Skönhet kommer inifrån!

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Datum

10 Maj 2017

Foto

Lina Eidenberg Adamo

Maria Ahlgren är journalist och har jobbat med modemagasin i över 10 år. Under flera år bodde hon i Japans huvudstad Tokyo. Det var där som hon kom i kontakt med konceptet beautyfood, alltså mat som påverkar hur din kropp mår på utsidan lika mycket som på insidan. Sedan dess är hon en inbiten beautyfoodie, och som självsvuren hudvårdsnörd är köket minst lika centralt som badrummet i skönhetsrutinen.

Nu har hon samlat sina bästa recept i boken Beautyfood, den första av sitt slag på den svenska marknaden. Här är maten som ger din hy och ditt hår en riktig boost – för skönhet kommer ju, som vi alla vet, inifrån.

Hur kom du på idén med den här boken?

– Mellan 2007 och 2011 bodde jag i Tokyo, där jag jobbade som journalist och drev en populär blogg. Skönhetskulturen i Japan är - precis som i hela Asien - enorm och mycket speciell, och fylld av fascination blev jag allt mer inriktad på skönhet och hälsa. Genom arbetet intervjuade jag mängder av spännande personer, från japanska Vogues skönhetsredaktör och Madonnas makrobiotiska privatkock till makeupartister och ”vanliga” personer. Alla återkom till att berätta om hur maten spelade en stor del i deras skönhetsrutin. Samtidigt öppnade uttalade beautyfoodkaféer i Tokyo. Jag blev intresserad, blev stammis på kaféerna, både för den fantastiskt goda maten och för att det är så mycket roligare att äta när man vet att man gör kroppen - och skönhten - en tjänst! Så småningom började jag experimentera i köket hemma, bloggade en del om beautyfoods och läste allt jag kom över. När vi flyttade till Sverige bloggade jag på ELLE, och recepten och beautyfood-inläggen blev väldigt populära. Då började tanken växa att göra en bok. Det är skönhet, mat och lite Tokyo i en enda härlig mix - ett drömprojekt! Jag är så glad att Norstedts nappade på idén, det är ju ett, för Sverige, helt nytt ämne.

Fick du någon aha-upplevelse när du började gräva i konceptet beautyfood?

– Ja, lyckan jag kände när jag förstod att choklad är fantastisk beautyfood! Rå, obehandlad kakao är ett eldorado av skönhetshöjande polyfenoler (antioxidanter) och mineraler. Tur, eftersom jag måste ha choklad i någon form dagligen.

Du har bott i Tokyo där den här rörelsen är stor, tror du att svenskarna kommer att anamma den på samma sätt?

– Det hoppas jag! Jag jobbar ju som skönhetsredaktör på modemagasinet Damernas Värld, och det är tydligt att ”beauty nutrition” är en stark trend i branschen. Medvetandet kring hur det vi stoppar i oss syns på utsidan växer. Det märks också i sociala medier. Både hälsa och skönhet är två superstarka trender sedan flera år, och beautyfood är den perfekta hybriden av dessa två ämnen. Det är både Hälsa 2.0 och Skönhet 2.0. Maten är dessutom lättlagad, snabb och väldigt Instagram-vänligt, vilket så klart är en bonus i dessa snabba tider.

***

Maria bjuder på ett favoritrecept ur boken: Glowpacho!

”Nu på sommaren passar kall gazpacho utmärkt, inte minst på grund av det höga innehållet av ämnet lykopen från tomaterna, vilket hjälper huden att reparera solskador. Med inspiration från underbara resturangen Flax & Kale i Barcelona gjorde jag en variant som jag kallar Glowpacho! Min Glowpacho innehåller en hel festival av skönhetsboostande näring från tomat, avokado, morötter, vitlök och kryddor. Otroligt svalkande och smarrig, och ger högsta beautypoäng.”

2 portioner

1 morot
5 tomater
1 röd paprika
1 gurka
1 avokado
1 citron, saften
2 msk god olivolja
1 msk näringsjäst (kallas även B-jäst, och finns i hälsokostbutiker)
1 msk ekologisk lantbuljong (pulver, inte kub)
1 msk lökpulver eller granulat
1 msk vitlökspulver
salt och peppar

Topping
t ex groddar, finhackad gurka och tomat, rostade solrosfrön eller pumpafrön


Gör så här:

Skala moroten. Hacka morot, tomat, paprika, gurka och avokado grovt. Mixa grönsakerna i en mixer.

Tillsätt citronsaft, olivolja, jäst, buljong, lökpulver och vitlökspulver. Smaka av med salt och peppar.

Ställ soppan i kylen, gärna några timmar eller över natten, så smakerna får utvecklas ordentligt.

Toppa med groddar, gurka, tomat och frön. Ställ fram skålar med extra topping till servering.

Relaterat

Om boken

Går det att äta sig snyggare? Finns nyckeln till strålande hy, starkare naglar och glansigare hår på tallriken? Kan vi, med helt vanliga råvaror, montera upp en stoppskylt mot rynkor, plitor och grånande hår? Ja! enligt skönhets- och hälsoredaktören Maria Ahlgren. I en modern, effektiv skönhetsrutin är kastrullen lika viktig som krämburken.

I boken Beautyfood guidar Maria Ahlgren oss mellan de magiska råvarorna och vad de kan göra för vårt utseende, med över 80 oemotståndliga färgsprakande recept. Bland annat bjuder hon på varma och kalla bowls, grönhet som ger skönhet, ljuvliga desserter och såväl festliga Friday facefoods (inklusive beautyproofade cocktails) som Beautybrunch för att börja helgen på bästa sätt. Här hittas också en matig Beautypedia som berättar precis vad alla dessa skönhetsboostande råvaror gör för hud, naglar och hår, och varför de bör finnas i varje lysterjägares skafferi.

Läs mer

Maria Ahlgren

Beautyfood

Relaterade artiklar

Foto: Lina Eidenberg Adamo

15 maj 2019

Hudvård från köket!