten av familjen mår bra av!
För de som har specifika besvär ges mattips som passar extra bra för dessa åkommor. Boken innehåller 70 recept fördelade på frukost, lunch, huvudrätt, dessert, fika och även en enkel buffé för barnets första fest!

Ur innehållet:

· Bra mat under graviditet och amning
· Bra mat och andra tips vid illamående, förstoppning och halsbränna
· Bra mat vid järnbrist och diabetes
· Vad äter man som gravid vegetarian?
· Kalciumrik mat
· Bra mat under amningsperioden och tips på vad man kan äta vid kolik/magproblem hos barnet
· Hur man får bättre vanor under föräldraledigheten

Författaren Klara Desser, som har gett ut en lång rad kokböcker, står för recept, hälsoråd och formgivning. Barnmorskan Anna Nord bidrar med sitt expertkunnande och Hans Desser fotograferar de inspirerande bilderna.

Läs mer

Klaras bästa mat för gravida

Klara Desser

Klaras bästa mat för gravida

Om boken

Numera vet alla vad GI är. Och att det är nyttigt med långsamma kolhydrater vilket ger ett lågt glykemiskt index. Bort med vitt bröd, ris, potatis & pasta! Ät mer grönt, bönor, kött, fisk, och fullkorn! I Klaras goda GI-dagar finns recepten för frukost, lunch och middag ? i sex veckor. Sen börjar man om, vilket blir en härlig vana. Många längtar efter fler GI-recept. Samtidigt finns det ett behov av att ha menyer med rekommendationer, något strukturerat att följa, när den egna fantasin tagit slut. Klaras goda GI-dagar innehåller ett uppslag med recept för varje dag: frukost, lunch, middag och ibland efterrätter. Upplägget är enkelt att följa ? följ recepten i bokens ordning eller slå upp en dag på måfå. Frukost presenteras i flera varianter. Lunchen är lätt och kan enkelt göras som matlåda till jobbet. Alla recepten kan lätt svängas ihop av råvaror från närmaste butik; bönor, grönsaker, protein, frukt och fibrer. Middagarna består av lite mer matmen är ändå enkla att laga. Helgreceptenär lite mer guldkantade. Kött, fisk, fågel och grönsaker tillagade med fantasi och glädje. GI som har blivit ett välkänt begrepp och har kommit för att stanna. Fler och fler äter nyttigt med GI-metoden och märker att de mår bra av det. Nu är också vetenskapen ense ? långsamma kolhydrater sänker blodsockret och är bra för viktminskning. Det medför flera betydande hälsoeffekter på sikt. Att sträva efter en kost med långsamma kolhydrater är egentligen inte att betrakta som en tidsbegränsad diet ? det är ett nytt sätt att äta hälsosamt!

Läs mer

Klaras goda GI-dagar

Klara Desser

Klaras goda GI-dagar

Om boken

"För mig är efterrätter jätteviktiga. När jag äter ute tittar jag tidigt på dessert-menyn och ser fram emot en härlig avslutning på en god middag. Det som är bra när man sedan där hemma får göra egna efterrätter är att man kan laga många som både är goda och bra för kroppen."

Nu kommer boken med de goda och nyttiga efterrätterna. Det härliga som man kan unna sig efter måltiden - med gott samvete!
"Många recept innehåller frukt och magra mejeriprodukter. Detta är vardagens bästa ingredienser. Till helg och fest använder vi också dessa ingredienser men kan även lyxa till det med lite socker och grädde. Ägg har många användningsområden och uppträder i många former och sällskap. Mandel, nötter och frön är bra ingredienser som man kan göra mycket gott med. Dels som ersättning för mjöl i vissa fall. Annars som ett gott strössel på till exempel frukt.
Sockermängden är för det mesta ganska låg, utan att det inverkar negativt på smaken. Man kan ibland byta ut en del av mjölet mot fullkornsmjöl. Det ger ökad mättnad och vi får på köpet i oss mer näringsämnen och inte bara tomma kalorier.
Kryddor ger god smak utan att öka energiinnehållet. Kanel, kardemumma, ingefära och nejlika. Även färska örter och ätbara blommor när dessa finns att tillgå. Vaniljstång kan kännas lite lyxigt, men ger en fantastisk arom till kalla såser."
Klara Desser

Boken innehåller ett sjuttiotal recept, uppdelade i rubrikerna: frukt och bär, choklad, kallt, ägg, bakat, yoghurt och färskost, nötter och mandel.

Läs mer

Klaras GI-desserter

Klara Desser

Klaras GI-desserter

Nyheter

Foto: Hans Desser

30 december 2016

Klara Dessers bästa tips för att komma igång med 2017

Nyheter