Sodomsäpplet är årets Stockholm läser-bok

Foto: Harald Borgström

Datum

30 Januari 2017

Foto

Harald Borgström

Bengt Martin gav 1968 ut romanen Sodomsäpplet, en för sin tid kontroversiell bok då den har en homosexuell huvudkaraktär. I år är den vald till årets bok i Stockholm läser, vilket offentliggjordes på Stadsbiblioteket under måndagskvällen. Med offentliggörandet gick startskottet för Stockholms största bokcirkel. Under året kommer stockholmarna att kunna diskutera Sodomsäpplet i bokcirklar på biblioteken, lyssna på författarsamtal och gå stadsvandringar i karaktären Joakim Manders fotspår.

Se hela programmet för Stockholm läser 2017 här!

Johan Hilton, kritiker och redaktör på DN Kultur, har skrivit förordet till den nya pocketutgåvan, som vi publicerar i sin helhet här. 

- Jag läste en del Bengt Martin i de tidiga tonåren, inte minst Bengt och kärleken som på sätt och vis hänger ihop med Sodomsäpplet. Men det var först efter Roger Wilsons text om Bengt Martin i Bögjävlar-antologin i mitten av 00-talet som jag läste Sodomsäpplet. Och blev enormt berörd, det är ju den sortens berättelser som hamnat lite i bakvattnet av de senaste 20 årens landvinningar för hbtq-rörelsen eftersom de är så mörka och kretsar så mycket kring numera tabubelagda ämnen som homosexuellas skam, äckel och självhat.

Vad hoppas du att Stockholm läser-utnämningen innebär?

- Jag hoppas att det här innebär att fler får upp ögonen för dels Sodomsäpplet-trilogin och dels för Martins otroliga bredd som författare. Han verkade ju i så många genrer och för så många olika läsarsegment. Inte minst Norstedts skulle kunna göra en insats – ge ut Nejlikmusslan och Finnas till också*.

Juryns motivering: ”När Sodomsäpplet kom ut 1968, var det den första skildringen i svensk litteratur av en ung homosexuell man. Vi får följa Joakim Mander och hans upplevelser av att vara homosexuell i Stockholm på 1940-talet, hur det kändes att alltid hamna fel, att förföljas och kränkas. Bengt Martin (1933-2010) skrev uppriktigt, sanningsenligt och med mycket erfarenhet i orden. Kring ett tungt och tabubelagt ämne fick han till en lätthet som gav berättelsen vingar. Nu låter vi den flyga igen."

I juryn som valde årets bok ingick Amalthea Frantz, LL-förlaget; Stig Hansén, författare; Annika Hermele, bokcirklar.se; Torvald Olsson Sundelin, Stockholms stadsmuseum och Maja Bünger, Stockholms stadsbibliotek.


*Vi uppfyller Johan Hiltons önskan; Nejlikmusslan och Finnas till utkommer som e-böcker samtidigt som pocketutgåvan av Sodomsäpplet!

Relaterat

Om boken

Sodomsäpplet handlar om Joakim, sexton år, som lever ett dubbelliv: det ensamma livet med modern som han hela tiden är på sin vakt inför, och livet med den tio år äldre Nick som tycker att Joakim är för komplicerad.

Joakim tvingas in i ohållbara lögner och känner sig ständigt iakttagen. I ett desperat försök att "bli normal" misslyckas han i ett närmande till flickan i gårdsrummet, Maria.

Sodomsäpplet utkom första gången 1968, under den tid då homosexualitet fortfarande klassades som en sjukdom. Nu ges den ut igen, med ett nyskrivet förord av Johan Hilton.

Läs mer

Bengt Martin

Sodomsäpplet

Relaterade artiklar

Foto: Harald Borgström

30 januari 2017

Sodomsäpplet är årets Stockholm läser-bok