Saker jag hade velat veta när jag var 15

Författare

Johanna Wester

Diana Olofsson

Saker jag hade velat veta när jag var 15

Svenska

2017-02-20

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Kåserier/Krönikor

Författare

Recensionsdag

2017-03-08

Publiceringsdatum

2017-02-20

Formgivare omslag

Eva Wilsson

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Flexband, E-bok

Produktion

Papper

Munken Lynx

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113073620

Antal Sidor

245

Vikt (kg)

0.502

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

205

Bredd (mm)

158

Klimatpåverkan

319g CO2e
Papper
ca 159 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 32 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 129 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Saker jag hade velat veta när jag var 15

Recensioner

“Saker jag hade velat veta när jag var 15 gnistrar verkligen på sina håll” 

“Saker jag hade velat veta … inleds urstarkt, med en text av Bodil Malmsten. Den handlar om psykisk ohälsa, har ett enda råd – ”Ta inte livet av dig” – och borde delas ut som pamflett i alla skolor.” (...) Jag önskar innerligt att unga tar till sig detta.”

“Ett slags uppdaterat Fittstim med färre knytnävar och fler uppväxtberättelser.” 

Fokus

"Boken alla tonåringar borde läsa"

Femina

Böcker av författaren

Om boken

Osunda ideal och prestationskrav orsakar stress för många unga idag. Men det finns alternativ till den ensidiga kvinnobild som ofta ges från marknaden och media. Den här antologin vill skapa en motvikt genom texter från en blandning av kvinnor - flera av Sveriges främsta kulturpersonligheter och skribenter.

Ämnena är självbild, skapande, prestation, glädje, mat, kroppen, att få ta plats, att vara sig själv, sex, könsroller, alkohol, objektifiering, skolan, drömmar. Medverkar gör: Bodil Malmsten, Lo Kauppi, Annika Norlin, Sabina Ddumba, Pernilla Andersson, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Underbara Clara, Seinabo Sey, Alice Teodorescu, Ebba Witt-Brattström, Mikaela Laurén, Suad Ali, Anna Hedenmo, Lina Axelsson Kihlblom, Seher Yilmaz & Lena Andersson. Sjutton röster som vill ge kraft och mod.

Läs mer

Johanna Wester, Diana Olofsson

Saker jag hade velat veta när jag var 15

Nyheter

Foto: Göran Segeholm

31 mars 2017

Kända kvinnor om sina yngre jag

Nyheter