Fredagsreceptet: Burgare från mästerkocken Titti Qvarnström

Foto: Christoffer Lomfors

Datum

21 April 2017

Foto

Christoffer Lomfors

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker. Den här veckan tar Titti Qvarnström, aktuell med boken Malmö Cooking, sig an en riktig helgklassiker – på ett nytt vis! Nablusiostens korta och nästan lite gnissliga karaktär gör den perfekt att grilla och servera med lite söta, brödiga och spröda tillbehör.

Nedan följer recept och tillvägagångssätt.

Alla våra fredagsrecept hittar du här!

***

Recept

Brioche
1 dl mjölk
15 g jäst
6 ägg
2 msk socker
1 tsk salt
8,5 dl vetemjöl + 1 ½ dl till utbakningen
200 g smör, rums­tempererat
1 ägg till pensling

Rödlöksmarmelad
2 stora rödlökar (200 g)
1 dl balsamvinäger
5 dl kraftigt, rött vin
2 msk farinsocker

Majonnäs
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
3 dl neutral olja

Grillad ost
200 g nablusiost

Till servering
½ huvud romansallat

***

Metod

Brioche: Värm ugnen till 200 °C.

Värm mjölken till rumstemperatur och lös upp jästen i den. Tillsätt ägg, socker, salt och hälften av mjölet. Rör till en slät smet och tillsätt smöret lite i taget och därefter resten av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt vila i 30 minuter.

Forma degen till små bullar och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg innan de sätts in i ugnen. Grädda i ugn i 15 minuter. Låt svalna något.

Rödlöksmarmelad: Skala, halvera och skiva löken tunt på längden. Lägg i en kastrull tillsammans med vinägern och låt vätskan koka in. Tillsätt sedan vinet, lite i taget och låt det koka in mellan varven. Tillsätt slutligen sockret, vänd runt och låt detta lösas upp.

Majonnäs: Blanda äggulor, vinäger, dijonsenap och salt noga, gärna med stavmixer, i en hög kanna. Tillsätt sedan oljan, droppvis i början och efter hand mer åt gången. Späd eventuellt majonnäsen med 1 msk vatten om den blir så tjock att den är svårt att mixa.

Grillad ost: Portionera osten i lagom bitar och grilla den på grill eller i grillpanna tills den fått fin färg på båda sidorna och är genomvarm.

Till servering: Halvera bullarna och lägg ihop nablusiburgarna med rödlöksmarmelad, ost, sallad och majo. Servera genast.


Titti Qvarnström är kökschef på Bloom in the park och Sveriges första kvinna att tilldelas en stjärna i Guide Michelin. Hon är känd från Mästerkockarna i Kanal 5 och rankades tidigt som Rising Star hos White Guide. 

 

 

Relaterat

Om boken

Stjärnkocken Titti Qvarnström är vår ciceron i Malmö, staden som har tagit sig upp på den gastronomiska världskartan. Hon låter oss möta krafterna i den unga matstaden och ger oss en urban matupplevelse med egna recept inspirerade av berättelser från stadens mataktörer.

Vi besöker ett svamplaboratorium, fermenterar med Surtanten, träffar skånska vinodlare, en dessertmästare, marmeladkokerskan som tar hand om villaträdgårdarnas överblivna frukt, grönsaksodlaren med öga för det udda och många fler. Tillsammans med Titti plockar vi vilda örter i staden, besöker fiskehoddorna vid slottet och handlar på marknaden på Möllevångstorget med mat från världens alla hörn.

Läs mer

Titti Qvarnström, Karin Ericson

Malmö Cooking