Kända kvinnor om sina yngre jag

Foto: Göran Segeholm

Datum

31 Mars 2017

Foto

Göran Segeholm

Diana Olofsson och Johanna Wester släppte tidigare i vår antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15, där kända svenska skribenter och kulturpersonligheter skriver till sina 15-åriga jag. Nu har de lanserat en intervjupodcast baserad på boken.

Podden När jag var 15 innehåller möten med en rad kända svenska kvinnor och deras minnen och erfarenheter från tonårstiden och livet i stort.

– Osunda ideal och prestationskrav orsakar stress för många unga kvinnor idag. Men det finns alternativ till en ofta ensidig kvinnobild. Det ville vi visa genom att låta kvinnor med skilda bakgrunder och perspektiv berätta öppenhjärtigt om sina liv, säger redaktörerna till Baaam där podden finns.

I boken medverkar 17 kända svenska personer, bland andra Ebba Witt-Brattström, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Seinabo Sey, Mikaela Laurén och Seher Yilmaz.

Och flera av de medverkande skribenterna kommer att dyka upp i podden. Premiäravsnittet gästas av artisten Sabina Ddumba, högaktuell som ny deltagare i nästa säsong av Så mycket bättre. Hon pratar bland annat om hur det var att växa upp som svart kvinna i Sverige.

– Den snygga tjejen var den med det långa, raka håret. Det var aldrig the girl with the kinky hair och den lilla tofsen. Jag är så trött på det här skönhetsidealet – vem bestämde att när jag var mindre söt än någon annan när jag var liten?

Hör första avsnittet här!

Relaterat

Om boken

Osunda ideal och prestationskrav orsakar stress för många unga idag. Men det finns alternativ till den ensidiga kvinnobild som ofta ges från marknaden och media. Den här antologin vill skapa en motvikt genom texter från en blandning av kvinnor - flera av Sveriges främsta kulturpersonligheter och skribenter.

Ämnena är självbild, skapande, prestation, glädje, mat, kroppen, att få ta plats, att vara sig själv, sex, könsroller, alkohol, objektifiering, skolan, drömmar. Medverkar gör: Bodil Malmsten, Lo Kauppi, Annika Norlin, Sabina Ddumba, Pernilla Andersson, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Underbara Clara, Seinabo Sey, Alice Teodorescu, Ebba Witt-Brattström, Mikaela Laurén, Suad Ali, Anna Hedenmo, Lina Axelsson Kihlblom, Seher Yilmaz & Lena Andersson. Sjutton röster som vill ge kraft och mod.

Läs mer

Johanna Wester, Diana Olofsson

Saker jag hade velat veta när jag var 15