Moa Herngren

Foto: Anna-Lena Ahlström

Utforska författaren

Moa Herngren, född 1969, är författare, journalist och manusförfattare. Hon har tidigare gett ut både ungdomsromaner, skönlitteratur och fackböcker. Moa Herngren har ett särskilt öga för relationer och dess svårigheter, något som genomsyrar hela hennes författarskap. 
Detta blir även tydligt i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon också är manusförfattare till. Skilsmässan är hennes nionde roman.

Utgivning

Om boken

Nominerad till Årets bok 2022!
Moa Herngren skildrar i Skilsmässan än en gång mästerligt de tabun som finns i relationer och de känslor som vi kanske inte pratar om så ofta. Precis som i succéromanen Svärmodern beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.Bea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?"Det är stundtals andlöst skickligt berättat, med alla otäcka små konsekvenser som en havererad familjerelation får."Lotta Olsson, Dagens Nyheter om Svärmodern"Svärmodern läser du med andan i halsen och en liten känsla av sorg."Blekinge Läns Tidning om Svärmodern"Moas tänkvärda bladvändare kan bli perfekt som tv-serie."Hallands Nyheter om Svärmodern"Herngren är helt enkelt otroligt bra på att skapa stämning och locka fram starka känslor."Dala-Demokraten om Svärmodern

Läs mer

Moa Herngren

Skilsmässan

Om boken

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Moa Herngren har ett unikt öga för relationer och dess svårigheter, vilket genomsyrar alla hennes böcker. Särskilt tydligt blir det i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon är manusförfattare till. Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet bryts upp och förändras.

Läs mer

Svärmodern

Moa Herngren

Svärmodern

Om boken

Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger. Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.

Annie dras med i mediehypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vänner. Inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak, men så småningom hittar hon sig själv och den stora kärleken visar sig där hon minst anar det.

Tjockdrottningen är en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Moa Herngrens roman landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse.

Läs mer

Tjockdrottningen

Moa Herngren

Tjockdrottningen

Om boken

Under sitt äventyr i Paris träffar Lea den karismatiske bohemen Michel och kärlekshistorien är ett faktum - så även graviditeten. De flyttar till Sverige för att skapa ett gemensamt liv och till en början verkar allt falla på plats med Leas välartade Östermalmsfamilj och den nye svärsonen. Men när barnet kommit visar det sig snart att Michel inte är redo för papparollen. Han dricker whisky under dygnets alla timmar och fokuserar mer på sina egna konstnärsdrömmar än på sin roll som familjefar, och Lea lämnas ensam med allt ansvar. Allt hon ville var att bli älskad och ha en familj att gå söndagspromenader med. Hur kunde det gå så snett? Och hur ska hon reda ut det? Allt är bara bra, tack är en ständigt aktuell roman om drömmen om kärlek, tvåsamhet och om att bita ihop och hoppas på det bästa när livet tar oväntade vändningar.

Läs mer

Allt är bara bra tack

Moa Herngren

Allt är bara bra tack

Om boken

Ensamstående mamman Ingrid har det tufft på alla fronter. Efter att ha avancerat på jobbet blir hon mobbad av kollegorna och hemma vänder sig hennes sjuåriga dotter till sin pappa, trots att det är Ingrid som gett henne allt hon velat ha. Dessutom har Ingrids mamma stora problem med alkoholen. Vin är det enda som får Ingrid att hålla ihop. Mycket vin. I köket, där hon får vara ifred, finns det alltid att tillgå. Men vad händer när inte ens flykten in i dimman räcker för att stå ut? Jag ska bara fixa en grej i köket är en smärtsam berättelse om en kvinna i upplösningstillstånd, som tar till alla medel för att hålla sig flytande.

Läs mer

Jag ska bara fixa en grej i köket

Moa Herngren

Jag ska bara fixa en grej i köket

Om boken

Vad gör man när cancer, sorg och död kommer i vägen för kärleken? Sara är trött på det ensamma konstnärslivet och bestämmer sig för att hitta kärleken, en gång för alla. Mirakulöst nog träffar hon John, en advokat som sätter hennes hjärta i brand. Allt är perfekt - förutom att de inte är ensamma i förhållandet. Johns exfru Jennie har gått bort i cancer, men verkar finnas överallt i deras liv. Sara blir alltmer svartsjuk och besatt av Jennie. Kan Sara och Johns förhållande klara sig, trots att sorgen efter Jennie ligger som en mörk skugga över dem?

Läs mer

Hon hette Jennie

Moa Herngren

Hon hette Jennie

Om boken

Cecilia lever ett till synes lyckligt liv med allt hon någonsin kunnat önska sig - så varför känner hon sig så vilsen? Vem är hon egentligen ens? Det som en gång var hennes källa till lycka - barnen, mannen, karriären - är nu anledningar till irritation och ilska. Men vägen ut är inte enkel, och kan leda käpprätt åt skogen om hon inte aktar sig … Jag skulle aldrig ljuga för dig är en ärlig och tankeväckande berättelse om ett liv, ett äktenskap, ett jag. Om en kvinna som riskerar allt för att vara ärlig mot sig själv.

Läs mer

Jag skulle aldrig ljuga för dig

Moa Herngren

Jag skulle aldrig ljuga för dig

Recensioner

”Moa Herngren är oerhört skicklig på att skildra såriga relationer.”

DagensBok.com

”[Herngren] är mästerlig när det gäller att skriva om relationer och känslor vi inte pratar om. /…/ Det är där Moa Herngren är så briljant, hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små grejer i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.”

Smålandsposten

”Moa Herngren är oerhört skicklig på att skildra såriga relationer.”

DagensBok.com

”[Herngren] är mästerlig när det gäller att skriva om relationer och känslor vi inte pratar om”

”Det är där Moa Herngren är så briljant, hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små grejer i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.”

Smålandsposten

”Spännande, och lite kusligt!”

”ett nervigt skilsmässodrama där Moa Herngren med sitt alldeles speciella (för att inte säga absoluta) gehör för små skav i relationer människor emellan, visar hur två personer med ett långt liv tillsammans kan ha helt olika uppfattning om vad slags liv de levt.”

”Hon är skicklig, Moa Herngren, när hon får läsarens sympatier att förflyttas”

”Framför allt blir det en sorgeskildring över allvaret i ett uppbrott: att behöva trasa sönder allt som varit en gemenskap under många år, att i grunden ändra familjerelationerna, traditioner och synen på vem man själv är. Och givetvis, att inse den ekonomiska avgrund som uppstår mellan mannen som arbetat mer än heltid i ett välbetalt yrke och kvinnan som satsat på barnen och familjeprojektet.”

”Herngren är helt enkelt otroligt bra på att skapa stämning och locka fram starka känslor.”

Dala-Demokraten

”Moas tänkvärda bladvändare kan bli perfekt som tv-serie.”

Hallands Nyheter

”Svärmodern läser du med andan i halsen och en liten känsla av sorg.”

Blekinge Läns Tidning

”Det är stundtals andlöst skickligt berättat, med alla otäcka små konsekvenser som en havererad familjerelation får.”

Dagens Nyheter

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

6 juli 2022

Moa Herngren skildrar det snåriga – med en lättsam ton

IntervjuerNyheter